Pages - Menu

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Κατά της Ελλάδας η απόφαση της Χάγης για την ΠΓΔΜ Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δέχτηκε την προσφυγή των Σκοπίων για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

http://static.doldigital.net/webstatic/8F9B00031C6A5B0D3195B5AF69949E1C.jpg 

 Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2011
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ και για το λόγο αυτό έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των..
Σκοπίων σε πολλές περιπτώσεις».
Συνάμα, επεσήμανε πως προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δε συμβάλουν στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας», σημείωσε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει απόλυτα σταθερή στις θέσεις αυτές και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Σε 170 άρθρα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναπτύσσει τη συλλογιστική του ως προς την προσφυγή που κατέθεσε η ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, κατά την οποία η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση να μην προβάλει ενστάσεις στο αίτημα ένταξης της προσφεύγουσας στο ΝΑΤΟ.
Συνοπτικά, το δικαστήριο θεωρεί πως έχει τη δικαιοδοσία να επιληφθεί της υπόθεσης, εκτιμά ότι η Ελλάδα προβάλλοντας ενστάσεις στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραβίασε τη σχετική υποχρέωση που είχε αναλάβει με την Ενδιάμεση Συμφωνία και, τέλος, απορρίπτει όλα τα άλλα αιτήματα που υπέβαλε η ΠΓΔΜ ευσχήμως παρατηρώντας ότι «θα πρέπει να τεκμαίρεται η καλή πίστη της Ελλάδας», ενώ υπογραμμίζει την αμοιβαία υποχρέωση που έχουν αναλάβει τα δύο μέρη από την Ενδιάμεση Συμφωνία, για την επίλυση του θέματος του ονόματος μέσω της διαδικασίας που τελεί υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.
Αναλυτικότερα, το δικαστήριο στην απόφασή του σημειώνει πως η συγκεκριμένη διατύπωση (της μη προβολής ενστάσεων) δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποστηρίζει τα αιτήματα της προσφεύγουσας για ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς. Το δικαστήριο σημειώνει, ωστόσο, ότι το ερώτημα που τέθηκε ενώπιόν του δεν αφορούσε το αν η απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξη της ΠΓΔΜ είχε να κάνει με την ένσταση που πρόβαλε η Ελλάδα, αλλά το αν η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της δεν ανταποκρίθηκε προς την υποχρέωση (να μην προβάλει ενστάσεις) που προβλέπεται στο άρθρο 11 παρ.1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Το Δικαστήριο κρίνει επίσης ότι «δεν είναι απαραίτητο να αποφασίσει, αν η εναγόμενη χώρα (η Ελλάδα) διατηρεί το δικαίωμα να προβάλλει ενστάσεις σε ενταξιακά αιτήματα της προσφεύγουσας σε διεθνείς οργανισμούς».
Συγκεκριμένα, στο πρώτο αίτημα της ΠΓΔΜ το Δικαστήριο απεφάνθη πως η εναγόμενη Ελλάδα είχε συμφωνήσει, να μην προβάλλει ενστάσεις σε ενταξιακά αιτήματα της προσφεύγουσας σε διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς, στους οποίους είναι μέλος η εναγόμενη. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει διατηρήσει το δικαίωμα να προβάλλει ενστάσεις σε ανάλογα αιτήματα, εφόσον η ΠΓΔΜ αναφέρεται στους διεθνείς οργανισμούς με όνομα διαφορετικό από αυτό που ορίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και στο συνολικό ερώτημα - ως προς το αν η ένσταση της Ελλάδας ήταν συμβατή με την Ενδιάμεση Συμφωνία - το Δικαστήριο έκρινε ότι όλοι οι λόγοι που επικαλέστηκε η Ελλάδα (κυρίως το ό,τι η ΠΓΔΜ είχε πρώτη παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία) για να υποστηρίξει την ένστασή της, δεν ήταν βάσιμοι.
Στην αντίκρουση εξάλλου της Ελλάδας πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιληφθεί της υπόθεσης, το δικαστήριο έκρινε ότι έχει τη δικαιοδοσία.
Το Δικαστήριο υπενθυμίζοντας επίσης, ότι η ΠΓΔΜ είχε ζητήσει στην προσφυγή της να εκδοθεί: 1) μια Δήλωση όπου θα σημειώνεται ότι «η εναγόμενη ενήργησε παράνομα» και 2) μια εντολή πως «η εναγόμενη θα πρέπει στο εξής να απέχει από κάθε ενέργεια που παραβιάζει το άρθ.11 παρ.1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», στην απόφασή του σημειώνει πως «δεν θεωρεί απαραίτητο να ζητήσει από την εναγόμενη να απέχει από κάθε μελλοντική ενέργεια που παραβιάζει την υποχρέωσή της (όπως ορίζεται στο άρθρ.11 παρ.1), καθώς, όπως εξήγησε προηγουμένως το Δικαστήριο, «ως γενικός κανόνας, δεν υπάρχει λόγος να εικάζεται ότι μια χώρα, η ενέργεια ή η συμπεριφορά της οποίας κρίθηκε από το Δικαστήριο λανθασμένη, θα επαναλάβει την ίδια ενέργεια ή συμπεριφορά στο μέλλον, δεδομένου ότι θα πρέπει να τεκμαίρεται η καλή της πίστη». Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο θεωρεί πως η κρίση του ότι η εναγόμενη παρέβη την υποχρέωσή της, όπως ορίζεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, «αποτελεί την κατάλληλη έκφραση ικανοποίησης».
Στη διαδικασία ανάγνωσης της απόφασης, την Ελλάδα εκπροσώπησαν σήμερα ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαβαϊδης και η νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μιλόσοσκι και ο πρώην διαπραγματευτής Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τον σεβασμό της στην απόφαση του Δικαστηρίου και επιφυλάχθηκε να μελετήσει διεξοδικά το κείμενο της απόφασης.
Σε έναν πρώτο σχολιασμό επεσήμανε πάντως, ότι η κεντρική επιδίωξη της ΠΓΔΜ, που ήταν, μέσω της προσφυγής, «να παρακάμψει τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», δεν ικανοποιήθηκε.
Αντίθετα, το Δικαστήριο της Χάγης υπενθυμίζει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία καλεί τα δύο μέρη «να αναλάβουν το καθήκον να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, στη συνέχεια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη διαφορά που έχει περιγραφεί σε αυτές τις αποφάσεις».
Η προσφυγή έγινε ως απάντηση στην απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πριν από τη σύνοδο απειλήσει με βέτο, αλλά δεν χρειάστηκε να το ασκήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι επίσης το ότι το Δικαστήριο απαγόρευσε στους Σκοπιανούς τη χρήση εθνικών συμβόλων στη σημαία τους, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας.
Ικανοποιημένη η ΠΓΔΜ
Την ιδιαίτερη, όπως τη χαρακτήρισαν, ικανοποίηση τους για τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, μετά τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι στα Σκόπια, στην οποία αποτίμησαν την απόφαση του Δικαστηρίου.
Ο κ. Γκρούεφσκι σε δήλωση του υπογράμμισε ότι το ΔΔΧ έκανε αποδεκτά όλα τα βασικά αιτήματα της ΠΓΔΜ και παράλληλα απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας.
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και παρεμπόδισε αναιτιολόγητα την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
«Η απόφαση είναι θετική για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο όνομα της κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας μας χαιρετίζουμε την απόφαση και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς το Δικαστήριο για το σεβασμό του νόμου και του δικαίου», πρόσθεσε.
Ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι η χώρα του θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση του ΔΔΧ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ΠΓΔΜ όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
Παράλληλα ανέφερε πως η ΠΓΔΜ επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος τόσο στις σχέσεις με την Ελλάδα όσο και στην ενσωμάτωσή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για θριαμβολογία και ευφορία παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως υφίστανται σημαντικοί λόγοι γι' αυτό. Ζητούμε από τους πολίτες να σεβαστούν αυτή τη στάση», υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος πρόσθεσε πως «δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για νικητές και ηττημένους, καθώς η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα».
Η ΠΓΔΜ θα κρατήσει υπεύθυνη στάση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2014», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας πως η χώρα του θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει τις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και θα συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, μέσω απευθείας συναντήσεων και μέσω της στήριξης των προσπαθειών του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. «Η απόφαση του ΔΔΧ δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά θετικό momentum», κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε δήλωση του σημειώνει ότι «σήμερα είμαστε μάρτυρες μίας εξαιρετικά σημαντικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου υπέρ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
«Η ανώτατη δικαστική αρχή του διεθνούς δικαίου έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και παρεμπόδισε την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως εκ τούτου, απαιτεί από την Ελλάδα, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτεί, να σεβαστεί και να εφαρμόσει αποτελεσματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία, που είναι το μοναδικό έγγραφο που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Αντί η Ελλάδα να μας παρεμποδίζει πρέπει να στηρίξει την ένταξη μας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ορίζει η Ενδιάμεση Συμφωνία», ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.
www.kathimerini.gr με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου