Pages - Menu

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μια κι έξω το «πικρό ποτήρι» των μέτρων Μήνυμα ότι δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση θέλει να στείλει ο Πρωθυπουργός

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/585AE3CCBC992C5D5634D0EEA5526909.jpg 

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
Νομοθετικός πυρετός θα καταβάλει την κυβέρνηση το προσεχές δίμηνο, καθώς η κυρίαρχη άποψη που διαμορφώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρέπει να ...κλείσουν όλα τα εκκρεμή θέματα ως τον Ιούνιο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το Σύμφωνο για το Ευρώ, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω του νομοσχεδίου για το θεσμό της επιφάνειας ή ακόμη και των πρώτων νομοσχεδίων για τις αποκρατικοποιήσεις και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015.
Η ατζέντα που διαμορφώνεται είναι πολύ βαριά και δύσκολα διαχειρίσιμη, αλλά ο Πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει μια «πολιτική σοκ» και να στείλει όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες της κυβέρνησης ταυτοχρόνως και πάντως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου.
O κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι στενοί συνεργάτες του, επιθυμεί να στείλει διπλό μήνυμα. Αφενός προς τους εταίρους που έχουν να αντιμετωπίσουν μια αρνητική κοινή γνώμη στα κράτη τους, η οποία δυσκολεύει τη λήψη περαιτέρω ευνοϊκών αποφάσεων για την Ελλάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι, αν η κυβέρνηση πολεμήσει την εντύπωση ότι πάσχει από μεταρρυθμιστική κόπωση και δείξει ότι προχωρεί στη λεωφόρο των διαρθρωτικών αλλαγών υπερβαίνοντας τα εμπόδια, θα εξαλείψει την καχυποψία που υπάρχει ακόμη στους ευρωπαίους εταίρους αλλά και στις αγορές.
Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Παπανδρέου, ότι δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες οι αλλαγές που προωθεί θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και ελκυστική για επενδύσεις. Όλα αυτά την ώρα που στον ευρωπαϊκό ουρανό πυκνώνουν τα σύννεφα για επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, το οποίο, σύμφωνα με αυτές τις αναλύσεις, καθίσταται μη βιώσιμο, μολονότι το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει με επιμονή τα σχετικά δημοσιεύματα.
Οι «καλοί» και οι «κακοί μαθητές»
Η συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα απαιτεί εντατικούς ρυθμούς δουλειάς από τους υπουργούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη ξεχωρίσει τους «καλούς» από τους «κακούς μαθητές» και, όπως μεταδίδεται, ο κ. Παπανδρέου έχει πλήρη γνώση των αδυναμιών και των κενών της κυβέρνησής του. Το ερώτημα είναι αν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την εφαρμογή ολόκληρου του μεταρρυθμιστικού πακέτου και με ποιους συνεργάτες στο πλευρό του. Αυτή η απορία δεν έχει απάντηση προς το παρόν επειδή ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να μοιραστεί τις σκέψεις του - ήδη ορισμένοι υπουργοί εκφράζουν φόβους ότι πιθανόν να υποχωρήσει από τη σκληρή γραμμή υπό την πίεση της κοινής γνώμης ή των συνδικάτων.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έτοιμοι όλοι οι υπουργοί να στηρίξουν τον κ. Παπανδρέου και τους συναδέλφους τους σε μια τέτοια προσπάθεια.
Ο ανασχηματισμός προβάλλει εκ των πραγμάτων ως αναγκαία διέξοδος, και σε αυτό το θέμα όμως τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται διχασμένα. Κάποιοι λένε ότι έχουν πειστεί πως ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ίδιος. Άλλοι εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτος ένας σαρωτικός ανασχηματισμός και ότι το μόνο που μένει είναι να αποφασίσει ο κ. Παπανδρέου αν θα το κάνει πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή ώστε να στείλει ένα μήνυμα πυγμής ή έπειτα από αυτές ώστε να μην προσθέσει και τις προσωπικές πικρίες υπουργών που θα χάσουν τις καρέκλες τους στα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι για να προωθηθεί πολιτικά και επικοινωνιακά αυτός ο σχεδιασμός ώστε να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ που βρίσκεται σε αναβρασμό. Σε αυτήν συμμετείχαν οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις και πολλά σχέδια, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Τα στελέχη διχάστηκαν ως προς το τι πρέπει να γίνει. Ορισμένοι υποστήριζαν ότι τα μέτρα και τα μεταρρυθμιστικά «πακέτα» είναι καλύτερα να ανακοινωθούν σταδιακά, οι περισσότεροι όμως εξέφρασαν την άποψη ότι είναι προτιμότερο να πιουν το πικρό ποτήρι μια και έξω, αρκεί να αιτιολογηθούν επαρκώς οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Η αναθεώρηση από τη Eurostat
Η κυβέρνηση τα ρίχνει όλα πάνω στο τραπέζι καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει στην τρόικα και το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ. Δεν είναι βέβαιον όμως ότι ειδικά αυτό το σχέδιο θα ανακοινωθεί άμεσα εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που υπάρχουν από τους συνδικαλιστές. Ο μεγάλος πονοκέφαλος του κ.Γ. Παπακωνσταντίνου όμως είναι η αναθεώρηση του ελλείμματος, το ακριβές ποσοστό του οποίου θα ανακοινωθεί στις 26 Απριλίου από τη Εurostat. Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για τα διορθωτικά μέτρα που συνεπάγεται η αύξηση του ελλείμματος τόσο στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό όσο και στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας από βουλευτές του ΠαΣοΚ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος του ελλείμματος και επομένως δεν μπορεί να προσδιορίσει τα απαιτούμενα μέτρα.

ΔΕΚΟ και αποκρταικοποιήσεις στο μικροσκόπιο της Τρόικας

Η επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας,το οποίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα,δεν προοιωνίζεται ήπιο κλίμα κατά την έλευση της ηγετικής ομάδας της τρόικας τον Μάιο.Παρ΄ ότι το προσχέδιο του τριετούς δημοσιονομικού σχεδίου είχε σταλεί στην τρόικα από την περασμένη Παρασκευή,το κλιμάκιο πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους ξεκινώντας από τις ΔΕΚΟ,προχωρώντας στις αποκρατικοποιήσεις και καταλήγοντας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.Το εν λόγω κλιμάκιο αφενός δεν είναι τόσο χαμηλόβαθμο όσο λέγεται καθώς έχει έρθει στην Αθήνα όλη η ιεραρχία κάτω από τις τρεις κεφαλές Πόουλ Τόμσεν, Σερβάς Ντερούζ και Κλάους Μαζούχ, αφετέρου έθεσε με το «καλημέρα» θέμα νέας μείωσης μισθών στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ,παρά τα θετικά στοιχεία που του παρουσίασε ο γενικός γραμματέας κ. Γ. Κυριακός για συνολική μείωση 2,4 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.Ο κ.Κυριακός επεσήμανε στους ελεγκτές ότι οι μισθοί στις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ έχουν περικοπεί ήδη τρεις φορές και δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει ξανά σε τέτοια μέτρα.Η δεύτερη ερώτηση ήταν πόσες από τις περίπου 170 μικρές ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μπορούν να μειωθούν.Είναι φανερό ότι για τους δανειστές μας τα λόγια τελείωσαν και ότι πλέον αναμένουν έργα και εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί.
Η άντληση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,καθώς και το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012 - 2013,το οποίο διασφαλίζει ότι θα μπει ένα φρένο στους προϋπολογισμούς των υπουργείων,θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της τρόικας και στον έλεγχο του Μαΐου.

Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν πάρει το προηγούμενο διάστημα γραμμή - γραμμή τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων και εξέτασαν ποιες δαπάνες μπορούν να περικοπούν.Παράλληλα υπέβαλε το κάθε υπουργείο τις δικές του προτάσεις.Από τον συγκερασμό των δύο μελετών προέκυψε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο είναι έτοιμο σε σημείο ώστε να έχουν φτιαχτεί λεπτομερείς λίστες ανά υπουργείο,ανά αντικείμενο και ανά έτος.
Οι μεγαλύτερες περικοπές γίνονται στα υπουργεία Εργασίας,Υγείας,Μεταφορών, Οικονομικών και Εσωτερικών.
ΒΗΜΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου