Pages - Menu

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στροφή στην …αγρο-διατροφή - Σύσκεψη με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
-Προτάσεις για την τυποποίηση και πιστοποίηση των πιερικών αγροτικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν
-Τα προβλήματα της ...αγροτικής οικονομίας παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων
Διευρυμένη σύσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πιερίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  10 Μαρτίου 2011 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Στόχος της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση των προτάσεων του Αγροτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας καθώς και η καταγραφή και διαμόρφωση των προτάσεων των αγροτικών φορέων για την αγροτική ανάπτυξη και στήριξη της αγροτικής οικονομίας του νομού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσιμήτρης και Νίκος Μακρίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γρηγόρης Παπαχρήστος και Νίκος Παπανικολάου, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος, η αντιδήμαρχος Αιγινίου του Δ. Πύδνας-Κολινδρού Ξανθούλα Βασιλειάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Δίου –Ολύμπου Αθανάσιος Καλαϊτζής και Γιώργος Κουτούλης. Επίσης συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πιερίας Διονύσιος Παπάς, ο τ. δήμαρχος Ελαφίνας και πρόεδρος ΣΑΜΨΟΥΣ Πασχάλης Κατσάρας, ο διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας Αθανάσιος Γκουντάρας, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Διονύσης Φώλιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Πιερίας Νίκος Κούρτης, ο πρόεδρος ΣΠΕΚΟ Βροντούς Θωμάς Παπανικολάου και ο αντιπρόεδρος ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γιώργος Νάτσος, ο πρόεδρος ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας Ηλίας Ρίζος, ο πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια Δημήτρης Μανώσης, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών κερασιών Ράχης Δημήτρης Ντούρος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κ. Μηλιάς Γεώργιος Μαλάμος, ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνού της ΕΑΣ Πιερίας Κυριάκος Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος κερασοπαραγωγών Λόφου Ευάγγελος Γιαννώτας  καθώς και αγρότες και εκπρόσωποι πολλών αγροτικών φορέων της Πιερίας όπως από τον Α.Σ. Κερασοπαραγωγών Λόφου – Μηλιάς,  από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κολινδρού, από την Ομάδα Καπνού Κολινδρού  και πολλών άλλων αγροτικών συνεταιρισμών. 

Η κ. Μαυρίδου
Στην έναρξη της σύσκεψης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, έκανε μία σύντομη παρουσίαση των προτάσεων και των βασικών αξόνων του Αγροτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και τόνισε την ανάγκη του ανοικτού διαλόγου και της στενής συνεργασίας με τους αγροτικούς φορείς ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες προτάσεις  και να υλοποιηθεί με επιτυχία ο προγραμματισμός των δράσεων στήριξης της αγροτικής οικονομίας του νομού.

Ο κ.Παπαχρήστος
Την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου του οποίου την υλοποίηση με συγκεκριμένες δράσεις και έργα θα θέσει ως στόχο της η αντιπεριφέρεια Πιερίας στον αγροτικό τομέα, επεσήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παπαχρήστος σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός.
Ειδικότερα ο κ. Παπαχρήστος ανέφερε: «Το αγροτικό ζήτημα είναι κυριολεκτικά εθνικό ζήτημα. Ο αγροτικός τομέας μαζί με τον τουρισμό και την καινοτομία θα πρέπει να αποτελέσουν για τη χώρα μας την αιχμή της παραγωγικής της ανασύνταξης. Θα πρέπει όμως να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις στην κρατική δομή, στον τρόπο οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και στη λειτουργία της αγοράς των αγροτικών προϊόντων. Θα πρέπει να μπουν θεμέλια δυναμικής ανάπτυξης της γεωργίας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να αποκτήσει επιτελικό χαρακτήρα διαμόρφωσης εθνικής αγροτικής πολιτικής και να αποκεντρώσει υπηρεσίες και διευθύνσεις στις περιφέρειες της χώρας μας. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να ανασυγκροτηθούν και να μετατραπούν σε σύγχρονες επιχειρήσεις.
      Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας. Η Πιερία μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο νομός πιλότος της αγροτικής παραγωγής.
      Απαιτείται κατ’ αρχήν τοπικό στρατηγικό αγροτικό σχέδιο και κατ’ επέκταση περιφερειακό που πρέπει να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί οι φορείς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
      Στην κατεύθυνση αυτή, εμείς θα πρέπει να θέσουμε σε διαβούλευση και να καταλήξουμε σε κοινές αποφάσεις στα εξής θέματα:
1. Αναγκαστικός αναδασμός εκτάσεων ( απάντηση στο μικρό αγροτικό κλήρο)
2. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών  (απάντηση στη μονοκαλλιέργεια του καπνού)
3. Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων (ταμιευτήρες άρδευσης, κλπ.)
4. Δημιουργία σύγχρονων υποδομών  (διαλογής, μεταποίησης, κ.ά.)
5. Επένδυση στην ταυτότητα, την ποιότητα και την αειφορία των αγροτικών προϊόντων
6. Δημιουργία διατροφικού καλαθιού με επωνυμία προϊόντων Πιερικού Ολύμπου
7. Εκπαίδευση, έρευνα, έλεγχος  (συνεργασία με Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι.)
8. Ομάδες παραγωγών ανά προϊόν  (καπνού, ακτινιδίου, κερασιού, κλπ.)
9. Ενίσχυση της κτηνοτροφίας  και αλιείας (κρέας και γαλακτοκομικά Ολύμπου, μύδια Μακρυγιάλου, κλπ.)
10. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε τομείς παραγωγής και εμπορίας  (τυποποίηση, μεταποίηση, κλπ.)
11. Αξιολόγηση των επιδόσεων με τη διάθεση οικονομικών, φορολογικών κινήτρων
12. Ρύθμιση των κανόνων αγοράς
Ο κ. Κατσάρας
Στον καταλυτικό ρόλο που θα κληθεί να αναλάβει η Περιφέρεια σε ο,τι αφορά την αγροτική οικονομία σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδώσει τις αρμοδιότητες που εξήγγειλε, αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Ελαφίνας κ. Πασχάλης Κατσάρας.
Σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός και όλες οι ενέργειες και δράσεις να έχουν αναφορά στο σχεδιασμό αυτό.
Ο κ. Τσιμήτρης
Στη συνέχεια ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Δημήτρης Τσιμήτρης υπογράμμισε μερικά από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας όπως είναι τα προβλήματα των χαμηλών τιμών στον καπνό σε σχέση με πέρυσι, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τονίζοντας πως ίσως θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση για αναδασμό γης, αλλά και τα θέματα που αφορούν την επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών, τις ενισχύσεις κ.α.

Η αγρο-διατροφή

Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς αναφέρθηκε εκτενώς στην Αγροδιατροφή, ως πρώτο πυλώνα αναπτυξιακής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα της Πιερίας και παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις αναδιαρθρωτικών παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του διατροφικού τομέα, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και καλλιέργεια συγκεκριμένων προϊόντων της Πιερίας που θα δώσουν το στίγμα της ιδιαίτερης ταυτότητας της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας του νομού και θα αποτελέσουν το «καλάθι των προϊόντων της Πιερίας», «προϊόντων που συνθέτουν το αγροδιατροφικό μοντέλο, ένα πραγματικό ποιοτικό πολύχρωμο πάζλ, γεμάτο αρώματα και γεύσεις». 
Ο κ. Ρουκάς τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της πιστοποίησης των προϊόντων (προϊόντα Π.Ο.Π.) καθώς και την  ανάγκη εφαρμογής  σύγχρονων μεθόδων  τυποποίησης και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.         
Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διατύπωσαν τις προτάσεις τους σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη και τη στήριξη του εισοδήματος του αγρότη της Πιερίας. Τα προβλήματα των καπνοκαλλιεργητών, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών,  η ανάγκη υιοθέτησης συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης για την αναβάθμιση της ποιότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας  των αγροτικών προϊόντων, η αύξηση της εξαγωγικής δύναμης και της εξωστρέφειας των πιερικών προϊόντων, η ανάγκη εκσυγχρονισμού των αγροτικών υποδομών άρδευσης κ.λπ ήταν μερικά από τα κυριότερα ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη. Επίσης,  συζητήθηκε  η προοπτική συγκρότησης μίας επιτροπής αγροτικής ανάπτυξης της Πιερίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων η οποία θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του αγροτικού σχεδιασμού της Πιερίας καθώς και η συνεργασία με τα ΤΕΙ Κατερίνης στον τομέα της μελέτης και εφαρμογής σύγχρονων συστημάτων μεταποίησης και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Παπανικολάου
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην ανάγκη διεκδίκησης όλων των αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες, σημειώνοντας τη δυσλειτουργία του κράτους σε νευραλγικούς τομείς ανάπτυξης όπως η αγροτική.

Ο κ. Κωτούλης
Ο δημοτικός σύμβουλος Δίου-Ολύμπου κ. Κωτούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη υπάρχει ενιαίος φορέας διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει επιλογή προϊόντων που θα αποτελέσουν την προμετωπίδα της Πιερίας στην προβολή των προϊόντων της.
Τόνισε πως επί δεκαετίες τα ίδια προβλήματα απασχολούν την αγροτική οικογένεια, γιατί πολύ απλά λείπει ο εθνικός σχεδιασμός στη γεωργία.

Ο κ. Μανώσης
Ο κ. Μανώσης σε μια σύντομη τοποθέτησή του τόνισε πως η ανάπτυξη της γεωργίας απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, εξωστρέφεια και χρήματα. Τόνισε πως πρέπει να αναπτυχθεί η φιλοσοφία του συνεργατισμού, να ενισχυθεί η έρευνα στον τομέα της Γεωργίας και τέλος…να κάνει ακόμη και ο αγροτικός κόσμος την αυτοκριτική του σε ο,τι αφορά τη διαχείριση της αγροτικής πολιτικής. Είπε χαρακτηριστικά: «Να τελειώσει η ιστορία με τις επιδοτήσεις. Πρέπει να αποτελούν συμπλήρωμα του αγροτικού εισοδήματος και όχι κύριο εισόδημα». Για να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως είπε θα πρέπει να επιμείνουν στην ποιότητα των προϊόντων, στην πιστοποίηση και στη συνεχή ενημέρωση.
Σε ο,τι αφορά την αγρο-διατροφή, είπε πως το πιερικό καλάθι αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να περιλαμβάνει λίγα και αναγνωρίσιμα προϊόντα. Τέλος ευχήθηκε να μην μείνει ο διάλογος αυτός στις διαπιστώσεις αλλά να περάσει στο «δια ταύτα».

Στο τέλος της σύσκεψης,  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου ζήτησε από τους αγροτικούς φορείς τις έγγραφες προτάσεις τους για τη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι  η συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν «μόνο η αρχή» ενός συνεχούς και ανοιχτού διαλόγου με τους αγροτικούς φορείς με στόχο την  ανάδειξη της Πιερίας ως «νομό – πιλότο αγροτικής ανάπτυξης».(ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου