Pages - Menu

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ανοιχτό το μέτωπο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110712/engine/assets_LARGE_t_420_53639764_type12128.jpg


Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 

Οι καθηγητές απορρίπτουν τις ρυθμίσεις για τα Συμβούλια Διοίκησης και τον νέο τρόπο ανάδειξης πρυτανικών αρχών. "Σε ένα τόσο μεγάλο... νομοσχέδιο οι "κόκκινες" γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα, αλλά σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις σπουδές", τονίζει η υπουργός Παιδείας.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων όσον αφορά τη θέση τους απέναντι στο υπουργείο Παιδείας, σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ καθώς χθες στη συνάντηση που είχαν με την Αννα Διαμαντοπούλου δεν κατάφεραν να βρουν "λύσεις κοινής αποδοχής" στα θέματα που διαφωνούν.
Οι πανεπιστημιακοί θεωρούν "κόκκινη γραμμή" ορισμένα σημεία του νόμου (όπως τα Συμβούλια Διοίκησης και την εκλογή πρύτανη), αλλά η υπουργός τους απάντησε σε σκληρή γλώσσα. "Δεν συμφωνώ σε καμία διαπραγμάτευση στην ''κόκκινη γραμμή''", τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι "σε ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα" αλλά "στα μεγάλα ζητήματα, που αφορούν στις σπουδές, στο μέλλον της χώρας".
Οι πρυτάνεις ζήτησαν από την υπουργό να κάνει πολλές αλλαγές στο νομοσχέδιο πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή , αλλά η κ. Διαμαντοπούλου δεν δεσμεύτηκε σε βασικά σημεία. Κατόπιν αυτών η Συντονιστική Επιτροπή της Συνόδου Πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι "το μέχρι σήμερα γνωστό προσχέδιο χρήζει πολλών και σημαντικών αλλαγών. Εν αναμονή του τελικού σχεδίου Νόμου, η Σύνοδος θα συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες". Οι αντιρρήσεις των πανεπιστημιακών εστιάζονται κυρίως σε δύο σημεία: Στα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων για τα οποία ζητούν να έχουν μόνο συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η υπουργός.
Επίσης αντιδρούν στο σημείο του νόμου που προβλέπει διορισμό των πρυτάνεων καθώς οι ίδιοι θεωρούν ότι ο πρύτανης πρέπει να εκλέγεται από το σύνολο των διδασκόντων και φοιτητών και όχι να επιλέγεται από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος
Πάντως οι πρυτάνεις περιμένουν να πάρουν την επόμενη εβδομάδα στα χέρια τους το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τις κινήσεις τους.
Κάποιοι από αυτούς φαίνεται ότι θέλουν ν' ακολουθήσουν σκληρή γραμμή κατά του υπουργείου. Οπως λέει και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλος, "αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο φιλοσοφίες: η μια είναι της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι τα πανεπιστήμια είναι δεύτερης κατηγορίας και γι' αυτό πρέπει να κατεδαφιστούν τα πάντα, και η άλλη των πρυτάνεων, που υποστηρίζουν ότι τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας μας κρατούν πολύ ψηλά το επίπεδό τους με συνεχή επιστημονική παρουσία σε παγκόσμιες κατατάξεις".
Η κ. Διαμαντοπούλου πάντως δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τα αλλάζει όλα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, διότι αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Επεσήμανε μάλιστα ότι η συζήτηση αυτή είναι ευρύτατη και δεν περιορίζεται ανάμεσα στο υπουργείο και τους πρυτάνεις.
Επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας
Μάνικα νερού οι φοιτητές, δακρυγόνα τα ΜΑΤ
Επεισόδια μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ έγιναν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση της υπουργού με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων ΑΕΙ για τον νέο νόμο-πλαίσιο.
Oμάδα φοιτητών, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον νέο νόμο, προσπάθησε να μπει στο κτίριο του υπουργείου, την είσοδο του οποίου είχαν αποκλείσει δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές, καθώς οι φοιτητές κατάβρεχαν τους αστυνομικούς με μια μάνικα νερού που βρήκαν και οι αστυνομικοί "απαντούσαν" με δακρυγόνα. Τελικά τα επεισόδια κατέληξαν με ένα φοιτητή τραυματισμένο και μία προσαγωγή.
Πάντως για το νέο νομοσχέδιο διαμαρτύρονται και οι φοιτητές της ΠΑΣΠ οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν: "O προτεινόμενος τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενός δημοκρατικού, συμμετοχικού και ανοιχτού τρόπου διοίκησης. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει προτείνει την καθολική ψηφοφορία του συνόλου των σπουδαστών με στάθμιση της συνολικής βαρύτητάς της ανάλογα με τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτή. Κρίνουμε ως λανθασμένη την πρόταση που μιλά για κατάργηση των παραδοσιακών συγγραμμάτων από το 2014. Προφανώς και είναι θετική η ανάρτηση όλων των συγγραμμάτων στο Διαδίκτυο και η δωρεάν διανομή των σημειώσεων σε κάθε σπουδαστή, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί η διανομή συγγραμμάτων ανά μάθημα".
ΕΘΝΟΣ - ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ntriga@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου