Pages - Menu

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην 24η Αgrotica στη ΔΕΘ Σ. Μαυρίδου: "Η στήριξη της αγροτικής καινοτομίας και του τουρισμού αποτελεί μοχλό ανάπτυξης

Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2012 Τοπικά
Στη συμμετοχή της Περιφερειακής ενότητας στην 24η Agrotica, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο χώρο της ΔΕΘ, αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της.
Η κα Μαυρίδου αναφέρθηκε..
γενικά στην "μέγιστη προσπάθεια στήριξης της αγροτικής παραγωγής, του πρωτογενούς τομέα. Προσπάθεια που γίνεται όπως είπε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες οικονομικής κρίσης και Καλλικράτη από όλους, τόσο στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας, όσο και από τον εκλεγμένο περιφερειάρχη αλλά και τον αναπληρωτή του.
"Η στήριξη της αγροτικής καινοτομίας και του τουρισμού αποτελεί μοχλό ανάπτυξης τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μαυρίδου.
Μιλώντας για την Agrotica, η κα Μαυρίδου υποστήριξε ότι η παρουσία της Πιερίας σε αυτή τη μεγάλη έκθεση θα είναι ισχυρή.
"Αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια στήριξης του αγροτικού εισοδήματος μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια στις δράσεις προβολής, υποστήριξης και ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων και επιχειρήσεων".
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα προϊόντα του καλαθιού της Πιερίας, όπως ακτινίδια, μύδια, τρούφα, αρωματικά φυτά, στέβια, κρασιά, τυροκομικά, ελαιόλαδο και βεβαίως κεράσια, που θα προβληθούν όλα στην έκθεση. Στόχος είναι η προβολή τους και σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη.
Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο προβολής ποιοτικών προϊόντων. Πρόθεση της περιφερειακής ενότητας είναι να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των πιερικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά.
Τον παραπάνω στόχο ακολουθούν αυτοί της διαφοροποίησης μέσα από την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημιουργίας εισοδήματος, της συγκράτησης του πληθυσμού στους αγροτικούς οικισμούς και της ενεργοποίησης όλων των δομών και δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη του γεωργικού επιχειρείν, κάτι που "αποτελεί μονόδρομο".
Επιστρέφοντας στην παρουσία της Πιερίας στο ισόγειο του κτιρίου 7 της ΔΕΘ, υπογράμμισε ότι παράλληλα θα παρουσιάζονται και δείγματα του ποικιλόμορφου πλούτου που συνθέτει το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της Πιερίας. Φιλοδοξία είναι να ενισχυθεί η δυναμική για νέους ορίζοντες επιχειρηματικότητας συμπεριλαμβάνοντας ιστορία και παράδοση.
Τέλος, έγινε λόγος για τις δυο εκδηλώσεις που θα γίνουν στο περίπτερο της Πιερίας την Παρασκευή και το Σάββατο. Πρώτη είναι η παρουσίαση εργαλείων για την παραγωγή βασιλισσών-μελισσών και ακολουθεί η παρουσίαση τριών παραδοσιακών τεχνικών. Πρόκειται για αναβίωση της κατασκευής σαμαριών, ψάθινων καλαθιών και καρεκλών με σκοινί.
Επίσης, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Πιερία το 1ο Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων.
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιμήτρης
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιμήτρης υπογράμμισε ότι η Πιερία είναι μέρος όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν όλα τα προϊόντα που περιέχονται στο καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε αυτό συμπλήρωσε ότι αποτέλεσε πρωτοβουλία της κας Μαυρίδου το ότι όσα προϊόντα παράγονται στην Πιερία περιελήφθησαν στο καλάθι της Περιφερειακής Ενότητας, κάτι που έχει τη σημασία του.
"Η ενέργεια αυτή δημιουργεί τη δυνατότητα να δοθούν στρεμματικά επιδοτήσεις, ισοφαρίζοντας ότι χάνεται για τους αγρότες του τόπου με τη νέα ΚΑΠ" επεσήμανε ο κ. Τσιμήτρης και πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα δρα σαν ομάδα, καταγράφοντας τα προβλήματα των αγροτών, για τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι σε θέση να δώσει λύση, από χωριό σε χωριό.
Ο περιφερειακός σύμβουλος είπε χαρακτηριστικά ότι καλλιεργητές δρουν ως πειραματόζωα σε θέματα παραγωγής. "Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι άφαντο και δεν μπορεί να στηρίξει τα προϊόντα των ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι πιέζουν να δημιουργηθούν μικρές ομάδες παραγωγών, ώστε οι ίδιοι να διακινούν και να εξάγουν τα προϊόντα τους".
Τέλος, έκανε και μια αναφορά στο υπόλοιπο 17% που έχουν να λαμβάνουν οι καπνοπαραγωγοί-δικαιούχοι του μέτρου 144, οι οποίοι θα χρειαστεί να ξανακαταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για να εισπράξουν το υπολειπόμενο για τις 9000 ευρώ ποσό.
Η κα Κίτσιου
Στα πεπραγμένα και τη στήριξη που παρέχει στους αγρότες η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Ευδοκία Κίτσιου συνυπολογίζοντας την οικονομική κρίση. Παρά τις δυσχέρειες, ο πρωτογενής τομέας έχει ευκαιρίες και τα ποιοτικά προϊόντα βρίσκουν τη θέση τους στην αγορά.
Επιπλέον, η διεύθυνση πραγματοποιεί και συνεχείς ελέγχους, δειγματοληψίες στην προσπάθειά της να παραμένει κοντά στην παραγωγή και να διασφαλίζει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει 1070 ελέγχοι για προϊόντα που παράγονται εδώ και 1148 για εισαγόμενα προϊόντα.
Ακόμα, η κα Κίτσιου μίλησε για τη δωρεάν διανομή τροφίμων, από πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που διενεργεί η διέυθυνση. Έχουν διανεμηθεί μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών, φέτας, γραβιέρας, ρυζιού και πορτοκαλιού.
Άλλος ένας τομέας που δραστηριοποιείτια η διεύθυνση είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων και ημερίδων, όπως αυτές που έχουν γίνει ήδη για ακτινίδια, μέλι κ.α. Ακολουθούν τα θέματα της Σαλιγκαροτροφίας στις 7 και της Στέβια στις 28 Φεβρουαρίου.
Η κα Κίτσιου έκλεισε ευχαριστώντας τους συναδέλφους τις για τις συνεχόμενες βάρδιες που πραγματοποιούν στην 24η Agrotica και σημείωσε ότι "η γη θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου