Pages - Menu

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μεγάλη πτώση σε CDS και επιτόκια ομολόγων εν μέσω αισιοδοξίας για νέα βοήθεια Προεξοφλούν συμφωνία

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
Μεγάλη πτώση σημειώνουν την Παρασκευή τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων, κυρίως, ομολόγων (με διάρκεια έως 3 χρόνια), καθώς τα νέα για κατ' αρχήν συμφωνία στην.. ΕΕ για ένα νέο τριετές πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα περιορίζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους πριν το 2013.

Τα 5ετή CDS σημείωσαν πτώση 73 μονάδων βάσης στις 1.380. Μεγαλύτερη ακόμα είναι η πτώση στα CDS μικρότερης διάρκειας.


Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των ομολόγων, η μεγαλύτερη υποχώρηση παρατηρείται στις βραχυχρόνιες διάρκειες.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε ραγδαία στο 23,32% από 24,65% στο άνοιγμα της αγοράς. Πρόκεται για τις μεγαλύτερες απώλειες των 11 τελευταίων εβδομάδων.


Το spread του 10ετούς τίτλου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διαμορφώνεται στο 13,13% από 13,25% νωρίτερα την Παρασκευή.


Το επιτόκιο είναι στο 16,14% από 16,23% νωρίτερα.


Ένα πολύ λεπτό θέμα του νέου πακέτου βοήθειας είναι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, δηλαδή κυρίως των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.


ΕΚΤ και οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει την ΕΕ για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή, έστω και σε εθελοντική βάση, των όρων αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων.


Η συμβιβαστική φόρμουλα στην οποία αναμένεται συμφωνήσουν ΕΕ και ΕΚΤ είναι να πεισθούν οι τράπεζες να διατηρήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, αντικαθιστώντας ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 με νέα. Η διάρκεια των νέων τίτλων εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 3 με 5 έτη.


Μεταξύ των κινήτρων για την αγορά των νέων τίτλων θα μπορούσε να είναι το υψηλότερο επιτόκιο (κουπόνι) ή το καθεστώς προτίμησης, σύμφωνα με το οποίο σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα εξοφληθούν.


Εάν οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα αξίας 65 δισ. ευρώ συμφωνήσουν στην εθελοντική μετακύλιση, τότε το όφελος υπολογίζεται, σύμφωνα με την JP Morgan, στα 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2013. Συνολικά, το όφελος θα μπορούσε να ανέλθει και στα 25 δισ. ευρώ.


Ένα σενάριο προβλέπει ότι εφόσον ελληνικές τράπεζες και Ταμεία (ελέγχουν το 30% του χρέους) συναινέσουν σε μία λύση τύπου «Βιέννης», τότε η έκθεση θα περιοριστεί επί ελληνικού εδάφους, περιορίζοντας τις πιθανότητες να εκληφθεί ως «πιστωτικό επεισόδιο».


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η λύση της εθελοντικής μετακύλισης, πέρα από τις πολλές αδυναμίες και δυσκολίες που έχει, στην ουσία μεταθέτει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους για αργότερα.


Καθώς προϋπόθεση για την ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM - θα «διαδεχθεί» τον προσωρινό μηχανισμό EFSF από τα μέσα του 2013), είναι η αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, εφόσον κριθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση με «κούρεμα» θα συμβεί το αργότερο στα μέσα του 2013. 
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου