Pages - Menu

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Στον αέρα 7.000 εργαζόμενοι σε 40 ΔΕΚΟ - ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στον αέρα 7.000 εργαζόμενοι σε 40 ΔΕΚΟ
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011
Η διαδικασία κατάργησης, συγχώνευσης ή αναδιοργάνωσης δημοσίων φορέων ξεκινά τον Αύγουστο. Σε..
7.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον αέρα. Απασχολούνται σε 40 οργανισμούς, για τους οποίους γίνεται αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο.

Ενα σχέδιο-μαμούθ, με "λουκέτα" και συγχωνεύσεις σε δημόσιους οργανισμούς θέτει σε εφαρμογή μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση.
Με εντατικούς ρυθμούς και διαδικασίες fast track ξεκίνησε και ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το πλαίσιο αναδιοργάνωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ανέλυσε τις "λεπτομέρειες" της σχετικής τροπολογίας. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ήταν από τις λίγες φορές που τόσο σημαντικά θέματα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο - η συνεδρίαση διήρκεσε γύρω στις δύο ώρες και κάτι.
Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών φέρνει μεγάλες "ανατροπές" στη λειτουργία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς ισχύει και υφίσταται (και στις αλλαγές) ο... νόμος κατ' αρχάς των συγκοινωνούντων δοχείων.
Από τις ριζικές αλλαγές φαίνεται ότι περίπου 7.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στους μικρότερους οργανισμούς βρίσκονται στον αέρα, αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις. Αν διαβάσει κανείς τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ανά υπουργείο, θα αντιληφθεί ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου (εάν εφαρμοστεί το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα) θα συντελεστούν αλλαγές στις ΔΕΚΟ, όπου εργαζόμενοι θα βρεθούν για πρώτη φορά μπροστά σε κυρίως τρία σενάρια που αφορούν: την εθελουσία έξοδο, την πρεμιέρα εφαρμογής της μισθωτής εφεδρείας για ένα χρονικό διάστημα και το "ανοιχτό παράθυρο" για απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό. Εγκυρες πληροφορίες λένε, αν και το διαψεύδουν, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε για τα σενάρια.
Στον αέρα 7.000 εργαζόμενοι σε 40 ΔΕΚΟ
Η συμφωνία με την τρόικα παραπέμπει σε "μαχαίρι" σε οργανισμούς με "εμβληματικό" χαρακτήρα. Εντούτοις η κυβέρνηση συμφώνησε να υπάρχει κατ' αρχάς το νομοθέτημα και το πλαίσιο και να λάβει σοβαρά υπόψη της για τη συνέχεια τις ιδιαιτερότητες.
Για παράδειγμα, ειπώθηκε από το οικονομικό επιτελείο ότι με τη "διαγραφή του ΟΣΚ έτσι όπως συνεχίζει μέχρι σήμερα κόβονται έως και το 50% των λειτουργικών δαπανών", ενώ για την ΕΡΤ, τόνισε κορυφαίος υπουργός, ότι από τους 7.000 εργαζομένους σε όλους του οργανισμούς οι 3.500 είναι στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι σε έναν οργανισμό όπου θα μπει "λουκέτο", από τους 400 εργαζομένους θα παραμείνει στη θέση του το επιστημονικό προσωπικό που φτάνει τους 124 εργαζομένους - το διοικητικό προσωπικό (276) ίσως απορροφηθεί σε πρώτη φάση αλλού...
Στον αέρα 7.000 εργαζόμενοι σε 40 ΔΕΚΟ
Οι τελικές αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες ανά οργανισμό που έχουν προκύψει θα εξεταστούν και θα αντιμετωπιστούν από τις διμερείς συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με τον κάθε αρμόδιο εποπτεύοντα υπουργό - έτσι ώστε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί ολοκληρωμένο το πλάνο και η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου.
Είναι αυτονόητο ότι ο υπουργός Οικονομικών, έχοντας έτοιμο το πλάνο της προεργασίας από τον κ. Θ. Πάγκαλο, αναλαμβάνει τώρα... τσάρος και για την επανίδρυση του κράτους. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι το πρωτοφανές στα ελληνικά δεδομένα: μέσα στον Αύγουστο (!) να έχουν τις πρώτες σαφείς αποδείξεις προς την τρόικα για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και των άλλων δεσμεύσεων. Αυτό, άλλωστε, υπενθυμίζεται και στην επιστολή που έχουν ήδη λάβει από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου οι υπουργοί...
Στον αέρα 7.000 εργαζόμενοι σε 40 ΔΕΚΟ
Νόμος για συγχωνεύσεις των ΜΜΕ
Ερχεται αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ
Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται ανακοινώσεις από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο σχετικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ που θα εστιάζει στην απελευθέρωση της δυνατότητας συγχωνεύσεων των ιδιωτικών καναλιών. Χωρίς να αποκαλύψει τις προθέσεις του, ο Η. Μόσιαλος τόνισε χθες στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι η δημοσιοποίηση των σχεδίων θα γίνει έως τον Δεκαπενταύγουστο.
Πάντως ο Η. Μόσιαλος αποσαφήνισε ότι "θα γίνουν γενναίες περικοπές στην ΕΡΤ χωρίς να θιγεί κανείς από τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου". Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ προβλέπει μεταξύ άλλων: ενοποίηση Ιστορικού Αρχείου ΕΡΤ με το ΑΠΕ και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), συγχώνευση ΕΤ-1 με τα ψηφιακά κανάλια Prisma/Sport, συρρίκνωση των Ρ/Σ της ΕΡΑ και μείωση του αριθμού των 19 περιφερειακών, αυτονόμηση ΕΤ3, περικοπές προσωπικού μέσω μείωσης συμβασιούχων από 700 σε 350 και συνταξιοδότηση όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (υπολογίζονται σε 240).
Σ. ΧΑΪΜΑΝΤΑ
ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Το σχέδιο για την "εργασιακή εφεδρεία"
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται 3 βασικά σενάρια για την εφαρμογή της "εργασιακής εφεδρείας" στο προσωπικό των 11 -αρχικά- υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών, προκειμένου να αποφύγει τις απολύσεις, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, θα καταγραφούν όλοι οι υπάλληλοι των καταργούμενων φορέων που βρίσκονται 3-5 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση και θα διερευνηθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το προσωπικό που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.
Οσοι υπάλληλοι χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό θα καταταγούν σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες και θα αμείβεται με το 60% του βασικού μισθού. Οι "έφεδροι" θα μπορούν να μεταταχθούν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% των ετήσιων προβλεπόμενων προσλήψεων, σε θέσεις εποχικού προσωπικού σε ποσοστό 30% επί των συμβασιούχων και σε θέσεις μερικής απασχόλησης κατά προτεραιότητα.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μετά την πάροδο του 12μήνου όσοι δεν αποκαθίστανται επαγγελματικά θα απολύονται και θα χάνουν το μηνιαίο ποσό αποζημίωσης. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία ακόμα και μετά την πάροδο του 12μήνου οι "έφεδροι" θα παραμένουν στους πίνακες κατάταξης -χωρίς αποζημίωση- μέχρι να μεταταχθούν σε οργανική θέση στον στενό δημόσιο τομέα.
Το "παράθυρο" για απολύσεις "ανοίγει" από την εφαρμογή της αναλογίας "1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις" για το 2011, που μετατρέπεται σε "1:5" από το 2012 και μέχρι το 2015.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Οι αλλαγές βήμα βήμα
Τι προβλέπει η τροπολογία
Τη συγχώνευση, κατάργηση και αναδιοργάνωση 40 φορέων του Δημοσίου θα περιλαμβάνει η τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο, που επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα του "Εθνους" στις 16 και 18 Ιουλίου, αναφέρουν ότι στους υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμούς περιλαμβάνονται 29 μικρότεροι φορείς και 11 μεγάλοι οργανισμοί. Συνολικά απασχολούν 7.000 εργαζομένους, εκ των οποίων περισσότεροι από 6.600 εργάζονται στις 11 μεγαλύτερες ΔΕΚΟ, τις οποίες είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.
Η "εργασιακή εφεδρεία" αφορά κυρίως το πλεονάζον προσωπικό των 11 μεγαλύτερων φορέων. Για κάθε ΔΕΚΟ θα καταρτιστεί ξεχωριστή κοινή υπουργική απόφαση που θα υπογράφεται από τον εποπτεύοντα υπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, η οποία θα περιγράφει εάν ο φορέας πρόκειται να καταργηθεί, να αναδιοργανωθεί ή να συγχωνευτεί. Κατόπιν θα συνταχθεί μελέτη για το οργανόγραμμα του φορέα που θα υποδεχτεί τις υπηρεσίες της καταργούμενης ΔΕΚΟ, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ποιοι υπάλληλοι θα μεταχθούν και ποιοι θα αποτελέσουν πλεονάζον προσωπικό.
Αμεσα, εντός του Αυγούστου, αναμένεται να προχωρήσει η συγχώνευση και η κατάργηση των 29 μικρότερων οργανισμών στους οποίους δεν θα εφαρμοστεί το καθεστώς της μισθωτής εφεδρείας, αφού η νομοθετική διάταξη προβλέπει την αυτοδίκαιη μεταφορά του προσωπικού σε οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις των εποπτευόντων υπουργείων ή των νέων φορέων που θα δημιουργηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο οι φορείς "ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ" και "ΟΠΕΠ ΑΕ", όπου αναμένεται να υπάρξουν διακοπές συμβάσεων αορίστου χρόνου και απολύσεις, αφού έχουν καταγραφεί σωρεία παράτυπων προσλήψεων το 2009.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Οι 29 οργανισμοί που καταργούνται ή συγχωνεύονται
Κατάργηση 8 οργανισμών:
  • Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
  • Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ)
  • Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
  • Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
  • Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
  • Εργο Πολιτών
  • Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
  • Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου - Πανθεσσαλικό
Λύση και εκκαθάριση 2 φορέων:
  • Ανώνυμη εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων
  • Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Συγχώνευση 14 οργανισμών:
  • Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού
  • Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά μαζί με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας και το Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά
  • Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
  • Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
  • Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος
  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ
  • Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ
  • Συγχώνευση του Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα στην ΕΛΣΤΑΤ
  • Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
Σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης τίθενται επίσης και 2 φορείς του υπουργείου Πολιτισμού
  • ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ
  • Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ
Συγχώνευση 3 ανωνύμων εταιρειών και σύσταση νέας ΑΕ
  • Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ ΑΕ)
  • Η εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) και
  • Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου