Pages - Menu

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η ευκαιρία για τη λύση

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
 
Το Statesmen, ήδη από τις 12 Μαϊου, έχει υποστηρίξει ότι η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την επανένωση της...
Μεγαλονήσου. Κάτω βέβαια από όρους διεθνούς νομιμότητας, κοινοτικού κεκτημένου και αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Τα τουρκικά και τα κυπριακά ΜΜΕ, αναφέρονται στην προοπτική αυτή, με αφορμή την αυριανή έναρξη, στη Γενεύη, των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. «Άντε να τελειώνουμε με το Κυπριακό», είναι ο τίτλος του «Φιλελεύθερου», «Οι Τουρκοκύπριοι αποβλέπουν στην Κυπριακή Προεδρία», ο τίτλος της «Χουριέτ». Όλοι συμφωνούν ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί πριν τον Ιούλιο του 2012, ώστε η πρώτη προεδρία της Κύπρου στην Ένωση, να συμπέσει με την επίλυση του Κυπριακού.
Οι συζητήσεις της Γενεύης θα κρατηθούν μυστικές μέχρι την επόμενη τριμερή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο (ή Οκτώβριο) στη Νέα Υόρκη.
Έρευνα της κοινής γνώμης και στις δύο κοινότητες που διενεργήθηκε από τη δικοινοτική πρωτοβουλία «Κύπρος 2015», καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν θετικοί ως προς μια ομοσπονδιακή διευθέτηση, αλλά έχουν αντικρουόμενες αντιλήψεις ως προς το πώς πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα Ασφάλειας, Εδαφικού και Εποίκων.
Διαφορά αντιλήψεων σημειώνεται και στο θέμα των εγγυήσεων, που παρέχουν οι «εγγυήτριες» δυνάμεις των Συνθηκών του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1960. Οι Τουρκοκύπριοι είναι υπέρ της διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων, εναντίον οι Ελληνοκύπριοι.
Παρά τη διαφωνία αυτή, και οι δυο κοινότητες συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει ρόλο ως ένας από τους εγγυητές της εφαρμογής μιας λύσης, θέτοντας κίνητρα για εφαρμογή και κυρώσεις για μη εφαρμογή, οι οποίες θα σχετίζονται με ωφελήματα της ΕΕ και συμμετοχή στις αποφάσεις που παίρνει η ΕΕ.
Και στο σημείο αυτό, μπορεί να βρίσκεται το «κλειδί». Αρκεί η Ευρώπη να αποφασίσει να έχει μια συγκροτημένη κοινή εξωτερική πολιτική, κάτι που συνεχίζει να είναι το ζητούμενο για την ουσιαστική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου