Pages - Menu

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κυβερνητική αντεπίθεση για τις δηλώσεις Παπανδρέου - «Μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων»

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση καταγγέλοντας «μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων» ως απάντηση στα όσα ακολούθησαν μετά τις...  δηλώσεις του πρωθυπουργού στους Financial Times Deutschland περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Σύμφων με την η κυβέρνηση -όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος- ο πρωθυπουργός «σχολίασε τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι  «Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις.
»
Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default [επιλεκτική χρεοκοπία] εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
»
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup. Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον».
Σημειώνεται ότι
ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών, αναλύοντας ότι  «θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία».
Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD)ότι «Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση»και προειδοποιεί  ότι, η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές.

Στη συνέχεια αναφέρει πως «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα».

Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του», λέει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει, ότι, θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Οσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου