Pages - Menu

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Προίκα» 700 δισ. ευρώ στον ευρωμηχανισμό βοήθειας Θα δημιουργηθεί διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός με συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/E9333BA3B5B478460C06DB8AB3C84224.jpg 

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Με την ελπίδα ότι θα καθησυχάσει άπαξ δια παντός τις φοβίες των αγορών έναντι των κρατικών χρεών ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, οι ...ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας κατέληξαν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες για τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έχει ο μόνιμος ευρωμηχανισμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τεθεί σε λειτουργία το 2013. Ο μηχανισμός αυτός θα έχει κεφαλαιακή βάση της τάξεως των 700 δισ. ευρώ ώστε να μπορεί να δανείζει άφοβα, δηλαδή χωρίς να διακυβεύονται τα τρία «Α» των οίκων αξιολόγησης, ποσά της τάξεως των 500 δισ. ευρώ. Τα δάνειά του θα δίδονται και για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, αλλά κάτω από εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις. Μετά τις αποφάσεις του σημερινού Συμβουλίου ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας και στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα συνέλθουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο μετά τη λήξη του έκτακτου Συμβουλίου, τονίζοντας ότι θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης μακροχρόνια. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός, με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος θα δημιουργηθεί με υπογραφή συνθήκης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διοίκηση του μηχανισμού, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα διαθέτει ένα «πολιτικό» κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα είναι το ανώτατο όργανο και θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών του ευρώ. Το εν λόγω Συμβούλιο θα ορίζει τον γενικό διευθυντή, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του μηχανισμού. Επίσης, ο μηχανισμός θα διαθέτει ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα διευθύνει ο γενικός διευθυντής.

Σχετικά με την κεφαλαιακή δομή του μηχανισμού, ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή αξιοπιστία και πιστοληπτική ικανότητά του, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν σήμερα να τον εξοπλίσουν με μία σημαντική κεφαλαιακή βάση, ύψους 700 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 620 δισ. ευρώ θα έχουν τη μορφή καταβλητέων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη και τα 80 δισ. ευρώ θα αποτελούνται από καταβεβλημένα κεφάλαια από τα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε ότι το ποσοστό της συμμετοχής των χωρών-μελών της ευρωζώνης στο κεφάλαιο του μηχανισμού θα υπολογίζεται βάσει της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Έτσι λοιπόν τα κεφάλαια που θα καταβάλει η Ελλάδα στον μηχανισμό θα αντιπροσωπεύουν το 2,8% των συνολικών κεφαλαίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αντιστοιχεί στη Γερμανία (27,1%), στη Γαλλία (20,4%), στην Ιταλία (17,9%) και στην Ισπανία (11,9%).

Ο μηχανισμός θα παρέχει δάνεια, υπό την προϋπόθεση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που τα λαμβάνουν. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα το εγκρίνει το Συμβούλιο Eurogroup, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η χώρα που προσφεύγει στον μηχανισμό.

Επίσης, ο μηχανισμός θα μπορεί να επέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων στη βάση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Εξάλλου, ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι ο μηχανισμός θα συνεργάζεται στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την παροχή οικονομικής βοήθειας και πως θα αναζητείται η ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις. Οι αυστηρές προϋποθέσεις θα εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο δανεισμού, θα υπάρχει ένα σταθερό και ένα κυμαινόμενο. Το επιτόκιο θα υπολογίζεται στο κόστος χρηματοδότησης, συν 200 μονάδες βάσης για τα δάνεια ως τριετούς διάρκειας και συν 100 μονάδες βάσης για τα δάνεια διάρκειας άνω των τριών ετών.

Ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε, τέλος, ότι μετά την έγκριση του μηχανισμού από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου απαιτείται και η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι.(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου