Pages - Menu

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κούρεμα στους μισθούς και εφεδρεία από 1ης Οκτωβρίου - ΕΞΠΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Κούρεμα στους μισθούς και εφεδρεία από 1ης Οκτωβρίου Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011
Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν οι περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου. Εγκαινιάζεται καθεστώς..
μισθωτής εφεδρείας για 14.000 εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αγριο "κούρεμα" έρχεται στις αποδοχές των υπαλλήλων στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο κιόλας, με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα τίθενται σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας 14.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εκτιμάται ότι στα "ρετιρέ" του Δημοσίου, δηλαδή τους υπαλλήλους που λαμβάνουν σήμερα ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα, οι απώλειες, από την κατάργηση των επιδομάτων και την ενσωμάτωση μόνο μέρους αυτών στον βασικό μισθό, θα φθάσουν έως και τα 1.300 ευρώ τον μήνα.
Το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθούν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στα υπουργεία Οικονομικών (με τους εφοριακούς να κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία στις 12 και 13 του μήνα), Εσωτερικών και πρώην ΠΕΧΩΔΕ.
Οπως έλεγε χθες στο "Εθνος" υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με το σχέδιο "προσωπικής διαφοράς" να αποτελεί πλέον... παρελθόν, ο βασικός κανόνας του νέου μισθολογίου "ίσες αποδοχές για υπαλλήλους με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια τυπικά προσόντα" ισχύει άμεσα.
Οπως τονίζεται από το υπουργείο, δεν θα ισχύσει τελικά η τριετής προσαρμογή (σταδιακές περικοπές στα υψηλά επιδόματα) που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο
Οπως τονίζεται από το υπουργείο, δεν θα ισχύσει τελικά η τριετής προσαρμογή (σταδιακές περικοπές στα υψηλά επιδόματα) που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο
Αυτό που τονίζουν στο υπουργείο είναι ότι δεν θα ισχύσει τελικά η τριετής προσαρμογή (σταδιακές περικοπές στα υψηλά επιδόματα) που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Προσθέτουν ότι μέρος των απωλειών θα καλυφθεί από το "πριμ παραγωγικότητας", το οποίο θα δίνεται σε υπαλλήλους που πιάνουν συγκεκριμένους στόχους που θα θέτει η υπηρεσία τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τα 104 ειδικά και κλαδικά επιδόματα θα καταργηθούν τα 89.
Ως αυτόνομα επιδόματα θα διατηρηθούν η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας, μεταπτυχιακών σπουδών, τα επιδόματα εορτών και αδείας, καθώς και το επίδομα των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Μέρος των επιδομάτων είτε θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό είτε θα παρέχεται με τη μορφή ενός ενιαίου "επιδόματος θέσης" που θα είναι ταυτόσημο για όλους τους υπαλλήλους με ίδια έτη υπηρεσίας, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του κλάδου στον οποίο υπάγονται.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως με τις αλλαγές αυτές θα γεφυρωθούν οι τεράστιες διαφοροποιήσεις αποδοχών που παρατηρούνται σήμερα από υπουργείο σε υπουργείο ή ακόμη και μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου υπουργείου.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, στους εφοριακούς, στους τελωνειακούς, στου δημοσιονομικούς και στους εργαζομένους στο Γενικό Χημείο του Κράτους καταβάλλονται σήμερα επιδόματα το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα και τα έτη υπηρεσίας.
Τέλος, σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον "επιδόματα παραγωγικότητας".
  • Η λίστα με τα επιδόματα που κόβονται, στην έντυπη έκδοση

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
14.000 υπάλληλοι προς αποστρατεία

Προ των πυλών είναι η εργασιακή εφεδρεία. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει διαμορφωθεί στην τελική της μορφή η "δεξαμενή" των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την οποία θα επιλεγούν εκείνοι που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή στον... προθάλαμο της απόλυσης.
Εκτιμούν δε ότι στη "δεξαμενή" αυτή θα περιληφθούν 200.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων θα προκύψουν τουλάχιστον 14.000 εργαζόμενοι που θα χαρακτηρισθούν πλεονάζον προσωπικό και θα μπουν άμεσα σε μισθωτή εφεδρεία, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Από τις επιστολές που έχει στείλει σε φορείς και οργανισμούς το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι υποψήφιοι να ενταχθούν στον νέο θεσμό είναι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Οπως γίνεται αντιληπτό δεν αφορά μόνο τους 7.000 υπαλλήλους που υπηρετούν σε 11 φορείς για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ότι εισάγονται σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης - συγχώνευσης μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και άλλες εταιρείες του Δημοσίου.
Τώρα όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι υπάλληλοι, πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει ο τρόπος πρόσληψης.
Οσοι διορίσθηκαν μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ θεωρείται απίθανο να χαρακτηρισθούν ως πλεονάζον προσωπικό, κάτι που αναμένεται να γίνει για εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι διορίσθηκαν με οικείες προκηρύξεις των οργανισμών είτε με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Μπαίνοντας ένας υπάλληλος σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας χάνει το 50% των μηνιαίων αποδοχών, καθώς για 12 μήνες θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού και κανένα επίδομα.
Επίσης θα έχει και τον βραχνά της απόλυσης. Με το πέρας των 12 μηνών και αν δεν έχει απορροφηθεί από άλλη δημόσια υπηρεσία μέσω κριτηρίων που θα θέσει το ΑΣΕΠ λύεται αυτόματα η σύμβασή του και αποχωρεί από το Δημόσιο.
Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει επιστολές σε 160 φορείς από τους οποίους ζητά αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων / μονίμων, την κατάρτιση κάθε υπαλλήλου κ.λπ.
Στο υπουργείο πιστεύουν ότι, εφόσον έχουν μία πλήρη εικόνα του αριθμού των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους φορείς, θα μπορούν να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πόσοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό.
ΕΘΝΟΣ - Κώστας Τσαχάκης
ktsahakis@pegasus.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου