Βραβεία Ποιότητας από τον «Γαστρονόμο»
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Σε όλους τους νέους που δουλεύουν τη γη τους με όραμα, θέλω να τους πω «φίλοι μου, μην το βάζετε κάτω - αξίζει ακόμα και όταν βλέπετε ότι έχουν διαλυθεί τα πάντα». Το κλαψούρισμα ενός μωρού, σπάει την ησυχία του κατάμεστου αμφιθεάτρου και διακόπτει την ομιλία του κ. Χάρη Τζωρτζόπουλου που στρέφει το βλέμμα στον γιο του. Σε δευτερόλεπτα συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται στο βήμα και συνεχίζει. «Ευχαριστώ τον “Γαστρονόμο” και την “Καθημερινή” που “ξεθάβουν” άτομα σαν κι εμένα», συμπληρώνει, καθώς παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον κ. Γιώργο Οικονόμου, γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ). Δεν είναι πως του έχουν λείψει οι διακρίσεις. Η «Αστάρτη», το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο που παράγει στα Κύθηρα, έχει ξεχωρίσει πολλές φορές σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας. Για πρώτη φορά όμως επιβραβεύεται ηθικά για όσα παλεύει στη ζωή του. Ισως γι’ αυτό η συγκίνηση, πνίγει τα «ευχαριστώ».
Ο κ. Τζωρτζόπουλος ήταν μόνο ένας, από όσους χθες ανέδειξαν τα βραβεία Ποιότητας 2011 του «Γαστρονόμου» και της «Κ» που απονέμονται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Φέτος, οι συνθήκες καθόρισαν το κλίμα.
«Εν μέσω της ζοφερής κρίσης που ταλαιπωρεί και ταπεινώνει την πατρίδα μας, θα τιμήσουμε ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, της καινοτομίας και της προκοπής. Βραβεύουμε και προβάλλουμε Ελληνες με όραμα, που με τις δικές τους δυνάμεις έκαναν πραγματικότητα αυτό που έχει ανάγκη πριν από όλα σήμερα η χώρα: εκμεταλλεύτηκαν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ενσωμάτωσαν υπεραξίες, δημιούργησαν μικρό ή μεγαλύτερο κέρδος για τους ίδιους και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους», ανέφερε ο διευθυντής των περιοδικών εντύπων της «Κ» κ. Σωκράτης Τσιχλιάς, στο άνοιγμα της εκδήλωσης.
Δεκατρείς άνθρωποι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, κάτοικοι της περιφέρειας, ψηφίδες αυτής της άλλης Ελλάδας που όλοι αναζητούμε, ανέβηκαν στη «σκηνή» στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, για να διηγηθούν τη δική τους δύσκολη, όσο και συναρπαστική ιστορία. Τα λόγια τους λιτά και καίρια. «Εχουμε μάθει να παράγουμε και όχι να μιλάμε σε τόσο κόσμο. Η δουλειά μας είναι στο κτήμα και όχι στις αίθουσες», ανέφερε ο Σπαρτιάτης βιοκαλλιεργητής κ.Τάσος Γκολέμης, δικαιολογώντας το τρακ του, όταν ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο του από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Ευθυμιάδη. Τις «ιδιοτυπίες» της ελληνικής επιχειρηματικότητας που ωστόσο μπορούν στην πράξη να ξεπεραστούν, επεσήμανε ο κ. Αρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Γαία», παραλαμβάνοντας το βραβείο μαζί με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, για το πάντρεμα των δύο επιχειρήσεων που οδήγησε στη γέννηση μιας νέας εταιρείας, από τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη. «Στη συνεργασία αυτή είμαστε ισότιμοι, αν και ο Νίκος είναι πιο γενναίος από μένα. Αν πάει κάτι στραβά, εγώ έχω να απολογηθώ σε 26 μετόχους, ενώ εκείνος σε 950 συνεταιριστές».
Ο ρόλος του κράτους
Παραγωγοί διακεκριμένων προϊόντων, δουλεύουν με πάθος, ανοίγουν καινούργιους δρόμους, επιτυγχάνουν στο πεδίο της πραγματικής ζωής, προσφέροντας παράλληλα μια διέξοδο για τη χώρα. Το δυσκολότερο επίτευγμά τους; Να αποφύγουν τις τρικλοποδιές, που τους βάζει ο τυπικός τους συμπαραστάτης, η ίδια η πολιτεία. «Θα ήθελα να περιγράψω το θεσμικό περιβάλλον που αναπτύσσονται μονάδες αντίστοιχες με τη δική μου στη χώρα μας», αφηγήθηκε ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας κ. Νίκος Φωτιάδης, πριν παραλάβει το δικό του βραβείο από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη. «Ο γιος μου πέρυσι πήρε την ιδιότητα του νέου αγρότη. Εδώ και 18 μήνες προσπαθεί να βγάλει άδεια ίδρυσης χοιροστασίου -με τη δική μου βοήθεια- να τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία. Και μπορεί τελικά να μην την πάρει ποτέ, γιατί υπάρχει ένας ωκεανός από δυσκολίες που δεν ξεπερνιέται με τίποτα. Επιπλέον, η επένδυση κοστίζει 20.000 ευρώ. Αν επέλεγε να γίνει εισαγωγέας χοιρινού κρέατος, ήθελε μια εβδομάδα για να βγάλει άδεια και εξοπλισμό που δεν ξεπερνά τα 3.000». Τα λόγια του έσβησε το καταιγιστικό χειροκρότημα που ακολούθησε. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης ενός εξαιρετικά σύγχρονου κρεοτεχνείου, ο κ. Λευτέρης Γεωργιάδης αντιμετώπισε με χιούμορ την περίφημη κρατική μηχανή και «όλους όσοι δεν πίστεψαν σε εμάς», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τους απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μας πείσμωσαν».
Το μήνυμα της βραδιάς, αισιόδοξο και γλυκό -κυριολεκτικά- το έδωσε, ο μελισσοκόμος κ. Γιάννης Πρωτοψάλτης στην κατάληξη της ομιλίας του. «Σας δίνω την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω να είμαι υπηρέτης των μελισσών».
μπράβο ρε φίλε.
ΑπάντησηΔιαγραφή