Pages - Menu

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ"

Τετάρτη13 Απριλίου 2011
 Δελτίο Τύπου
Από τον Σύλλογο Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εστίας Πιερίδων Μουσών... «Εαρινές Ημέρες Μουσών»
Παρουσίαση του Βιβλίου «ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ»,
του Άκη Δημητριάδη
Ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» παρουσίασε στο κοινό της Κατερίνης το βιβλίο που εξέδωσε «Οι Κυριακές στην Κατερίνη», του συντοπίτη μας-συγγραφέα Άκη Δημητριάδη, το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εστίας Πιερίδων Μουσών «Εαρινές Ημέρες Μουσών» που διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης. Το βιβλίο αναδεικνύει την καθημερινότητα των ατόμων που μεγάλωσαν στο Ορφανοτροφείο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης στη μεταπολεμική περίοδο.

Την εκδήλωσε άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης κάνοντας αναφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Εστίας αλλά και στο έργο του ΒΕΝΙΑΜΙΝ και τη σημασία του για την τοπική κοινωνία.

Μιράντα Παππά
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κα Μιράντα Παππά, Υπεύθυνη του γραφείου Πολιτισμού Β/θμιας εκπαίδευσης, η οποία ανέλυσε το βιβλίο, τονίζοντας: «Θα δυσκολευόμουν πολύ να χαρακτηρίσω ή να εντάξω το βιβλίο του Άκη Δημητριάδη στις διάφορες συνομοταξίες των βιβλίων που κυκλοφορούν. Δε μοιάζει με κανένα από αυτά. Δεν είναι Νουβέλα, δεν είναι μυθιστόρημα, δεν είναι επιστημονικό βιβλίο. Είναι όμως όλα μαζί. Εγώ προσωπικά θα το ονόμαζα ποίημα. Γιατί ποίημα είναι το ξέσπασμα  της ψυχής, το απαύγασμα της συλλογικής έκφρασης μιας ομάδας ανθρώπων με τις υπέροχες δράσεις της, ενταγμένες σε μια άλλη μεγάλη ομάδα. Μια χούφτα ανθρώπων ,ξεριζωμένοι από της αλησμόνητες πατρίδες, ριζώνει στην Κατερίνη. Θεριεύει, απλώνει κλαδιά και ανθοβολεί. Η ανθοφορία, το μυστήριο αυτό της φύσης και της ζωής πανομοιότυπα εκφράζεται με γλαφυρότητα και ενάργεια μέσα στις 300 περίπου σελίδες στο βιβλίο του συγγραφέα».

Ιγνάτιος Μεϊμάρης

Για το βιβλίο μίλησε και ο Διευθυντής του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου για Εκπαιδευτική και οικονομική Ανάπτυξη δρ Ιγνάτιος Μεϊμάρης, ο οποίος τόνισε «ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναλύεται ο δεκάλογος της διοίκησης του συνοικισμού των Ευαγγελικών με θρησκευτικό φόντο. Το βιβλίο μέσα από τις περιγραφές του αναφέρεται στη ζωή και στις σχέσεις των κατοίκων γύρω από το ορφανοτροφείο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στους ποιμένες της εκκλησίας εκείνη την εποχή, τον Άργο και τον Σπύρο Ζωδιάτη, που η δράση τους περιγράφεται στο βιβλίο: «ήταν  οραματιστές που γεννήθηκαν 50 χρόνια νωρίτερα από την εποχή μας. Άνθρωποι με ιδέες και πρακτικό μυαλό, εμπνευσμένοι από τον Θεό για το καλό των άλλων. Φυσικά και είχαν τις αδυναμίες αλλά κατόρθωναν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά  κάτω από δύσκολες συνθήκες και καιρούς».

Ευγένιος Παπαδόπουλος

Σχολιαστής στην εκδήλωση ήταν ο Ευγένιος Παπαδόπουλος (Ολύμπιος), συγγραφέας, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του συλλόγου που σήμερα επιτελεί ένα σημαντικό έργο στη στήριξη ορφανών παιδιών. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους ανιδιοτελώς στην υπηρεσία του συνανθρώπου, κάτι που οι περισσότεροι δεν τολμούν ποτέ να εφαρμόσουν στην πράξη.

Άννα Βουτσά

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου «BENIAMIN» και υπεύθυνη για το πρόγραμμα με τις μονογονεϊκές οικογένειες, Άννα Βουτσά, μίλησε για τα νέα προγράμματα του συλλόγου, όπως η ίδρυση της τράπεζας τροφίμων και ο η νέα πρωτοποριακή δομή που ιδρύει σπίτια όπου παιδιά σε κίνδυνο μπορούν να μεγαλώσουν μέσα σε οικογενειακή θαλπωρή. «Η αρχή που πρέπει να καθοδηγεί όλους τους ενήλικες όταν λαμβάνουν αποφάσεις για παιδιά θα πρέπει να είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Ήμαστε υπόχρεοι απέναντι σε κάθε  παιδί που έχει ανάγκη την βοήθειά μας», υπογράμμισε η κα Βουτσά.

Χάρης Αναστασίου

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Αναστασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή στο ορφανοτροφείο κατά την περίοδο 1952-1960, στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, όταν και φιλοξενούνταν 102 παιδιά: « Το ορφανοτροφείο άρχισε να λειτουργεί στις 22 Αυγούστου 1952. Μεγαλώσαμε στο καλύτερο ίδρυμα της εποχής. Φορούσαμε τα πιο σύγχρονα ρούχα και τρώγαμε τα καλύτερα φαγητά αφού είχαμε τον καλύτερο μάγειρα της εποχής, τον Αντώνη Κατσαρό. Εγώ προσωπικά για πρώτη φορά κοιμήθηκα σε δικό μου κρεβάτι τη μέρα που μπήκα στο ορφανοτροφείο στις 22 Νοεμβρίου 1952. Είμαστε ευγνώμονες γιατί βρέθηκε αυτό το ίδρυμα για να μας στεγάσει και να μας δώσει ότι χρειαζόταν ένα ορφανό παιδί στις δύσκολες εκείνες μέρες».

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε στην ίδρυση του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» που στηρίχτηκε στην αντίληψη ότι «όπως το ορφανοτροφείο κάποτε μας φιλοξένησε, τώρα εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο σε άλλα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά μας». Ο «Σύλλογος Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ» είναι ένας ανεξάρτητος φιλανθρωπικός φορέας, με έδρα την Κατερίνη, που ιδρύθηκε στις 22 Μαρτίου του 1994 και διοικείται από άτομα που μεγάλωσαν στο Ορφανοτροφείο Κατερίνης, τη δεκαετία του 1950. Το 2009 έγιναν αλλαγές στο καταστατικό του ΒΕΝΙΑΜΙΝ και από τότε μέλη μπορούν να γίνουν όποια μέλη της κοινωνίας συμμερίζονται τους στόχους του.
Από την ίδρυσή του, ο BENΙΑMIN έχει συμπαρασταθεί σε περισσότερα από 1000 παιδιά. Ξοδεύονται 8 - 9000€ κάθε μήνα για την υποστήριξη παιδιών. Από το 1994, ο Σύλλογος, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, έχει κατορθώσει να υλοποιεί σταθερά τη δέσμευσή του να βοηθήσει «παιδιά σε κίνδυνο», μέσα από έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τα μέλη του αλλά και από ευαισθητοποιημένα άτομα ανά τον κόσμο, τα οποία συμμερίζονται τους στόχους και υποστηρίζουν έμπρακτα το έργο του. Μ’ αυτές τις αρχές θα συνεχίσει τη δράση του και στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι την παρουσίαση είχε η Δημοσιογράφος Χριστίνα Σιδηροπούλου που στο ξεκίνημα της εκδήλωσης τόνισε ότι «για τη νεότερη γενιά, το ορφανοτροφείο είναι η εικόνα ενός κτηρίου στο κέντρο της συνοικίας των Ευαγγελικών και οι ιστορίες του γνωστές από τις μνήμες που επικαλούνται άνθρωποι που έζησαν εκεί. Είναι ευτύχημα όμως, που κάποια παιδιά μπόρεσαν και μεγάλωσαν σε εκείνο το οίκημα και όχι σε κάποιο απρόσωπο δημόσιο ίδρυμα. Όπως μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι σήμερα στους κόλπους της κοινωνίας μας λειτουργεί μια πρωτότυπη δομή, αυτή του Συλλόγου ΒΕΝΙΑΜΙΝ, που ορφανοί οι ίδιοι τους γνωρίζουν τις αδυναμίες και παραλείψεις, τις ανάγκες αυτών των παιδιών, και ήρθαν να ανοίξουν την αγκαλιά τους προσφέροντας την οικογενειακή θαλπωρή σε ορφανά παιδιά».

Ο Γιώργος Βατουσιάδης αφηγήθηκε ένα κείμενο που αναφέρονταν στον πρώτο διευθυντή του Ορφανοτροφείου, τον Όθων Οθωναίο. Επίσης, στο τέλος της εκδήλωσης το λόγο έλαβε το κοινό ενώ το βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν.


 




ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου