Pages - Menu

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Κρίση ...τζιτζιφιόγκων

Τρίτη 10 Μαίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Για να μη βλέπουμε μόνο τα λάθη χειρισμών της δικής μας κυβέρνησης, δείτε τι θύελλα προκάλεσε, γεννώντας ανέμους εικοτολογιών η «σεναρίων», περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, αυτή η τάχα «μυστική» σύσκεψη του Λουξεμβούργου. Γεγονός που δικαιώνει όσους επιμένουν ότι, δυστυχώς, υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή.....
Ένωση.

Φυσικά και ήταν αδύνατο να μείνει κρυφή μια τέτοια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το γεγονός όμως ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως ο τόπος, ο χρόνος, η σύνθεση και κυρίως η ημερήσια διάταξη της, έδωσε την ευκαιρία σε όσους είχαν μια κάποια πληροφόρηση, όπως το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο σενάριο.

Και βεβαίως μέσα σε λίγες ώρες παίχθηκαν νέα κερδοσκοπικά παιγνίδια. Κυρίως σε βάρος της Ελλάδος. Από την οποία φυγαδεύθηκαν και πάλι κάποια κεφάλαια από τους πράγματι έχοντες και κατέχοντες. Που μένει να αποδειχθεί αν πράγματι έφτασαν τα είκοσι δισεκατομμύρια όπως μεταδόθηκε από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ως προς την ουσία των ανακυκλούμενων σεναρίων περί επιστροφής μας στη δραχμή, ως «λύσης» που εξυπηρετεί και εμάς και την ευρωζώνη, ανατρέχω στις προχθεσινές δηλώσεις μιας κορυφαίας γερμανικής προσωπικότητας, από τα χρόνια που η Ευρώπη είχε πράγματι στιβαρή ηγεσία στο τιμόνι της. Του Χέλμουτ Σμιτ. Ο οποίος δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα:

«Πολύ πριν ένα κράτος που αποχωρεί προλάβει να τυπώσει τα νέα χαρτονομίσματά του για το νέο εθνικό του νόμισμα, αυτό το νόμισμα θα είχε υποτιμηθεί απύθμενα, αλλά η κρίση χρέους αυτού του κράτους με κανέναν τρόπο δεν θα είχε μειωθεί".

Και για να μη θεωρηθεί ότι αυτό αφορά μόνο τους αδύναμους κρίκους, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ο κ. Σμιτ προειδοποιεί ότι τον ίδιο δρόμο της υποτίμησης θα έπαιρνε και το γερμανικό μάρκο, αν η Γερμανία αποφάσιζε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Το σημαντικότερο όμως είναι η διαπίστωση του πρώην καγκελάριου ότι ακριβώς ο χειρισμός της κρίσης αναδεικνύει το έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταλογίζει "ανικανότητα δράσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα Συμβούλια Υπουργών, στο Ευρωκοινοβουλίου και στην 27μελή Επιτροπή», και αναγνωρίζει ως "μοναδική επαρκώς δρώσα Αρχή" την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δυστυχώς περισσεύουν και δυτικότερα ημών οι ...τζιτζιφιόγκοι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου