Την κρισιμότητα της κατάστασης για την ελληνική οικονομία υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που υπέβαλε σήμερα ο διοικητής της, Γιώργος Προβόπουλος στον..
Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, εστιάζοντας παράλληλα στους δύο εθνικούς στόχους για να βγει η χώρα από την κρίση.
Στην έκθεση της ΤτΕ τονίζεται πως η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα καθώς το δίλλημα είναι σαφές: Ή ανεξέλεγκτη κατολίσθηση πολλές δεκαετίες πίσω ή συντονισμένη προσπάθεια με κόστος για υλοποίηση της συμφωνίας.
Όσο για τους δύο εθνικούς στόχους για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, ο πρώτος σχετίζεται με την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων με υψηλότερους ρυθμούς απ΄ ότι έχει προβλεφθεί και ο δεύτερος με την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος, κατά την υποβολή της έκθεσης στον κ. Πετσάλνικο, τόνισε ότι "πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις ή αποκλίσεις από τους στόχους και να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στην προσπάθεια αυτή να υπερκαλυφθούν" και τάθηκε κάτε της επιβολής νέων φόρων.
"Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και ότι η αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων ―που είναι ασφαλώς απαραίτητη― πρέπει να είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής. Περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων".
Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι το πρώτο καθήκον που επωμίζεται η νέα κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που έχει κλονιστεί βαρύτατα. Εκτιμά μάλιστα ότι η μείωση της εγχώριας ζήτησης και η ύφεση της οικονομίας είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ακριβώς επειδή το κλίμα και οι προσδοκίες που επικρατούν παρεμποδίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την εμφάνιση του “αποτελέσματος εμπιστοσύνης”.
Όπως αναφέρεται, "πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία σήμερα υφίσταται έντονα τις αρνητικές επιδράσεις της μειωμένης ζήτησης, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, της επιβραδυνόμενης πιστωτικής επέκτασης και του αυξημένου φορολογικού βάρους".
Προσθέτει ότι για να υπάρξει ανάκαμψη θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ, σε συνεργασία και με την ομάδα τεχνικής βοήθειας της Ε.Ε., και να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό δίαυλο για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό και την εισαγωγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.
Σχετικά με τις τράπεζες, επισημαίνεται ότι είναι "επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, η εξυγίανση των ισολογισμών και ο επαναπροσδιορισμός του επιχειρησιακού υποδείγματος λειτουργίας των τραπεζών. Η δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων αποτελεί αναγκαία επιλογή στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαδραματίσουν επιτυχώς τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση της οικονομίας".
Επίσης, στην έκθεση προβλέπεται έξαρση της ανεργίας στο 17% φέτος και άνω του 18% το 2012.
Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στο site της κάνοντας κλικ εδώ. ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου