Pages - Menu

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

BBC: Λυπηθείτε τους Ελληνες

BBC: Λυπηθείτε τους ΕλληνεςΤρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011


Αρθρο του Γκάβιν Χιούιτ που καλύπτει ευρωπαϊκά θέματα για το βρετανικό δίκτυο περιγράφει με ψυχρό τρόπο την κατάσταση στην Ελλάδα, τα ..
διλήμματα του αντιμετωπίζουν οι πολίτες της και το ουσιαστικό αδιέξοδο των επόμενων ετών, ανεξαρτήτως των εξελίξεων.

Η Ευρώπη εξάντλησε τα αποθέματα συμπάθειας προς την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα που απειλεί την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ, αλλά και το ίδιο το κοινό νόμισμα, γράφει ο Χιούιτ, στο άρθρο του με τίτλο "Λυπηθείτε τους Ελληνες".
Οι ηγέτες της ΕΕ έχασαν την υπομονή τους και άρχισαν τις απειλές με καθαρό μήνυμα: είτε υλοποιείτε τις δεσμεύσεις για περιορισμό του ελλείμματος, είτε μπλοκάρεται η επόμενη (6η) δόση. Κάπως έτσι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προέκυψε το νέο έκτακτο τέλος στα ακίνητα. Αρχικά, αυτό έγινε θετικά δεκτό στις Βρυξέλλες. Μετά, ήρθαν οι αμφιβολίες.
Ο συντάκτης αναφέρει δύο Ελληνες γνωστούς του, μία τηλεοπτική παραγωγό με σπίτι 100 τ.μ., αλλά και έναν τεχνικό διαδικτύου με σύζυγο νοσοκόμο και τρία παιδιά. Και στις δύο περιπτώσεις το τέλος που θα πληρώσουν πλησιάζει τα 700 ευρώ, αλλά ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, αυτό φαίνεται δυσβάσταχτο. Ο τεχνικός εργάζεται στο δημόσιο, όπως και η σύζυγός του, κατά συνέπεια ήδη έχουν δει τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 20% και περιμένουν νέα μείωση, που μπορεί να φτάσει το 30%. Σε όλα αυτά προσθέτει κανείς και 1.000 ευρώ για το φόρο αλληλεγγύης στους ανέργους και γίνεται σαφές ότι ελάχιστες οικογένειες, σε οποιαδήποτε χώρα, μπορούν να αντέξουν τόσο μεγάλη μείωση εισοδήματος, τονίζει ο Χιούιτ. Το χειρότερο όμως, είναι ότι όλα αυτά δεν φαίνεται να αποδίδουν.
Το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας ανακοινώθηκε ότι θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, αλλά η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσαν άμεσα ότι αρνούνται να συλλέξουν ένα τέτοιο φόρο. Η απειλή του κράτους ότι θα "χρεώσει" το συνδικάτο με το πιθανό έλλειμμα των εισπράξεων δεν έπεισε κανέναν. Επίσης, δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι περίπου 15% των πελατών της ΔΕΗ ήδη είναι πίσω στις πληρωμές των λογαριασμών τους, ποσοστό που σίγουρα θα αυξηθεί με την επιβολή του τέλους.
Και άλλα πλήγματα στην καθημερινότητα του πολίτη έχουν τραυματίσει καίρια την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο Χιούιτ αναφέρει άλλη μία περίπτωση τρίτεκνης οικογένειας, με τη γυναίκα να εργάζεται στο Δημόσιο, η οποία είδε το εισόδημά της να περιορίζεται δραστικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κόρη που πήγε το Σεπτέμβριο στο σχολεία δεν βρήκε να την περιμένουν τα βιβλία της χρονιάς. "Σε ένα διάστημα λίγων ωρών ήταν η τρίτη οικογένεια που μου είπε ότι εξέταζαν την μετανάστευση στον Καναδά ή την Αυστραλία. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τους καλύτερους και εξυπνότερους πολίτες της", σημειώνει ο αρθρογράφος.
Τα σημάδια της ύφεσης είναι παντού εμφανή. Παντού ακούς για τριαντάρηδες που επιστρέφουν στο σπίτι των γονιών τους. Το 15% των καταστημάτων της Αθήνας έχει κλείσει. Οταν κλείνουν τα μανάβικα, πολλές φορές άνθρωποι ψάχνουν χτυπημένα οπωρολαχανικά που πετάχτηκαν στα σκουπίδια.
Υπάρχει μία σκυθρωπή δυσαρέσκεια, στην καλύτερη περίπτωση· στην χειρότερη, μία αναβράζουσα οργή. Οι διαδηλώσεις είναι τόσο συχνές που σχεδόν περνούν ασχολίαστες. Ακόμη και οι συλλέκτες φόρων απεργούν και έρχονται νέες κινητοποιήσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο όριο μετά το οποίο οποιοδήποτε μέτρο λιτότητας θα αποτυγχάνει, καθώς σημαντικές κοινωνικές ομάδες βρίσκονται σε θέση αντίστασης. Πολλοί νιώθουν ταπεινωμένοι, βλέποντας τους ηγέτες τους να παίρνουν διαταγές από τρίτους. Φαίνεται να μην έχουν πλέον λόγο στις αποφάσεις. Αγνωστοι ελεγκτές από οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ αποφασίζουν το μέλλον τους.
Οπως είπε ο ΥΠΟΙΚ Ευάγγ.Βενιζέλος, η διεθνής κοινότητα δεν είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα ως κοινωνία και Εθνος έχει την θέληση να κάνει ότι απαιτείται για να εξέλθει της κρίσης και να γίνει ανταγωνιστική εντός της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς. Οι ηγέτες της ΕΕ λένε στη χώρα να μειώσει το φετεινό έλλειμμα στο 7% περίπου, αλλιώς η επόμενη δόση δεν θα εκταμιευθεί - την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται 8 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, αλλιώς "ξεμένει".
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βόλφγκαγκ Σόιμπλε διατύπωσε μία ακόμη προειδοποίηση. "Η συμμετοχή σε μία νομισματική ένωση είναι ευκαιρία, αλλά και βαρύ φορτίο. Τα μέτρα σύγκλισης είναι πολύ δύσκολα. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να σηκώσουν αυτό το βάρος. ... Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες: χωρίς θετική εκτίμηση από την τρόικα, η νέα δόση δεν θα καταβληθεί". Ετσι, ετοιμάζονται νέα μέτρα λιτότητας.
Και πάλι, ο κ.Βενιζέλος παρουσιάζει με δραματικό τρόπο τα διλήμματα: "Η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, αλλά και η ανάγκη προστασίας των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας, όλων αυτών που πέτυχαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τον ιδρώτα τους τα 60 τελευταία χρόνια, όχι τα 37 της μεταπολίτευσης, είναι τα κριτήρια που επιβάλουν να κινηθούμε έτσι", σημείωσε.
Κατά συνέπεια, λυπηθείτε τους Ελληνες, λέει κλείνοντας ο Χιούιτ. Ακόμη και αν αποφύγουν τη χρεοκοπία θα αντιμετωπίσουν χρόνια λιτότητας. Πολλοί θα προτιμούσαν μία χρεοκοπία και όλες τις άγνωστες συνέπειές της. Πρόκειται για μία χώρα σε οριακή κατάσταση, όπου πολλοί αμφισβητούν τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση. ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου