Pages - Menu

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Στενεύουν τα περιθώρια - Άλυτα ακόμα κομβικά θέματα στη διαπραγμάτευση για το PSI, δηλώνει ο Τσ. Νταλάρα


Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012
Άλυτα παραμένουν κάποια κομβικά θέματα στη διαπραγμάτευση των ιδιωτών πιστωτών με...
το Ελληνικό Δημόσιο για το PSI, σύμφωνα με δήλωση των εκπρόσωπων των πιστωτών.
Στην κοινή του δήλωση από την Αθήνα ο Τσαρλς Νταλλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ οι επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής των πιστωτών - επενδυτών της Ελλάδας, τόνισε ότι συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της 26ης - 27ης Οκτώβριου.
Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, αλλά σε ορισμένους κομβικούς τομείς τα θέματα παραμένουν άλυτα.
Όπως αναφέρεται στη δήλωση των δύο αξιωματούχων, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα σήμερα, αλλά τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη της συμφωνίας στενεύουν.
"Είναι απαραίτητο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εθελοντική συμφωνία για το PSI να υποστηριχθεί από όλα τα επίσημα μέρη τις επόμενες ημέρες. Όπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί τόνισαν στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας, είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο εθελοντικής ανταλλαγή χρέους το συντομότερο δυνατόν" καταλήγει η δήλωση.
Στην Αθήνα την Τρίτη η τρόικα
Την ερχόμενη Τρίτη φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, όπως ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η Κομισιόν σημειώνει ότι πρώτο μέλημα της αποστολής θα είναι τα δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως κατά την άφιξη των ελεγκτών θα εξεταστεί και εάν με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν με το PSI επιτυγχάνονται οι στόχοι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και ειδικότερα για τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις συζητήσεις στην Αθήνα να αποκομίσει πιο ξεκάθαρη εικόνα, τόσο για το έλλειμμα, όσο και για το βάθος της οικονομικής ύφεσης.
"Από τις συζητήσεις θα μπορέσουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας" εξήγησε.
Σε επίπεδα κάτω του 10% του ΑΕΠ, ενδεχομένως στο 9,6% του ΑΕΠ, αναμένεται να διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011. Οι εκτιμήσεις προκύπτουν από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Στο υπουργείο, πάντως, αισιοδοξούν ότι με τον υπολογισμό και των εισπράξεων εσόδων του πρώτου διμήνου του 2012, που έχουν βεβαιωθεί εντός του 2011, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 10% του ΑΕΠ.
Θα συνυπολογιστούν επίσης και οι εξοικονομήσεις δαπανών από το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, που εκτιμώνται στα 150 εκατ. ευρώ και οι οποίες δεν εμφανίστηκαν στα στοιχεία για το 2011. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2010 είχε διαμορφωθεί στο 10,6% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την ΕΕ για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα ξεκινήσουν στις 17 Ιανουαρίου.
Σε σχέση ειδικότερα με το PSI, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως στόχος των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
"Είναι ένα θέμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και αφού υπάρξει επίσημη συμφωνία, το ΔΝΤ θα εξετάσει εάν αυτή επιτυγχάνει τον στόχο για την διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους" σημείωσε ο Ράις. O εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση του Ταμείου πως η συμφωνία για το PSI πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου