Pages - Menu

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ταράζει την κυβέρνηση η «βόμβα» Δαμανάκη Θετικά αντιμετώπισε το Μαξίμου την παρέμβαση της Επιτρόπου, διχασμένοι οι υπουργοί

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/BAA0ED3671D318B9DD67436AC09881D1.jpg 

Πέμπτη 26 Μαίου 2011
Η γραπτή δήλωση που εξέδωσε η κυρία Μαρία Δαμανάκη έπεσε σαν βόμβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το γραφείο της κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα καθώς η...
ελληνίδα Επίτροπος άνοιξε μια πόρτα που πολλοί δίσταζαν να πλησιάσουν, επισημαίνοντας ότι «το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του».

Η κυρία Δαμανάκη σημείωσε, επίσης, ότι το δίλημμα είναι καθαρό: «Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση της Επιτρόπου που σκόρπισε ρίγη ανησυχίας στα κυβερνητικά στελέχη και στους βουλευτές, δεν έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Γ. Παπανδρέου μολονότι πολλοί πιστεύουν ότι ζητήθηκε η παρέμβαση της προκειμένου να ενισχυθεί το δίλημμα που θέλει να θέσει η κυβέρνηση στα κόμματα και στους πολίτες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδιδόταν ότι υπήρξε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από τη δημοσιοποίηση της δήλωσης, αλλά δεν ήταν σαφές αν αυτή έγινε με τον κ. Παπανδρέου ή με τον κ. Γ. Πεταλωτή. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες η κυρία Δαμανάκη είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τη δραματική μεταστροφή του κλίματος που υπήρχε στις δανείστριες χώρες.

Μάλιστα λεγόταν χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τίθεται σε όλες τις συνεδριάσεις στις οποίες συμμετέχουν οι δανειστές μας, αλλά όχι σε επίπεδο Κομισιόν ή Eurogroup, ενώ η ατμόσφαιρα είναι τόσο βαριά όσο ήταν τον προηγούμενο Μάιο προτού η Ελλάδα μπει στο μνημόνιο.

Η δήλωση της ελληνίδας επιτρόπου έχει ξεχωριστή σημασία καθότι συμμετέχει στα ευρωπαϊκά όργανα και έχει ιδία αντίληψη των συζητήσεων και των σεναρίων που κυκλοφορούν μεταξύ των εταίρων.

Ανάλογες ανησυχίες για το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους εταίρους μας να συζητούν την απομόνωση της Ελλάδας, ακόμα και την έξοδο μας από την ευρωζώνη, λέγεται ότι μετέφερε ο Πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στελέχη του ΠαΣοΚ, τα οποία διατηρούν σχέσεις και επαφές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταδίδουν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κλίμα και λένε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι ενδεχομένως να προετοιμάζεται από κάποιες χώρες η έξοδος από το ευρώ και η χρεοκοπία, ενώ και οι έλληνες ευρωβουλευτές εισπράττουν ανάλογο κλίμα δυσφορίας.

Η κυβέρνηση συνέπλευσε πλήρως με την παρέμβαση της δήλωσης της κυρίας Δαμανάκη. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι ταυτίζεται με όσα έχει πει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Παπανδρέου αλλά την αποσύνδεαν από τη συζήτηση που ξεκίνησε περί πιθανού δημοψηφίσματος. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η δήλωση αυτή προκάλεσε διχασμό.

Αρκετοί υπουργοί εκτιμούσαν ότι έκανε πολύ καλά η κυρία Δαμανάκη που έβγαλε στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο τα όσα συζητούνται σε ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους προκειμένου να σοβαρευτούν διάφοροι και στην Ελλάδα. Αλλοι αντιθέτως έλεγαν ότι μια τέτοια παρέμβαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τις αγορές και για το τραπεζικό σύστημα.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μάλλον χλιαρή στην παρέμβαση της ελληνίδας Επιτρόπου. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, κ. Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι στο Eurogroup, όπου συζητούνται όλα τα θέματα που άπτονται του ενιαίου νομίσματος, κανένα κράτος μέλος δεν έχει θέσει ως σήμερα θέμα εξόδου της Ελλάδας, η οποιασδήποτε άλλης χώρας, από την ευρωζώνη. 


ΒΗΜΑ - Δήμητρα Κρουστάλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου