Pages - Menu

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Τελευταία ελπίδα το ΕΣΠΑ

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/bfc310f46516b0cfa66bf85a1e3a25b8_XL.jpg 

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
Χιλιάδες ευρήματα και αντικείμενα που
αποκαλύπτουν την ιστορία της Μακεδονίας, από την νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή αλλά και τη βυζαντινή περίοδο, αποτελούν την πλούσια κληρονομιά της Βόρειας Πιερίας, που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, αφού εδώ και χρόνια το «Μουσείο» στο ......Μακρύγιαλο, παραμένει ένα κουφάρι από μπετό.
Ωστόσο, κάτι φαίνεται να κινείται ως προς την ολοκλήρωση των κτιριακών εργασιών, αφού σύμφωνα με δελτίο τύπου της βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ίσως να έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της έγκρισης των μελετών, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η δημιουργία Μουσείου στη Β. Πιερία και η μετατροπή των μοναδικών αρχαιολογικών χώρων σε επισκέψιμους, ήταν πάντα στις προθέσεις ή στο προεκλογικό πρόγραμμα όλων των δημάρχων των πρώην δήμων της βόρειας Πιερίας, αλλά ποτέ δεν πήρε σάρκα και οστά. Σε παλαιότερο άρθρο, της ΕΠΤΑ (Αύγουστος του 2007), ο αρχαιολόγος Μάνθος Μπέσιος, διαβεβαίωνε από τότε οτι υπάρχουν οι προδιαγραφές να γίνει στην περιοχή, ένα από τα ωραιότερα και πλουσιότερα σε εκθέματα μουσεία σε όλη τη Β. Ελλάδα. Το υλικό υπάρχει. Υπάρχουν συλλογές από όλες τις εποχές, αρχαία νεολιθική έως μεταβυζαντινή, και όλες οι κατηγορίες των αντικειμένων. Να έρθουν τα αρχαία στον τόπο τους, όπως της Βεργίνας που τόσα χρόνια ήταν στη Θεσσαλονίκη και τώρα έχουν μεταφερθεί στον τόπο τους, τόνιζε χαρακτηριστικά.
Τέσσερα χρόνια μετά, η αρχαιολογική σκαπάνη του κ. Μπέσιου έχει προσθέσει επιπλέον ευρήματα, εξίσου σημαντικά για την διαδρομή της Μακεδονίας και ειδικά της Πιερίας, στην ιστορία.
Μακεδονικοί τάφοι, από τον Κορινό μέχρι τον Μακρύγιαλο, μαρτυρούν ιδιαίτερη οικιστική και πολιτιστική ανάπτυξη, ο προϊστορικός οικισμός του Μακρύγιαλου, που χρονολογείται από το 5.000 π.Χ., η αρχαία και η βυζαντινή Πύδνα, ο μετα-βυζαντινός οχυρωμένος οικισμός στη θέση «Λουλουδιές» του Κίτρους -που περιλαμβάνει μία παλαιο-χριστιανική εκκλησία του 6ου μ.Χ., ένα επισκοπικό μέγαρο, κοιμητήρια και εργαστήρια-, το «Βήμα του Απόστολου Παύλου» στη Μεθώνη, σπουδαίο λιμάνι της αρχαιότητας όπου έγινε και η τελευταία μάχη των Ελλήνων με τους Ρωμαίους, ο νεολιθικός οικισμός των Παλιαμπέλων στον Κολινδρό και οι βυζαντινές εκκλησίες στο Αιγίνιο, μαζί με τα χιλιάδες ευρήματα και αντικείμενα σκιαγραφούν την ιστορία της Μακεδονίας, από την νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή αλλά και τη βυζαντινή περίοδο και αποτελούν την πλούσια κληρονομιά της Βόρειας Πιερίας.
Σε πρόσφατη συνάντηση της κ. Μίχου με τον Μάνθο Μπέσιο (αναπληρωτή προϊστάμενο της ΚΖ Εφορείας πλέον), έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της κατασκευής του μουσείου Μακρυγιάλου, το οποίο αποτελεί  χρόνιο αίτημα του κ. Μπέσιου,  των αρχαιολόγων, αλλά και των κατοίκων της Βόρειας Πιερίας.
Για την υλοποίηση του έργου, όπως είπε η κ. Μίχου, υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της ίδιας και της Γενικής Γραμματέως Λίνας Μενδώνη όπως επίσης ουσιαστική συνεργασία υπήρξε και με την πρώην Γενική Γραμματέα της περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή.
«Η δημιουργία μουσείου  στο Μακρύγιαλο αποτελεί πάγιο αίτημα το οποίο έπρεπε να είχε γίνει  πολύ νωρίτερα, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος που έχει ανακαλυφθεί και τα ευρήματα είναι μοναδικής αξίας  για τη Μακεδονική Ιστορία», ανέφερε η βουλευτής, υποστηρίζοντας, πως οι διαδικασίες για την πρώτη φάση  κατασκευής του μουσείου βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης τους και πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των μελετών. Το έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ θα κατατεθεί για ένταξη χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, ποσό που θα καλύψει το κτιριακό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και επιπλέον θα διατεθούν 500.000 ευρώ για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του μουσείου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπέσιος,  αρχαιολογικά ευρήματα από πρώιμες φάσεις έχουν ανακαλυφθεί μόνο στην περιοχή του Μακρυγιάλου και υπάρχουν ακόμη πολλά ανεκτίμητα  ευρήματα τα οποία όμως δεν μπορούν να συντηρήσουν και να εκθέσουν αφού δεν υπάρχει η υποδομή. 
Από την πλευρά του ο κ. Μπέσιος υποστήριξε πως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Πιερίας είναι η εύκολη πρόσβαση καθώς η περιοχή διασχίζεται από την εθνική οδό και υπάρχουν κόμβοι που διευκολύνουν την πρόσβαση προς αυτούς.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η ένταξη χρηματοδότησης του έργου ανάδειξης τριών  Μακεδονικών τάφων συνολικού προϋπολογισμού  περίπου 600.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πρόκειται για Μακεδονικούς  τάφους που υπάρχουν στην είσοδο του χωριού του Δίου, στην περιοχή Τούμπα Καρίτσας και στην είσοδο τη Κατερίνης εκεί οπού βρίσκονται τα ΣΕΑ Κορινού.
Μάλιστα όπως υπογράμμισαν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΚΖ Εφορείας, υπάρχουν  έτοιμες μελέτες,  έχουν εγκριθεί  από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε ήδη στη Διαχειριστική  Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου