Pages - Menu

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

"Ήταν στραβό το κλίμα... Β' ΠΟΥ ΟΔΕΥΟΥΜΕ;" του Γιάννη Κορομήλη

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι σε λίγες μέρες θα επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους ( PSI   επί το ευπρεπέστερο) ο εκπρόσωπος των δεύτερων ο κ. Νταλάρα απεχώρησε ξαφνικά την Παρασκευή από τη...
χώρα μας. Εξέδωσε μάλιστα και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως διεκόπησαν οι συνομιλίες για το PSI, χωρίς να προσθέσει αν και πότε θα επιστρέψει ώστε να συνεχιστούν τα «παζάρια». Φήμες αναφέρουν ότι θα επιστρέψει, μεθαύριο Τετάρτη κι ότι οι συνομολίες σκόνταψαν στο ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, που θα αντικαταστήσουν «κουρεμένα», τα προηγούμενα. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ- με το επχιείρημα ότι μόνο με χαμηλό επιτόκιο θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος –η Ε.Ε. και η Ελλάδα ζητούν να συμφωνηθεί σε ποσοστό 3% -4%. Αντίθετα οι τραπεζίτες ζητούν επιτόκιο περί το 5% ως 5,5%. Σημαντική η διαφορά με αποτέλεσμα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Η είδηση της αποχώρησης Νταλάρα προκάλεσε ανησυχία στην Ευρώπη και ευρύτερα. Γιατί αυξήθηκαν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η χρεοκοπία της χώρας μας είναι αναπόφευκτη κι ότι κινδυνεύει με διάλυση και η ζώνη του ευρώ.  Προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και η υποβάθμιση από τον Οίκο αξιολόγησης Στάνταρ έντ Πουρς, τις πιστοληπτικής ικανότητας Γαλλίας και Αυστρίας από το ΑΑΑ στο ΑΑ+ .

Στην Κυβέρνηση πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα και ότι θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός επιπλέον κατέστησε σαφές ότι μετά το PSI θα ακολουθήσει η νέα δανειακή σύμβαση και μαζί της μια σειρά από μέτρα που θα ληφθούν ώστε «να καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες». Που θα πεί εκτός από κάποια διαρθρωτικά μέτρα τα υπόλοιπα θα είναι οικονομικά. Δηλ. νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Τα δύο αυτά, όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, πάνε «πακέτο». Δεν είναι είπε δυνατόν να ψηφισθεί μόνο η δανειακή σύμβαση και να γίνει διαπραγμάτευση για τα μέτρα από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Όπως ζητούσε και ζητάει ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς.

Ασφαλώς και μας απασχολεί όλους τους Έλληνες το τι θα γίνει αν δεν υπογραφεί το PSI. Όλοι σχεδόν οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει η ασύντακτη πτώχευση της χώρας μας. Αφού χωρίς PSI δεν υπογράφεται η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ και δεν μας χορηγείται η δόση των 89 δις ευρώ (τόσα χρειαζόμαστε) τον Μάρτιο. Όμως το Μάρτιο, πλην των άλλων πρέπει να πληρώσουμε ομόλογα που λήγουν, αξίας 14,5 δις ευρώ. Χωρίς τη δόση της τρόϊκας δεν μπορούμε να βρούμε αυτά τα χρήματα και επομένως θα προκύψει στάση πληρωμών δηλ. χρεοκοπία, με όσα αυτή συνεπάγεται.

Εύλογη η ανησυχία. Την επικαλείται και ο Πρωθυπουργός επιμένοντας πως όχι μόνο πρέπει να συμφωνήσει, πάση θυσία, με τους τραπεζίτες δανειστές μας και τους άλλους ιδιώτες κερδοσκόπους που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, αλλά εργαζόμενοι και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πρέπει να συμφωνήσουν σε μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των δώρων. Είπε σχετικά ο κ. Παπαδήμος: «Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο μικρότερες αποδοχές για τους εργαζόμενους (…) Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε κατώτατο, ούτε 13ο και 14ο μισθό». Τι θα πεί αυτό; Θα πει πως αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν η κυβέρνηση μάλλον θα προχωρήσει σε μείωση αποδοχών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Είναι λοιπόν φανερό ότι ο κ. Παπαδήμος είναι αποφασισμένος, παρά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και του Πασοκ, να πάρει όλα τα μέτρα που ζητάει η τρόϊκα και να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές μας για το PSI που τη θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ». Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγες μέρες πριν ορισθεί και ορκισθεί Πρωθυπουργός ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου τότε, έγραφε σε ενυπόγραφο άρθρο του, σε καθημερινή εφημερίδα:

Το «κούρεμα του» χρέους δεν μας λύνει το πρόβλημα. «Είναι ασύμφορο και αναποτελεσματικό».

Επιχειρηματολογώντας σχετικά υποστήριζε ότι ένα κούρεμα της τάξης του 20% θα σήμαινε στην πραγματικότητα πραγματικό όφελος για την Ελλάδα περίπου 20 δις ευρώ. Με την ίδια, λογική ένα «κούρεμα» του 50% θα απομειώσει το χρέος μας κατά 50 ή 60 δις ευρώ. Δεν βλέπουμε να διαφοροποιήθηκε κάτι που να δικαιολογεί την αλλαγή στάσης του τεχνοκράτη και καλού οικονομολόγου κ. Παπαδήμου που σήμερα κρίνει το «κούρεμα» συμφέρον και αποτελεσματικό. Εκτός βέβαια από το γεγονός ότι έγινε Πρωθυπουργός…

Αλλά ας δούμε το PSI ψυχρά, αντικειμενικά, χωρίς παρωπίδες ή προκαταλήψεις. Το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας είναι περίπου 365 δις ευρώ. Από αυτά θα επιδέχονται «κούρεμα» μόνο τα 200 δις . Τα ονομαστικό όφελος από το PSI (κατά 50%) θα είναι 100 δις. Όμως θα κουρευτούν και τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Παπαδήμου (στο άρθρο που προαναφέρθηκε) το όφελος θα είναι 60-65 δις ευρώ. Εστω 65 δις . Δηλαδή το συνολικό χρέος της χώρας μα θα μειωθεί από 365 σε (365-65) 300 δις. Δηλαδή στο 130% του ΑΕΠ. Τέτοιο χρέος είναι καταφανώς μη βιώσιμο. Αν δεν και το επιτόκιο είναι υψηλό τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Δικαίως λοιπόν διαμαρτύρεται το ΔΝΤ. Και ως φαίνεται έχουν δίκαιο κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Πέραν αυτού τίθεται και ένα άλλο ζήτημα ακόμη σοβαρότερο. Ο κ. Νταλάρα και οι δανειστές μας ζητούν για τα νέα ομόλογα, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά με το «κούρεμα», να ισχύει το αγγλικό και όχι το ελληνικό Δίκαιο. Αυτό όμως είναι καταστροφικό, εγκληματικό θα λέγαμε, για μας τους Έλληνες .

Συνεπώς α-π-α-ρ-ά-δ-ε-κ-τ-ο. Το γιατί στο αυριανό μας φύλλο.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ-Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου