Pages - Menu

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Κρούσματα λαθροθηρίας στον Όλυμπο - Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, στην ΥΠΕΚΑ

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/c6d329115a240a55620f31770670a857_L.jpg

Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Ερώτηση, για το θέμα της λαθροθηρίας στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, κατέθεσε προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η βουλευτής... Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για έξαρση της λαθροθηρίας στην περιοχή.

Στο κείμενο της ερώτησής της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Ο φορέας διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ) 2000 – 2006 και το πρόγραμμα με τίτλο «Λειτουργία του φορέα διαχείρισης – Διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής εθνικός δρυμός Ολύμπου», είχε προϋπολογισμό 557.217,52 €, διάρκεια από 3-3-2004 έως 31-12-2009 και αντικείμενο την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, πρόγραμμα παρακολούθησης και εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου της προστατευόμενης περιοχής.
Ένα από τα υποέργα ήταν η παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης της περιοχής και ένα άλλο το πρόγραμμα επόπτευσης της περιοχής «Εθνικός Δρυμός Ολύμπου». Μάλιστα το πρώτο υποέργο είχε ως αντικείμενο την υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης (monitoring) της κατάστασης διατήρησης της προστατευόμενης περιοχής «Εθνικός Δρυμός Ολύμπου» το οποίο περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση της πανίδας. Ως είδη δείκτες χρησιμοποιήθηκαν η ορνιθοπανίδα και το αγριόγιδο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών τα κρούσματα λαθροθηρίας με θύματα το σπάνιο είδος των αίγαγρων του Ολύμπου (αγριόγιδο, Rupicapra rupicapra) συνεχίζονται χωρίς κανείς να ασχολείται, ενώ είναι είδος υπό εξαφάνιση και ενώ στον κανονισμό του Εθνικού Δρυμού απαγορεύεται το κυνήγι κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως καταγγέλθηκε, το κυνήγι του αγριόγιδου, γίνεται στοχευμένα και οργανωμένα από λαθροκυνηγούς, καθώς απαιτείται να ανεβούν σε αρκετό υψόμετρο για να τα συναντήσουν και να στήσουν τις παγίδες «αλατιού» που τις χρειάζονται για να τα παγιδεύσουν και να τα σκοτώσουν.
Μετά τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός:
Το πρόγραμμα παρακολούθησης και το διαχειριστικό σχέδιο της προστατευόμενης περιοχής, τι αναφέρουν για τον πληθυσμό του αγριόγιδου και τον τρόπο προστασίας του;
Εφόσον χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΠΕΡ, συνεχίζουν να υπάρχουν τα προγράμματα παρακολούθησης και επόπτευσης; και αν όχι, με ποιούς τρόπους γίνεται η φύλαξη στον Εθνικό Δρυμό;
Το ορεινό οδικό δίκτυο της περιοχής που έχει διανοιχτεί ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται πολύ η προσέγγιση των λαθροκυνηγών, φυλάσσεται με κάποιο τρόπο;».
http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/c6d329115a240a55620f31770670a857_L.jpg
ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου