Pages - Menu

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Το Ζάππειο 2 φέρνει εκλογές ;

Τετάρτη 11 Μαίου 2011
Δημήτρης Κατσαντώνης και Δημήτρης Βασιλειάδης αναλύουν την πολιτική επικαιρότητα στο SPNews και στον Δημήτρη Συρμάτση με αφορμή το πολυσυζητημένο Ζάππειο 2.
Θα ζητήσει εκλογές ο Σαμαράς ; Θα σηκώσει το γάντι ο....
Παπανδρέου ; Οι δημοσκοπήσεις πόσο θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του Πρωθυπουργου;

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Δημήτρης Βασιλειάδης – INTERVIEW
Στην περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς ζητήσει εκλογές από το Ζάππειο, πόσο πιθανό είναι να "σηκώσει το γάντι" ο Πρωθυπουργός ;
Η κυβέρνηση έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο. Η συνάντηση του Λουξεμβούργου (που γνώριζε το Spiegel, αλλά όχι εμείς!) ήταν ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία της. Ακόμα και τα αυτονόητα ή οφθαλμοφανή να υποστηρίζει πλέον, η κοινή γνώμη δύσκολα θα την πιστεύει. Το ερώτημα είναι τώρα, αφού έχεις να κάνεις με μια κυβέρνηση της οποίας το κύρος και η αξιοπιστία έχει τρωθεί, της ζητάς  εκλογές; Ναι, το πιο πιθανό.
Ο Παπανδρέου είχε τη δυνατότητα να κάνει εκλογές και να τις κερδίσει ίσως και χωρίς άγχος, μέχρι και τον  Απρίλιο. Δεν τις έκανε τότε για πολλούς λόγους. Πάντως θα τις κέρδιζε με άνεση. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Και όχι μόνο επειδή οι δημοσκοπήσεις «στενεύουν» , αλλά γιατί από το Ζάππειο 2 ενδέχεται να προκύψει κάποιο  τμήμα ή πρόταση του προγράμματος της ΝΔ καλύτερη από το υπάρχον μνημόνιο.
Και επίσης υπάρχει η πιθανότητα (ο Σαμαράς θα το επιδιώξει σε κάθε περίπτωση) να αποσπάσει από τη Τρόικα που θα δει το «μνημόνιο» της ΝΔ την επομένη του Ζαππείου, κάποιο θετικό σχόλιο τύπου «η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» ή κάτι παρόμοιο. Αν, λέμε αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα οι μετρήσεις θα έρθουν ανάποδα την επόμενη φορά.
Αν πάλι δεν συμβεί τότε το ΠΑΣΟΚ ίσως να μην έχει λόγους να ανησυχεί, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο «Λουξεμβούργο»!. Πάντως σε εκλογές «κινδυνεύει» να πάει ο Πρωθυπουργός όχι γιατί θα του πετάξει το γάντι ο Σαμαράς, αλλά γιατί το βαθύ ΠΑΣΟΚ (ή και το ρηχό ΠΑΣΟΚ, στο οποίο καταλογίζονται  ορισμένα μέλη της κυβέρνησης) δεν θέλουν να πιουν το πικρό ποτό της Τρόικας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει σιγά - σιγά το προβάδισμά του, λόγω των μέτρων του Μνημονίου. Πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ;
Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν καμία (ουσιαστική) αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Όλες έχουν όμως κάτι κοινό : 1ο) Το ΠΑΣΟΚ σε όλες παραμένει πρώτο κόμμα και 2ο) η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κλείνει διαρκώς.
Επίσης οι δημοσκοπήσεις για να μπορέσουν πράγματι να αποτελέσουν εργαλείο λήψης αποφάσεων(πχ ενδεχόμενη προσφυγή σε κάλπες), θα πρέπει να είναι σε ιδιαίτερα σταθερό περιβάλλον.
Οι πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών (δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα, άρνηση να συμμετέχουν στις πολιτικές  δημοσκοπήσεις, απαντήσεις τύπου «δεν θα ψηφίσω», «θα τους μαυρίσω», «άκυρο, λευκό»), κάνουν τη ζωή και των δημοσκόπων αλλά και των πολιτικών δύσκολη.
Η ρευστότητα της αδιευκρίνιστης ψήφου που πολλές φορές αγγίζει μέχρι και το 50% του δείγματος, δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Την αποχή ακόμα οι ελληνικές δημοσκοπήσεις δεν έχουν μάθει να την επεξεργάζονται όπως πρέπει. Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, άγνωστο στους έλληνες δημοσκόπους, που όμως παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Οι λόγοι λοιπόν που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό να αποφασίσει εκλογές, δεν θα είναι υποχρεωτικά η πορεία του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, αλλά το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας(μη λήψη κάποιας δόσης δανείου) σε συνδυασμό με την πίεση από το βαθύ (συνδικαλιστικό) ΠΑΣΟΚ πρωτίστως και δευτερευόντως η πίεση από την αξιωματική αντιπολίτευση(η οποία κατά βάθος δεν τις θέλει).

 ---------------------------------------------------------------------------------------

Δημήτρης Κατσαντώνης - TO THE POINT
Στην περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς ζητήσει εκλογές από το Ζάππειο, πόσο πιθανό είναι να "σηκώσει το γάντι" ο Πρωθυπουργός ;
O κ Σαμαράς θα ζητήσει εκλογές μόνο αν συντρέχουν δύο λόγοι:
α)εάν δεν εμπιστεύεται τη νέα οικονομική του πρόταση οπότε  με το αίτημα των εκλογών θα προσπαθήσει να συγκαλύψει (επικοινωνιακά) τις ελλείψεις της (αλλά τότε γιατί να προσπαθήσει τόσο για το «Ζάππειο 2»;)  
β) εάν γνωρίζει πως η ΕΕ θα πιέσει την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Παπανδρέου, εάν σηκώσει το γάντι, στην υποθετική περίπτωση που ζητηθούν εκλογές από τον κ. Σαμαρά, θα το κάνει για δύο λόγους:
α) από απελπισία για την οικονομική μας πορεία ή/και
β) από προσυνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους , που θα ήθελαν να δουν κυβερνήσεις συνεργασιών στον τόπο μας (ένα σενάριο που εξυπηρετείται από την εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες, όπως δείχνουν και διάφορες μετρήσεις κοινής γνώμης).
Κοινός παρονομαστής λοιπόν η ενδεχόμενη ευρωπαϊκή «σύσταση» για εκλογές και ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα. Όπως έχω ισχυρισθεί και παλαιότερα από το φιλόξενο χώρο σας, σήμερα η χώρα ούτε σε εκλογές δεν μπορεί να οδηγηθεί χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση.
 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει σιγά - σιγά το προβάδισμά του, λόγω των μέτρων του Μνημονίου. Πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ;
 Είναι βέβαιο πως οι δημοσκοπήσεις, όσες τουλάχιστον κρίνονται ως επιστημονικά επαρκείς, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από τα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης. Όμως όπως προανέφερα, η καταλυτική επίδραση στη λήψη της απόφασης για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες , είναι αυτή της Ε.Ε. και των υπολοίπων δανειστών μας. Αν δε θέλουν να οδηγηθούμε σε εκλογές, δε θα τις κάνουμε.
Αν , κινούμενοι βάσει σεναρίων συνεργασίας, μας το ζητήσουν θα τις κάνουμε. Οτιδήποτε λοιπόν και να σκέφτεται ο κ. Παπανδρέου , πρέπει πρώτα να πείσει την ηγεσία της Ευρώπης. Η προσωπική επιρροή του Πρωθυπουργού στο θέμα δεν είναι ασφαλώς αμελητέα αλλά σίγουρα απέχει πολύ από την παντοδυναμία των άλλων Πρωθυπουργών της μεταπολιτευτικής περιόδου(τουλάχιστον στο θέμα αυτό).
Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε ότι πιο σταθερή δημοσκοπική τάση κι από το περιβόητο κλείσιμο της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ , είναι αυτή της απαξίωσης του πολιτικού /κομματικού μας συστήματος. Και ασφαλώς πολύ μεγαλύτερης σπουδαιότητας…SPNews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου