Pages - Menu

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Εξόχως ενδιαφέρουσα μερίδα στην Π.Ε. Πιερίας - Η νέα δυναμική καλλιέργεια του Ιπποφαούς


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 Τοπικά
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για την καλλιέργεια του ιπποφαούς, που διοργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της...
Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με το Κέντρο "Δήμητρα" Κατερίνης και την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, τη Δευτέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Στην ημερίδα που παρουσιάστηκαν χρήσιμα στοιχεία για την καλλιέργεια του φυτού, παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου - Κίτσιου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης, ο Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γεώργιος Δαουτόπουλος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς, ο παραγωγός Γεώργιος Αλεξίου που ήδη δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Πιερία, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των ενδιαφερομένων καλλιεργητών που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ημερίδα προκειμένου να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη νέα καλλιέργεια.

Σε νέες δυναμικές εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως είναι το ιπποφαές, το μύρτιλλο, το ρόδι, το βατόμουρο, η μαύρη τρούφα, τα σαλιγκάρια, η αλόη βέρα, το ράσμπερι - μπλούμπερι κ.α. αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου - Κίτσιου. Φυτό του μέλλοντος χαρακτήρισε το ιπποφαές, η κ. Κίτσιου, τονίζοντας την υψηλή αξία των παραγόμενων προϊόντων του καθώς διαθέτει ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες κ.α.

Παράλληλα, έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη προσφυγής σε νέες εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στους παραγωγούς, τη στιγμή που οι παραδοσιακές καλλιέργειες εμφανίζουν προβλήματα. Μέσα στην κρίση γεννιούνται ευκαιρίες, αρκεί να τις εκμεταλλευόμαστε.

Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικά πρότυπα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής για την καλλιέργεια αγαθών με προοπτικές και δυνατότητες για εξασφαλισμένη διάθεση της παραγωγής και εξασφαλισμένο εισόδημα για τον καλλιεργητή", επεσήμανε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Τα χαρακτηριστικά του ιπποφαούς, τον τρόπο καλλιέργειας, τις ασθένειες του φυτού, τη συγκομιδή, την απόδοση της καλλιέργειας, τις σημαντικές ιδιότητες και τις χρήσεις του, το κόστος παραγωγής, τις προοπτικές της καλλιέργειας στην Ελλάδα, τη βιολογική καλλιέργεια του φυτού, αλλά και τις μεθόδους διάθεσης της παραγωγής ανέλυσε ο Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γεώργιος Δαουτόπουλος. Την ίδια ώρα, εστίασε στην αναγκαιότητα σωστής επιμόρφωσης των μελλοντικών παραγωγών όσον αφορά την καλλιέργεια του ιπποφαούς.

Τέλος, για την καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Πιερία, μίλησε μέσα από την εμπειρία του ο Γεώργιος Αλεξίου, ένας από τους επτά (7) παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην Πιερία στην καλλιέργεια του ιπποφαούς. Ήδη, στις κοινότητες του Αγ. Σπυρίδωνα και της Καλλιθέας καλλιεργείται ιπποφαές σε έκταση 30 στρεμμάτων, όπου η εγκατάσταση των δέντρων έγινε το Νοέμβριο του 2010.

Ο κ. Αλεξίου ανέπτυξε τα βασικά στοιχεία της καλλιέργειας του ιπποφαούς, από το αρχικό στάδιο της προετοιμασίας του εδάφους - χωραφιού και την εγκατάσταση της καλλιέργειας έως τις καλλιεργητικές φροντίδες - φυτοπροστασία. Για τις ποικιλίες ιπποφαούς που καλλιεργεί σε έκταση 40 στρεμμάτων στη Σκύδρα αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες που εφαρμόζει έκανε λόγο ο παραγωγός, Νικόλαος Μεσελίδης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα θα διοργανώσει σύντομα παρόμοιες εκδηλώσεις και για άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου