Pages - Menu

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Θ. Παπαγεωργίου: «Η κρίση οδήγησε τη χώρα μας σε χρεοκοπία»


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4kr6WZ_GIcRzzMY2TyetXSq5zCeqZO0QegISdAd5aJcRvPPjZMQ4GKwhTTWS07uX2mPY_rems3Nwq5uX_nA5H7zyZ_FdyC2CKeF9yq837fORueY8OHbgeEfpbBTldVNjWeDTHlIKtpEU/s1600/papage1.jpg 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ 
Κατερίνη  9 Φεβρουαρίου 2012
Θ. Παπαγεωργίου:
«Η κρίση οδήγησε τη χώρα μας σε χρεοκοπία»
Για τα αποτελέσματα της κρίσης που υπάρχει στη χώρα, τα αίτιά της, την λάθος συνταγή της Τρόικα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και τις δυνατότητες εξόδου από την κρίση  μίλησε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την...
κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του έτους 2010.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου «Η κρίση είναι τέτοιας έκτασης και έντασης που χρειάζεται απ’ όλους μας σύνεση και σοβαρότητα. Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να πούμε την αλήθεια για την κρίση. Πρέπει να πούμε την αλήθεια γιατί η χώρα μας βρίσκεται και τώρα, τέσσερα-πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της κρίσης, στο κέντρο ενός τυφώνα, στο επίκεντρο ενός πολύ μεγάλου τσουνάμι. Η κρίση οδήγησε τη χώρα μας σε χρεοκοπία. Πρέπει να το πούμε αυτό. Αν κανείς μπει στον κόπο να αξιολογήσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της οικονομίας, αυτά που διδάσκονται στους πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών, όπως κι αν τα μελετήσει, σχέση χρέους με ΑΕΠ, ελλείμματος με ΑΕΠ, θα διακριβώσει ότι η χώρα μας έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει».

Τα αίτια της κρίσης
Εντοπίζοντας τα αίτια της κρίσης ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε «Η κρίση εμφανίστηκε το 2007 μέσα από τη χρηματιστηριακή κρίση, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το ‘08 και το ’09 όπου «εκτροχιάστηκε» η οικονομία από τα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε το ’10 στην Ευρώπη μ’ όλα αυτά τα οποία βιώνουμε. Βέβαια τα αίτια βρίσκονται στο γεγονός ότι είναι σύμφυτο του συστήματος το να παράγει κρίσεις και δεκάδες χώρες έχουν χρεοκοπήσει τα τελευταία είκοσι-τριάντα χρόνια.
Το αίτιο λοιπόν βρίσκεται στην παγκόσμια κρίση, στη χρηματιστηριακή κρίση. Βρίσκεται στο δημοσιονομικό «εκτροχιασμό» που ήταν επακόλουθο αλλά και γέννημα αυτής της κρίσης. Βρίσκεται στο μοντέλο της ανάπτυξης -γιατί το είπαμε και το λέγαμε για χρόνια, αλλά κανένας δεν το αντιλαμβανόταν στη χώρα- όπου η χώρα δανειζόταν για να καταναλώσει προϊόντα εισαγόμενα. Δείτε το εμπορικό ισοζύγιο. Η χώρα καταστράφηκε παραγωγικά. Η χώρα έχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η χώρα έχει έλλειψη παραγωγής, η χώρα έχει τρομακτικά διαρθρωτικά προβλήματα. Αυτά είναι τα αίτια».

Οι ευθύνες
Μιλώντας για τις ευθύνες των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε: «Και τώρα η συζήτηση για ποιο ζήτημα γίνεται; Αν έχει ευθύνη η Κυβέρνηση στη διετία; Αυτή είναι η συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Εγώ να προσχωρήσω στην άποψη πολλών συναδέλφων και κομμάτων που εντοπίζουν με έντονο τρόπο όπως και εμείς ως Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εντοπίζουμε λάθη και καθυστερήσεις στην προηγούμενη περίοδο και έλλειψη ανακλαστικών.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέραν αυτών που ανέφερα ως αίτια της κρίσης πρέπει να δούμε τι έγινε αυτά τα 5 χρόνια στην Ευρώπη. Αντέδρασε η Ευρώπη; Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αντέδρασε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το 2007, 2008, 2009 που εμφανίστηκε η κρίση η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε μέτρα, αλλά όταν κανένας υπουργός μιλούσε τον ξήλωνε και έβαζε κάποιον άλλον. Εκείνα τα δυο χρόνια αν είχε πάρει μέτρα η Κυβέρνηση του Καραμανλή, πιθανά να ήταν πιο διαχειρίσιμη η κρίση. Δεν λέω ότι θα είχε σωθεί η πατρίδα.
Στη συνέχεια ήρθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και αυτό δεν είχε ανακλαστικά. Άργησε να αντιληφθεί την κρίση. Και φυσικά μετά το 2010 όταν αποφάσισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πάρει μέτρα ήρθε η λαίλαπα της Ευρώπης με την Πορτογαλία. Και έχουμε μια πενταετία όπου η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αντιλαμβάνεται, δεν αντιδρά. Έχει ελλείμματα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οικονομική της πολιτική. Έχει φτιάξει μια νομισματική μόνο ένωση και τίποτα περισσότερο. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση όσον αφορά στον απολογισμό των τελευταίων ετών.

Η λάθος συνταγή της Τρόικα
«Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβανόμαστε ότι η συνταγή που μεταφέρουν και οι κύριοι της Τρόικας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και παντού δεν είναι μια συνταγή σωστή; Δεν είναι ένα μείγμα πολιτικής σωστό; Γιατί, κυρίες και κύριοι; Να θυμηθούμε λίγο που αποσκοπούσε το εγχείρημα; Στο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας με την εσωτερική υποτίμηση. Δεύτερον, να διορθώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της ανισορροπίας. Κοιτάξτε όμως. Όταν περιορίζεις δραστικά τους μισθούς και τα εισοδήματα, αυτό χτυπάει στην κατανάλωση και δημιουργεί πρόβλημα εσόδων στον προϋπολογισμό. Άρα, η μια πολιτική υπονομεύει την άλλη, γιατί η χώρα μας, κυρίες και  κύριοι δεν έχει παραγωγική βάση.
Υποτίθεται κάνεις μια πολιτική αύξησης της ανταγωνιστικότητας για να μειώσεις τις εισαγωγές. Ελάτε όμως που στην Ελλάδα δεν μειώνονται οι εισαγωγές γιατί καθορίζονται οι τιμές από το εξωτερικό. Για παράδειγμα στο πετρέλαιο. Καταναλώνουμε για το πετρέλαιο το 5% του Α.Ε.Π. Η  πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης είναι μια αδιέξοδη πολιτική και το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση, σε βάθεμα τη ύφεσης και σε μεγαλύτερη κρίση.
Πρέπει να αντιληφθούν αυτοί οι κύριοι της Τρόικα και αυτοί που έχουν εμπνευστεί αυτές τις πολιτικές ότι η χώρα μας δεν είναι κλειστή οικονομία. Αυτά τα μοντέλα εφαρμόζονται στις τρίτες χώρες και τις κλειστές οικονομίες όπου δεν έχεις εισαγωγές, δεν έχει δυνατότητα παραγωγικής βάσης, κάνεις τέτοιες περιοριστικές πολιτικές για να βελτιώσεις. Εδώ όμως έχουμε μια ανοιχτή οικονομία. Η οικονομία είναι σουρωτήρι. Δεν πετυχαίνουν αυτές οι πολιτικές. Πρέπει να το καταλάβουν και τώρα. Πρέπει να υπάρξουν επιχειρήματα διότι αυτή η πολιτική βγάζει ανεργία, βγάζει φτώχεια, βγάζει δυστυχία και βγάζει καθήλωση της οικονομίας.
Φυσικά, κυρίες και κύριοι, πρέπει να πω ότι αυτό είναι μια νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Είναι αλήθεια ή όχι ότι υπάρχει μια κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού σε όλον τον κόσμο, όπου οι αγορές κυριαρχούν. Είδατε τι μάχες έγιναν και πώς ηττήθηκε η κοινωνία; Η πολιτική και η κοινωνία χάνει από τις αγορές. Κυριαρχούν οι αγορές στον κόσμο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα.
Και τώρα κάποιοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα ότι η κρίση είναι βαθιά, ότι η κρίση έχει όλα αυτά τα αίτια και τα χαρακτηριστικά, ότι δεν είναι κρίση μιας διετίας και ότι δε θα θεραπευθεί εύκολα. Κάνουν ότι αντιλαμβάνονται τα πράγματα αλλά πιστεύουν ότι κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.
Τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλοί εξ ημών εκμεταλλεύονται τον πόνο και το μόχθο του ελληνικού λαού. Και πάρα πολλοί συμπεριφέρονται ανεύθυνα, λες και αν αναλάβουν αύριο τη διαχείριση της μοίρας του τόπου θα έχουν καλύτερη τύχη. Γελιούνται. Απατώνται πλάνην οικτράν. Θα έχουν τραγική κατάληξη τα πράγματα στη χώρα αν δε συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση.
Η χώρα μας κατάφερε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά τα δυο χρόνια με τον κόπο και το μόχθο όλων μας να σταθεί όρθια. Κατάφερε να αποφύγει την καταστροφή των υποδομών. Ο σκελετός της χώρας -παιδεία, υγεία, συντάξεις- υπάρχει. Βέβαια καταστράφηκε η παραγωγική οικονομία. Γιατί όταν σου βγάζει αυτή η πολιτική 1 εκατομμύριο ανεργία σημαίνει ότι αυτή η κοινωνία έχει καταστραφεί. Όταν σου έχει βγάλει 2 εκατομμύρια νεόπτωχους, η κοινωνία έχει καταστραφεί. Όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις η οικονομία έχει καταστραφεί. Έχει καταστραφεί από την κρίση η κοινωνία και η οικονομία.
Κρατήθηκε όρθια, όμως, η χώρα με τις βασικές υποδομές. Ο σκελετός είναι όρθιος, είναι εδώ, για να μπορέσουμε πάνω σε αυτόν να χτίσουμε το μέλλον.
Και τώρα, με την απάλειψη του χρέους με το γενναίο PSI υπάρχει μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Με τη χρηματοδότηση της οικονομίας δημιουργούνται πάλι προοπτικές. Μόνο που θα πρέπει να καταλάβουν και οι ευρωπαίοι με τις συζητήσεις που γίνονται σήμερα, ότι αυτή η μονοσήμαντη, η μονόπλευρη, η μονομερής πολιτική του περιορισμού της ζήτησης με τα μέτρα που συζητούνται και που έχουν αδικία, διότι δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, δεν βελτιώνουν τίποτα, κινδυνεύει να τινάξει όλη την προσπάθεια ξανά στον αέρα και να βρεθούμε μετά από έξι μήνες πάλι στον ίδιο παρονομαστή.
Πρέπει να δούμε το τρίτο σκέλος. Και δεν είναι τυχαίο ότι η αγωνία στη χώρα είναι σε αυτό το σημείο, δηλαδή από τα τρία ζητήματα, PSI, χρηματοδότηση, στα μέτρα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον όλων.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω το εξής:
Νομίζω πως τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που βρίσκεται εδώ η χώρα, πρέπει να πούμε την αλήθεια, ότι η χώρα θα βγει από την κρίση μακροχρόνια και όχι σε ένα, δύο χρόνια. Πρέπει να το πούμε αυτό στον ελληνικό λαό. Πρέπει να πούμε ότι η χώρα μας θα βγει με ενότητα του λαού και της πολιτικής ηγεσίας και όχι με αυτούς που κοροϊδεύουν και εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Πρέπει να πούμε αλήθειες.
Πρέπει, κυρίες και κύριοι, να γίνουν αλλαγές στη χώρα. Πρέπει, κυρίες και κύριοι, να μιλήσουμε για μία άλλη Ευρώπη. Πρέπει οι πολιτικές να είναι προοδευτικές, γιατί μόνο με προοδευτικές πολιτικές μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην κρίση».

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/



1 σχόλιο:

  1. Κάποιοι έκαναν και προεκλογικό αγώνα με τον κ. Παπαγεωργίου το 2009. Δεν άφησαν συγκέντρωση χωρίς να τον ακολουθήσουν. Εξαπτέρυγα κατάντησαν. Τώρα ποιά είναι η άποψή τους για την ψήφο που έδωσε στο Μνημόνιο 2 στη βουλή ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Αισθάνονται δικαιωμένοι άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή