Pages - Menu

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ομιλία των συνταγματολόγων Γ. Κασιμάτη και Κ. Χρυσόγονου σε εκδήλωση του δικηγορικού συλλόγου Κατερίνης Τα μνημόνια οδηγούν σε συνεχή δανεισμό!


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 Τοπικά
Τη λύση της αναδιάρθρωσης πρότειναν οι δύο συνταγματολόγοι για έξοδο της χώρας από την κρίση
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή...
κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης με κεντρικούς ομιλητές τους συνταγματολόγους κ.κ. Γ. Κασιμάτη και Κ. Χρυσόγονο, με θέμα "Δανειακές συμβάσεις - μνημόνιο και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα".
Στην τοποθέτησή τους και οι δύο ομιλητές υποστήριξαν πως τα μνημόνια οδηγούν σε συνεχή δανεισμό και για το λόγο αυτό υποστήριξαν ως μόνη λύση την αναδιάρθρωση και το "κούρεμα" του χρέους.
Ανέφεραν ακόμη ότι σε κανέναν από τους Ευρωπαίους δεν συμφέρει η πτώχευση της Ελλάδας. Τους συμφέρει, όπως είπαν, να δανείζουν συνεχώς την Ελλάδα. Επομένως, συμπέραναν, δεν υπάρχει φόβος πτώχευσης διότι δεν θα αφήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές να πτωχεύσει η χώρα (και επομένως δεν είναι αναγκαία η ψήφιση μνημονίων και η εφαρμογή μέτρων).
Παράλληλα άσκησαν βολές κατά των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων της χώρας, κατά του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα βολές κατά των Παπανδρέου και Σαμαρά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος, ο τ. βουλευτής Αντώνης Καρπούζας, δικαστικοί υπάλληλοι, κομματικά στελέχη, μέλη εθελοντικών ομάδων, ο τ. δήμαρχος Κατερίνης Θ. Καμπερίδης, ο τ. δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Αστέριος Χονδρόπουλος, σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Ο κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
Σύμφωνα τον καθηγητή του συνταγματικού δικαίου, Γ. Κασιμάτη, η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνηση σε σχέση με την ψήφιση του μνημονίου και του μεσοπροθέσμου, είναι αντισυνταγματική.
Αυτή η σύμβαση, όπως είπε, δεν τέθηκε ποτέ υπόψη των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου και ποτέ δεν κυρώθηκε από την ελληνική βουλή. Απλά εκδίδονται, όπως ανέφερε, εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου και ψηφίζονται από την ελληνική βουλή.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η δανειστική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί μεταξύ Τρόικας και της Ελλάδας. Και υποστήριξε ότι θα έπρεπε πρώτα να είχε υπογραφεί αυτή η σύμβαση και μετά να γίνουν όλα τα άλλα.
Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την εθνική της κυριαρχία και σύμφωνα με το μνημόνιο έχει παραιτηθεί η χώρα από τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας της, σημείωσε.
Και στη συνέχεια είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει καταλυθεί η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα, ζητήθηκε δε από τους πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ και να κάνουν αντίσταση.
Ο κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ
Από την πλευρά του ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, υποστήριξε ότι με όποια διαδικασία κι αν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, είναι παράνομο, είναι ένας προϋπολογισμός πενταετής του ελληνικού κράτους.
Αντίθετα, ανέφερε, όπως προβλέπει το σύνταγμα, ο προϋπολογισμός πρέπει να ισχύει για ένα ή δύο χρόνια το πολύ. Χαρακτήρισε δε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως παράνομο και αντισυνταγματικό.
Μεταξύ των άλλων που είπε, έκανε έναν παραλληλισμό του φεουδαρχικού συστήματος του μεσαίωνα με το ελληνικό πολιτικό σύστημα και βρήκε ότι υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο, όπως για παράδειγμα η κληρονομικότητα, δηλαδή οι οικογένειες που κυβερνούν την Ελλάδα.
Όπως επίσης εξήγησε, στον μεσαίωνα ο βασιλιάς πουλούσε αξιώματα σε ανθρώπους που είχαν χρήματα, ενώ τώρα ο αρχηγός του κόμματος κάνει περίπου «το ίδιο» με τις βουλευτικές έδρες, ιδίως με τους βουλευτές επικρατείας και τους ευρωβουλευτές.
Κατά την άποψή του, δεν λειτουργούν δημοκρατικά τα κόμματα και αυτό φαίνεται από διάφορα φαινόμενα που εμφανίζονται. Μάλιστα, αναφερόμενος στην αντιδημοκρατικότητα των κομμάτων, σχολίασε και την περίφημη τηλεφωνική συνομιλία του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά για τη συνεργασία των δυο κομμάτων λόγω της κρίσης.
Είπε δε ότι κατά τη συγκεκριμένη συνομιλία τους αντί να φέρουν τις όποιες προτάσεις τους στα κομματικά όργανα ώστε αυτά να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις, εκείνοι αγνόησαν αυτά τα όργανα και φέρθηκαν σαν ιδιοκτήτες των κομμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου