Παρασκευή 20 Μαίου 2011
Πολιτικό περίβλημα στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα (ή «στρατηγικό σχέδιο») και τα μέτρα που αυτό θα περιλαμβάνει, αναζητεί το επιτελείο του ....
Πρωθυπουργού, εν όψει των ανακοινώσεων της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τα όσα λιγοστά αφήνουν να διαφανούν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και κάποια στελέχη της κυβέρνησης, η ρευστότητα που επικρατεί στο ευρωπαϊκό σκηνικό, σε συνδυασμό με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας και την παγιωμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει «κολλήσει» και δεν μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίζει η Βουλή, δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις.
Με βάση αυτές τις επισημάνσεις, οι ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας, είτε γίνουν από τον Πρωθυπουργό, είτε από τον υπουργό Οικονομικών, είτε επιλεγεί κάποια άλλη λύση, θα πρέπει να συνδυάζουν από τη μία πλευρά το χαρακτήρα του επείγοντος, αλλά από την άλλη και τη μορφή μίας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης, που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες της περιόδου.
Μείζων πρόκληση: η λειτουργία της κυβέρνησης
Παράλληλα, η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι με την παρουσίαση της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να σηματοδοτείται και η ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι δραματικές καθυστερήσεις και η αναποτελεσματικότητα του προηγούμενου έτους.
Βασικό ζητούμενο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλαισίου, μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα με βασικό – αν όχι μοναδικό – γνώμονα την τήρηση των δεσμεύσεων και την εφαρμογή των όσων συμφωνηθούν.
Εν όψει αυτών, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να αποφύγουν την απλή παράθεση δημοσιονομικών στόχων, μέτρων και διαδικασιών και αναζητούν το πολιτικό «περιτύλιγμα» του δημοσιονομικού προγράμματος.
Συζητήσεις με τους αρχηγούς
Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η ειλημμένη απόφαση του κ. Παπανδρέου να καλέσει του πολιτικούς αρχηγούς σε συναντήσεις, αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος και την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο.
Βασικός στόχος της κίνησης αυτής είναι – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κ. Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ – να εμπεδωθεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό η εντύπωση ότι στα κρίσιμα σημεία του προγράμματος υπάρχει πολιτική συμφωνία, η οποία θα μπορεί να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, έστω κι αν δεν διατυπωθούν δεσμεύσεις και υποσχέσεις για συναίνεση εν γένει.
Δεν τους «καλύπτει» το διάγγελμα
Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της κυβέρνησης και της προσπάθειας πολιτικοποίησης του νέου προγράμματος είναι και η απόρριψη της έννοιας του διαγγέλματος, εκ μέρους του Πρωθυπουργού.
«”Διάγγελμα” είναι ένας όρος που δεν μας καλύπτει, υπό την έννοια ότι εμπεριέχει μία δραματικότητα, η οποία δεν ταιριάζει στη στιγμή», σημείωσε χθες σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε: «Εδώ χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται σαφώς και συναίσθηση ευθύνης. Το “διάγγελμα” παραπέμπει αλλού. Αυτό που θα γίνει με κάποιο τρόπο και θα δούμε πώς, είναι η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου και των αποφάσεων που θα λάβουμε».
Πάντως χθες για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν και προτάσεις άλλων κομμάτων, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο και όπως αναφέρθηκε, μεταξύ όλων των άλλων, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα γίνουν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Δεν μας χρειάζονται “σοφοί”»
Εν αναμονή όλων αυτών, η κυβέρνηση απέρριψε χθες κάθε συζήτηση περί υπερκομματικών, διακομματικών ή τεχνοκρατικών λύσεων. «Το να έρθουν πρόσωπα εκτός πολιτικής σκηνής – υπερκομματικά ή κάποιοι “σοφοί” - για να μας σώσουν, είναι έξω από τις απόψεις μας, τις προθέσεις μας και ως εκ τούτου και από τις αποφάσεις μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.(ΒΗΜΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου