Pages - Menu

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα» Η οικονομία στο επίκεντρο των επαφών του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην Αθήνα.

Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2011
«Συνεπής και σταθερή είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, υποδεχόμενος σε γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που.. επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα.Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνδέονται με μακροχρόνια στενή φιλία και κοινές αξίες και αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να προσδοκά στη θετική στάση των ΗΠΑ για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, μιλώντας, όπως είπε, εκ μέρους του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να εκφράσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ.
«Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που περνάτε κι έχετε την συμπαράσταση και στήριξη μας για τις προσπάθειες που κάνετε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «Είμαστε και οι δύο χώρες μέλη και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση».
Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που του παρέθεσε ο κ. Παπαδήμος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν διμερή θέματα, με ιδιαίτερη εστίαση στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, η κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή.
Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών.
Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια
Την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι το οικονομικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό και αμερικανικό και παγκόσμιο, ενώ σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ έχει μεγάλη σημασία να επανακτήσει η Ελλάδα τον κρίσιμο ρόλο της στα ευρωπαϊκά δρώμενα και στην Ευρωζώνη. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει αλλά και να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη ώστε να βρεθούν λύσεις, έστω και όχι εύκολες και χαρακτήρισε ευτύχημα το γεγονός ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία βρίσκεται ο κ. Παπούλιας στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο ευαίσθητων ομάδων, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τα φορολογικά μέτρα.
Ο κ. Μπάιντεν συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Άντονι Μπλίνκεν, τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών Κρίστοφερ Σμαρτ, τον ειδικό σύμβουλο του αντιπροέδρου για Ευρώπη και Ευρασία Λόρενς Σίλβερμαν και την χειρίστρια θεμάτων Αιγαίου, Μεσογείου και Καυκάσου στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Ράιαν Χάρις.
Στην ατζέντα των συνομιλιών του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Αθήνα θα βρεθεί το σύνολο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, η πορεία του Κυπριακού, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
Ο κ. Μπάιντεν έφθασε χθες στη χώρα μας, μετά από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφθηκε στο Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τον οποίο επισήμανε ότι είναι «η προσωπικότητα που με έχει επηρεάσει από θρησκευτικής απόψεως περισσότερο από όλους στον κόσμο».
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriyet επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο την άδεια επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης». Στην ιδία συνέντευξη εξήρε την «ανοχή» (tolerance) της Τουρκίας προς τις θρησκευτικές μειονότητες, επαίνεσε τον κ. Ερντογάν για την επιστροφή των περιουσιών των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων, προσέθεσε, ωστόσο, ότι η μη χορήγηση άδειας για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συνιστά οιωνό ανωμαλίας που φαλκιδεύει την εικόνα της Τουρκίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου