Pages - Menu

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πακέτο αυστηρών μέτρων με στόχο έσοδα 12 δισ. Ευρώ - Εθνικό πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής


Τρίτη 3 Μαίου 2011 Οικονομία
Το πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του.... τριετούς Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει σε έσοδα 12 δισ. ευρώ περίπου.
Στη συνέντευξη Τύπου ήταν ακόμα παρόντες οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου.

Όπως έγινε γνωστό, νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Διώτης. Ο κ. Διώτης ήταν ο αντιεισαγγελέας κατά τη θητεία του οποίου έγινε η εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης είναι πλέον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών στη Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, στη θέση του παραιτηθέντα Δ. Γεωργακόπουλου.

Το κεντρικό σύνθημα είναι "Πολίτες και Πολιτεία Μαζί", ενώ το κείμενο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελείται από 99 σελίδες.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εξειδικεύει τους στόχους του προγράμματος, στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ φέτος, 4,4 δισ. το 2012 και 5,9 δισ. ευρώ το 2013.

Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ εφέτος εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη βελτίωση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Τα ποσά αυτά αφορούν σε προβλέψεις πραγματικής είσπραξης εσόδων.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η "φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας", δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Πολιτεία, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και την φορολογική επιβάρυνση για τους συνεπείς φορολογούμενους.

"Δεν έχουμε λύσει ακόμα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής", επισήμανε, αν και όπως είπε στους τελευταίους 18 μήνες η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτό το μέτωπο.

Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέφερε ότι εισπράχθησαν 1,6 δισ. ευρώ το 2010, ενώ είπε ότι ελέγχονται οι ιδιοκτήτες 1.200 ακινήτων με πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί.

Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες που υπάρχουν, όπως η συνεργασία του μηχανισμού, η παραδειγματική τιμωρία μεγάλων φοροφυγάδων και η καλύτερη συνεργασία των πολιτών.

Ο πολίτης πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία, γιατί θα βγει κερδισμένος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο "θα δώσουμε ότι μπορούμε από την πλευρά των κινήτρων".

Ο υπουργός εξήγγειλε συνεχείς διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογούμενων και σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με τη λειτουργία μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα και την κατάργηση 200 μικρών ΔΟΥ (από τις 289 συνολικά), οι οποίες συγκεντρώνουν μόλις το 1% των κρατικών εσόδων. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η εξοικονόμηση σε όρους ανθρώπινου δυναμικού υπολογίζεται σε 3.000 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες.

Ανασυγκροτείται η γενική διεύθυνση ελέγχων του υπουργείο Οικονομικών, συγχωνεύονται σε περιφερειακό επίπεδο τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ συστήνεται νέο σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων.

Οι νέοι "Ράμπο" της εφορίας που θα αναλάβουν να προωθούν τις διαδικασίες βεβαίωσης αλλά και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών θα αξιολογούνται τακτικά βάσει συμβολαίων αποδοτικότητας και θα υπάγεται σε προσωπικό έλεγχο.

Παράλληλα, προβλέπεται η εισαγωγή στα τελωνεία συστήματος ψηφιακής κωδικοποίησης για την ιχνηλασία και τον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε αντικατάστασης των ενσήμων ταινιών φορολογίας και συστήνεται στο ΣΔΟΕ μονάδα πλωτών μέσων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Ιδρύεται επίσης ειδική υπηρεσία για τον έλεγχο για τη φορολογική συμμόρφωση των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων καθώς και ειδικό σώμα φορολογικών διαιτητών, για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και προωθείται η συνεργασία των φορολογικών και ασφαλιστικών εισπρακτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμη η "κάρτα αποδείξεων", που θα απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δαπανών.

Παράλληλα, το υπουργείο επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ακόμα, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για πάνω από ένα έτος και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

"Πριν εκπνεύσει η προθεσμία των τριών μηνών, που δίνει ο νόμος, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από ένα έτος και άνω συγκεκριμένου ποσού", είπε. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να υπογραφεί σύμβαση με την Ελβετία, ώστε να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στη χώρα.

Το υπουργείο έχει στα χέρια του λίστα με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού (συγκεκριμένα σε μία χώρα) και θα προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων διαπραγματεύσεων που κάνουν με την Ελβετία η Βρετανία και η Γερμανία.

Αυτό που εξετάζεται είναι η εφάπαξ επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου (και όχι των τόκων όπως ήδη ισχύει) σε ποσοστό έως 50%. Οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία υπολογίζονται στα 30-35 δισ. ευρώ.

Μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι θα προχωρήσει η διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, είπε ότι υπεγράφη η ΚΥΑ για το σύστημα εισροών-εκροών και προχωρεί η εγκατάστασή του μετά την οποία προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 190 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε ό,τι αφορά στο παρεμπόριο, τροποποιείται το νομικό πλαίσιο ώστε η διαδικασία καταστροφής κατάσχεσης και καταστροφής προϊόντων μαϊμούδων να γίνει ταχύτερη. Υπολογίζεται ότι αξία του παρεμπορίου φτάνει στα 25 δισ. ευρώ και οι απώλειες στη φορολογία είναι περίπου 6 δισ. ευρώ.

Επίσης, προωθείται νέα αγορανομική διάταξη με την οποία καθιερώνεται η υποχρέωση δημιουργίας κωδικού παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής για τα νωπά οπωρολαχανικά ώστε να ανιχνεύεται η προέλευσή τους σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης είπε ότι "η τοποθέτηση του κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ αποδεικνύει ότι το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης" και προσέθεσε ότι "τα εγκλήματα φοροδιαφυγής θα δικάζονται κάθε μήνα σε ειδικό πινάκιο".

Ο κ. Καστανίδης αποκάλυψε ότι έπειτα από επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου προωθεί τον ορισμό του οικονομικού εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου