Pages - Menu

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η Ουάσιγκτον στηρίζει Παπανδρέου Πολύ θερμά λόγια από τη Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/ACEE7E615E14A9C1A37219C4EDFDE793.jpg 

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Σε εντυπωσιακή λεκτική στήριξη της Ελλάδος και του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προσωπικά για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης προχώρησε η Χίλαρι Κλίντον κατά.. την επίσκεψή της στη χώρα μας. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συζήτησε εκτενώς την κατάσταση της οικονομίας τόσο με τον κ. Παπανδρέου όσο και με τους κκ. Στ. Λαμπρινίδη και Ευ. Βενιζέλο.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είναι πιθανό να μεταβεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Ουάσιγκτον για να έχει συνομιλίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την προώθηση επενδύσεων στο πλαίσιο του νέου πακέτου αποκρατικοποιήσεων. Οι σχετικές προετοιμασίες για την επίσκεψη αυτή φέρονται να έχουν ξεκινήσει, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως.
Η ανάδειξη της οικονομίας σε βασικό σημείο της ατζέντας της επίσκεψης Κλίντον φαίνεται και από το γεγονός ότι την συνόδευαν τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Ρόμπερτ Χόρματς όσο και ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικός απεσταλμένος του Στέητ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην περιοχή της Ευρασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως δούμε και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους με αρμοδιότητες σχετικές με την οικονομία να επισκέπτονται προσεχώς τηχώρα μας.
Αν και λεκτική, η στήριξη της Ουάσιγκτον θεωρείται πολύ θετική για την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης μάχης που θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για την έγκριση ενός νέου πακέτου βοήθειας καθώς και για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Από τις συζητήσεις της κυρίας Κλίντον διεφάνη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί πολύ σημαντική την έκβαση της σχετικής συζήτησης στους κόλπους της ΕΕ για την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Παπανδρέου να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να ξαναφέρει την οικονομία της Ελλάδος στον σωστό δρόμο και να την κάνει πιο ανταγωνιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Η δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος και η έγκριση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής ήταν τα πρώτα ζωτικά βήματα. Δεν ήταν εύκολες αποφάσεις, ήταν αποφάσεις ευθύνης» πρόσθεσε η κυρία Κλίντον που πάντως δεν απέφυγε να υπενθυμίσει ότι «η δυσκολία είναι η συνεχής πρόοδος με την ίδια αποφασιστικότητα και αφοσίωση. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να μη φανούν αμέσως, θα αποδώσουν με την πάροδο του χρόνου, το ξέρουμε».
Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι οι ΗΠΑ «έχουν σταθεί στο πλευρό μας με τρόπο αταλάντευτο και αποφασιστικό» καθώς και ότι δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι επενδύσεις.
Η «αγία τριάδα» και η οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συζήτηση έγινε φυσικά και για τα χαρακτηριζόμενα ως εθνικά θέματα: Κυπριακό, Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά. Από αυτά τα τρία, το πρώτο είναι εκείνο στο οποίο εμφανίζεται να υπάρχει κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Η κυρία Κλίντον δεν αναφέρθηκε στις δημόσιες δηλώσεις της στο θέμα αυτό, αλλά νωρίτερα και ενόσω βρισκόταν στην Τουρκία εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ ενός χρονοδιαγράμματος για επίλυση του προβλήματος εντός του 2012.
Για το Σκοπιανό, η κυρία Κλίντον εμμέσως μετέφερε τις πιέσεις στη σκοπιανή πλευρά, αφού εκθείασε τα όσα κάνει ο κ. Παπανδρέου για να λυθούν «τα πολλαπλά και μακροχρόνια θέματα για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς». Αμερικανικές πηγές επέμεναν πάντως ότι η κατάσταση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι «μία κρύο, μία ζέστη» καθώς η λύση μοιάζει τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά όσο συνεχίζονται ενέργειες όπως η ανέγερση αγαλμάτων από τον Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η κυρία Κλίντον συζήτησε με τους συνομιλητές της και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει για άλλη μία φορά τα πλεονεκτήματα που η ίδια πιστεύει ότι έχει τόσο για διαμεσολάβηση στην περίπτωση της Λιβύης όσο και στην εμπιστοσύνη που της δείχνουν το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη στο Μεσανατολικό.
Το «ευχαριστώ» του Προέδρου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλιας ευχαρίστησε την κυρία Κλίντον για τη βοήθεια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που στις δύσκολες αυτές ημέρες παρενέβη τόσο στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ όσο και στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για να βοηθήσουν τη χώρα μας. από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε στο Προεδρικό Μέγαρο την αισιοδοξία της για την αντοχή του ελληνικού λαού στο να ξεπεράσει την κρίση.
Τη Δευτέρα το πρωϊ, η κυρία Κλίντον θα συναντηθεί στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, όπου και διαμένει, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Το βράδυ της Κυριακής πάντως θα είναι, όπως η ίδια είπε, «καρφωμένη» στην τηλεόραση καθώς θέλει να παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ να διεκδικεί το τρόπαιο απέναντι στην Ιαπωνία στη Φραγκφούρτη. Παρούσα στον τελικό θα είναι και η κόρη της, Τσέλσι Κλίντον.Αγγελος Αθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου