Pages - Menu

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Επιλεκτική, ή πολιτική χρεοκοπία;

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Τώρα επιτέλους το λένε και άλλοι. Και όχι μόνον αυτή η μικρή στήλη που δημοσιεύεται σε «μικρές» περιφερειακές εφημερίδες (ασχέτως αν μερικές από αυτές έχουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από..
κάποιες εμφανιζόμενες ως ...εθνικής κυκλοφορίας). Η οποία επιμένει, από το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς παρακολουθούμε τις ακροβατικές επιδόσεις τους ευρωπαϊκού τσίρκου, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το έλλειμμα ηγεσίας που χαρακτηρίζει την Ευρώπη.
Τώρα μετά τα νέα παιγνίδια, με την αποδοχή από κάποιους ως ...λύση του προβλήματος, την προοπτική της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, ο έγκριτος γαλλικός «Le Monde» καταλήγει στην ίδια διαπίστωση. Και αναφέρεται στην σημερινή πολιτική ηγεσία της Ευρώπης κάνοντας λόγο για «Αυτά τα παιδάκια που μας κυβερνούν», όπως τιτλοφορεί το άρθρο του.
Από την άλλη πλευρά της Μάχης οι βρετανικοί "Financial Times" παρομοιάζουν την πολιτική ηγεσία της Ένωσης και της Ευρωζώνης με εκείνους που απλώς παρακολουθούσαν το θέαμα όταν η Ρώμη είχε παραδοθεί στις φλόγες.
Είναι προφανές ότι η γαλλική εφημερίδα δεν αδικεί την Μέρκελ, τον Σαρκοζί, ή τους πρωθυπουργούς της Φινλανδίας, της Ολλανδίας που δεν λένε να καταλήξουν σε ένα οριστικό, αποτελεσματικό και πειστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Αδικεί μάλλον τα παιδιά. Διότι τα παιδιά όταν παίζουν επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευρηματικότητα, φαντασία και τόλμη, όταν βρίσκονται μπροστά σε προβλήματα που πρέπει να λύσουν.
Λυπάμαι μόνο για το γεγονός ότι και η δική μας πολιτική ηγεσία, σε επίπεδο κυβέρνησης, δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί και την εκδοχή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», παριστάνοντας ότι τάχα δεν είναι και τίποτε το σπουδαίο, ότι και αν μας κατατάξουν εκεί οι οίκοι αξιολόγησης «πάλι ωραίοι είμαστε» και παίζοντας κρυφτό με τις λέξεις, καθώς προτιμά την αγγλική απόδοση του όρου επιλεκτική χρεοκοπία.
Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και μόνο η υιοθέτηση της προοπτικής μιας «χρεοκοπίας», με οποιοδήποτε επιθετικό προσδιορισμό και να συνοδεύεται. Ότι θα έπρεπε να μείνουν σταθεροί στην γραμμή του Τρισέ και του Γιουνκέρ και να μην αφήνουν χώρο για επέλαση ...ολλανδικών αστείων.
Δυστυχώς, πριν από οποιαδήποτε «επιλεκτική» ή άλλη οικονομική χρεοκοπία, που δεν θα είναι μόνο ελληνική, έχουμε πολιτική χρεοκοπία της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου