Pages - Menu

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η συναίνεση διχάζει τη ΝΔ Παρά τη στήριξη πολλών «γαλάζιων» στελεχών, η σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή Σαμαρά έχει προκαλέσει αντιδράσεις

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/9A655526D284F170918040417EECEA59.jpg 


Κυριακή 29 Μαίου 2011

Ενστάσεις, διαφοροποιήσεις, διχογνωμίες και εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις προκαλεί στο «γαλάζιο» παρασκήνιο η σκληρή γραμμή που τηρεί ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς στο θέμα της ...
συναίνεσης, αν και έχει τη στήριξη του κ. Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με διαρροές συνεργατών τού τέως πρωθυπουργού. Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινηθεί στην κατ΄ αυτόν «καθαρή γραμμή», της υπεράσπισης του Ζαππείου ΙΙ, χωρίς να υπάρχει διάθεση να παρεκκλίνει από αυτή, δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά σε ομάδα βουλευτών, κυρίως του φιλελεύθερου τμήματος της ΚΟ της ΝΔ. Η γραμμή τού «όχι» που υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς έπειτα από πολύωρες συσκέψεις, αλλά και η φράση που είπε, ότι ο ίδιος δεν εκβιάζεται, ενόχλησε μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ που άρχισε αμέσως τις διαρροές προς τα ΜΜΕ, αναδεικνύοντας το πρόβλημα συνοχής που υπάρχει στην ΚΟ.

«Πολιτική αυτοκτονία»
Εξάλλου, η γραμμή του πρόεδρου της ΝΔ, όπως έλεγαν μια σειρά από κορυφαία στελέχη του κόμματος, ήταν ότι η συναίνεση ισοδυναμούσε αυτόματα για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά με «πολιτική αυτοκτονία». Αυτό υπερασπίζονταν μια σειρά στελεχών στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φρόντισε να το τονίσει και μετά την προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Πάντως στην ΚΟ αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς έπρεπε να είναι πιο διαλλακτικός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και όφειλε να κάνει και αυτός ένα και δυο βήματα πίσω. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών αναφέρουν ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν επιτρέπει μικροκομματική διαχείριση, άποψη με την οποία διαφωνούν στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ. Γι΄ αυτό επισημαίνουν πως ο κ. Σαμαράς έχει δείξει διάθεση συναίνεσης σε πολλά σημεία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι αν προσκληθεί τις προσεχείς ημέρες εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό θα εμφανιστεί με διάθεση να συμφωνήσει σε όσα μέτρα θεωρεί σωστά, ώστε να ακυρώσει όσους τον λένε δογματικό, λαϊκιστή και σκληροπυρηνικό, αν και θα επιμείνει στην ανάγκη αλλαγής της φορολογικής πολιτικής.


Με τη δημόσια δήλωσή του ότι δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν προσυπογράφει μια πολιτική που είναι καταστροφική έθεσε το πολιτικό πλαίσιο όπου θα κινηθεί η ΝΔ το επόμενο διάστημα με βασικό όπλο το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, το οποίο υπερασπίστηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα θέτει ως απαράβατο όρο την αποδοχή από την κυβέρνηση της φορολογικής του πρότασης με οδηγό τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Οι διχογνωμίες
Η γραμμή του κ. Σαμαρά έχειόπως είναι αναμενόμενο- την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας της ΚΟ που θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει να κινείται στον ίδιο δρόμο. Αυτή η γραμμή χαράχθηκε από τον κ. Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες την παραμονή της σύσκεψης, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι κκ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Δ. Σταμάτης , Χρ. Λαζαρίδης, Ι. Μιχελάκης , Κ. Τασούλας.

Υπέρμαχοι της αντιμνημονιακής γραμμής παραμένουν και κινήθηκαν με εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι κκ.
Κ. Μαρκόπουλος , Α. Λυκουρέντζος, Ευρ. Στυλιανίδης, Ι. Μανώλης, Δ. Καραχάλιος , κ.ά.

Αντίθετα, στην ομάδα των στελεχών που πίεσαν με τον τρόπο τους να υπάρξει συναίνεση από την πλευρά του κ. Σαμαρά ήταν κυρίως ο κ.
Κ. Χατζηδάκης, που ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση σε «ένα κείμενο ορισμένων γενικών αρχών και στόχων», προκαλώντας εκνευρισμό στη ΝΔ.

Στην ίδια γραμμή, αν και επικρίνουν την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Πρωθυπουργό για αναποτελεσματικότητα, είναι μια σειρά στελεχών που πιστεύουν ότι αυτή την ώρα θα πρέπει να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με τη συμμετοχή των δυο κομμάτων εξουσίας. Στην ομάδα αυτή ανήκουν κυρίως οι κκ.
Κυρ. Μητσοτάκης , Ν. Δένδιας, Αρ. Σπηλιωτόπουλος , Σ. Χατζηδάκης, Ι. Παπαθανασίου (αν και σε πιο ήπιους τόνους).

Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ
Στη διαμόρφωση της τελικής στάσης του προέδρου της ΝΔ στο Προεδρικό Μέγαρο δεν διαδραμάτισαν ρόλο οι δύο αντιπρόεδροι,οι κκ. Δ.Αβραμόπουλος και Στ.Δήμας, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στις τελικές συσκέψεις που έγιναν στο γραφείο του κ.Σαμαρά.

Και οι δύο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις εξελίξεις και από το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην οικονομία, είχαν επικοινωνία με τον κ.Σαμαρά,αλλά όχι διεξοδική συζήτηση και ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις απόψεις τους.


Ο κ.Αβραμόπουλος,αν και πιστεύει ότι έχει αποτύχει πλήρως ο Πρωθυπουργός,θεωρεί ότι πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και να βρεθεί μια φόρμουλα μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ και να υιοθετηθεί τμήμα του Ζαππείου ΙΙ.


«Να καταλάβουμε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τον τόπο. Να δούμε πού μπορεί να συμφωνήσουμε και στόχος να μην είναι πώς θα υποτάξει ο ένας τον άλλον»λέει σε συνομιλητές του.


Ιδιαίτερα μετριοπαθή στάση τηρεί και ο κ.Δήμας που συνομιλεί τακτικά με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ.Αν και θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο,είναι υπέρ της λογικής να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο που καταγράφεται.


Ενδεικτικό της στάσης του είναι ότι προ ημερών στη συνάντηση της ΝΔ με την τρόικα τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να συμφωνεί με το σωστό,ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστοςμια επισήμανση που έχει πολλούς αποδέκτες εντός του κόμματος.
ΒΗΜΑ - Αρης Ραβανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου