Pages - Menu

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο Μέρκελ-Σαρκοζί: «Αποφασίστε αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ» Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου για την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ

Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2011
http://images.tanea.gr/newspapers/2011/November/03/TANEA/001_NEA_20111103_565670.jpg

Με ερώτημα την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου το κρίσιμο δημοψήφισμα που προανήγγειλε η κυβέρνηση. «Πρόθεση της Ευρώπης είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, αλλά οι Έλληνες θα λάβουν την απόφαση» τόνισαν, σε κοινή τους...
δήλωση-τελεσίγραφο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες. Ο δύο ηγέτες διεμήνυσαν ότι η έκτη δόση θα εκταμιευθεί μόνον εάν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. «Τώρα θέλω να μιλήσει ο λαός. Πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι ικανοί να λάβουν τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά. Επισήμανε, ακόμη, ότι οι αποφάσεις έχουν και ευθύνες και αυτές θα αλλάξουν το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών.
Το δημοψήφισμα αλλάζει το περίγραμμα μέσα στο οποίο κινούμαστε, ανέφερε η κυρία Μέρκελ, αναφέροντας ότι το ερώτημα πρέπει να είναι «ναι» ή όχι» στην ευρωζώνη. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι, ανέφερε ο κ. Σαρκοζί.
Η κ. Μέρκελ σημείωσε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είναι ορθές και πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα.
Μάλιστα, τόνισε πως «Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, αλλά αν η ο ελληνικός λαός πει δεν το θέλουμε θα το σεβαστούμε, όμως δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος τόνισε πως ο ελληνικός λαός είναι ανεξάρτητος, επισημαίνοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης και «δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση των κανονων αυτών από καμία χώρα».
Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, θέλουν να παραμείνει στο ευρώ, αλλά εξαρτάται από τους Έλληνες να αποφασίσουν εάν «θέλουν συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο μαζί μας ή αν θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες».

«Το αληθινό ζήτημα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, με την γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει πως αυτόν τον πυρήνα του ζητήματος πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες.


Επιθυμία της Ευρώπης, επανέλαβαν αρκετές φορές οι δύο ηγέτες, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.


Παράλληλα, Μέρκελ και Σαρκοζί δεν έκρυψαν τη δυσφορία για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς την ξεκάθαρα «μονομερή» και απόφαση που ελήφθη «χωρίς να συζητήσει μαζί μας».


«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» είπε από την πλευρά της και η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας όμως πως «η μονομερής απόφαση [για το δημοψήφισμα] αλλάζει τα δεδομένα».


Οι δύο ηγέτες απηύθυναν επανειλημμένα έκκληση για ευρύτατη πολιτική συναίνεση στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα προγράμματα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία πηγαίνουν καλά γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούον στην ανάγκη εξυγίανσης.
Παπανδρέου: Διακύβευμα η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη
Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα διεξαχθεί άμεσα, πθανότατα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αλλά δεν θέλησε να προσδιορίσει με σαφήνεια το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.
Ο λαός, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, θέλει να είναι ισχυρός εταίρος στην ευρωζώνη και αυτό είναι που διακυβεύεται.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα είναι θετικό. «Πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι ικανοί για σωστές αποφάσεις», υπογράμμισε.


Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης επισήμανε ότι οι αποφάσεις έχουν και ευθύνες και αυτές θα αλλάξουν το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών.


«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της ευρωζώνης και αυτό έχει πολλά δικαιώματα και υποχρέωσεις» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας «να δείξουμε ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις».


Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση, πρόσθεσε για να επισημαίνει ακόμα ότι αν υπήρχε συναίνεση δεν θα ήταν αναγκαίο ένα δημοψήφισμα.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή από την ελληνική Βουλή απάντησε: «Το ελπίζω, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη δημοκρατική διαδικασία».
Γιούνκερ: Καμία υπαναχώρηση

«Δεν θα δεχθούμε καμία υπαναχώρηση. Τις αποφάσεις τις πήραμε από κοινού», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε στις Κάννες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους ευρωπαίους ηγέτες. Νέα μίνι σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα θα διεξαχθεί την Πέμπτη.


Οι ευρωπαίοι εταίροι διαμηνύουν στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να αλλάξει η συμφωνία των Βρυξελλών για το πακέτο των 100+30 δισ. ευρώ και τη μείωση του χρέους και όλα δείχνουν να κρέμονται σε μία κλωστή.

«Δεν θα δεχτούμε υπαναχώρηση από τις αποφάσεις που λάβαμε από κοινού οι "17" την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε το βράδυ της Τετάρτης ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τους αξιωματούχους της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ευρωπαϊκών οργάνων.
Επείγουσα έκκληση για «εθνική και πολιτική ενότητα» στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε δηλώσεις της από τις Κάννες, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Αυτό που μετρά είναι η αποφασιστικότητα και η σταθερότητα των ευρωπαίων εταίρων να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Φυσικά υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο, κάποιες φορές μεγάλα όμως ποτέ δεν έχω δει τόση αποφασιστικότητα για συντονισμένη δράση».
Νέα μίνι σύνοδος για την Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, μίνι σύνοδος ορισμένων ηγετών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Κάννες στο περιθώριο της συνόδου της G20, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Συγκεκριμένα, θα συναντηθούν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας στις 11:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος). Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως δήλωσε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορεί Ειδήσεων, θέμα της μίνι αυτής συνόδου θα είναι η Ελλάδα. 

Οι συναντήσεις, που έχουν πάρει χαρακτήρα «μικρής συνόδου» μία εβδομάδα μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κατέληξαν στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αποφασίστηκαν εσπευσμένα μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου