Pages - Menu

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Tο Α.Π.Θ. καθοδηγεί την έρευνα στα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά για την παραγωγή Ενέργειας και Εφαρμογές στην Κλωστοϋφαντουργία


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
                                                                                         
Στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 και ώρες 9.30 με 17.00, πραγματοποιούνται οι συναντήσεις για την έναρξη δύο εθνικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων «Συνεργασία», με τίτλο....«ΝανΟργανικ- Ανάπτυξη Νανοδομικών Οργανικών & Ανόργανων Υλικών και Υμενίων για την Παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων» και «ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ- Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Εύκαμπτων Κλωστοϋφαντουργικών & Ηλεκτρονικών Προϊόντων».
Στις συναντήσεις συμμετέχουν εκπρόσωποι και μέλη των συνεργαζόμενων φορέων που περιλαμβάνουν ερευνητικούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ (στο ΝανΟργανικ) που συνδυάζουν όλη την ελληνική αριστεία και τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα καθώς και ελληνικούς βιομηχανικούς φορείς (στο ΝανΟργανικ: δυο εταιρίες και στο ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ τέσσερις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας).
Ο στόχος του ΝανΟργανικ είναι η δημιουργία μιας πλήρους τεχνολογίας οργανικών ηλεκτρονικών η οποία περιλαμβάνει: α) την ανάπτυξη προηγμένων οργανικών ημιαγωγών, διαφανών ηλεκτροδίων και νανο-δομικών υλικών φραγμού β) το συνδυασμό των τεχνολογιών εκτύπωσης και κενού για την ανάπτυξη οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων τόσο σε σκληρά όσο και σε εύκαμπτα υποστρώματα, όπως π.χ. οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων και οργανικών κυκλωμάτων (OTFT) και γ) τη συμβατότητα των υλικών και των τεχνικών ανάπτυξης με διαδικασίες ευρείας κλίμακας και χαμηλού κόστους, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την κατασκευή ηλεκτρονικών διατάξεων σε πολυμερικά υποστρώματα.
Η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί στο ΝανΟργανικ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή άλλων ποικίλων οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων, όπως αισθητήρες, OLEDs, RFIDs, κτλ.
Ο στόχος του ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ είναι η ανάπτυξη πλήρους τεχνολογίας για την ενσωμάτωση εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών διατάξεων (ΟΦΔ) σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (π.χ. υφάσματα). Οι ΟΦΔ θα χαρακτηρίζονται τόσο από βελτιωμένες ιδιότητες για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητά τους αλλά και από την απαραίτητη μηχανική αντοχή στην κάμψη και στην έκταση έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κλωστοϋφαντουργικά υλικά. Οι τεχνικές ενσωμάτωσης που θα αναπτυχθούν θα είναι συμβατές με διαδικασίες μεγάλης κλίμακας και χαμηλού κόστους, με στόχο την εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την παραγωγή έξυπνων και λειτουργικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων για διάφορες χρήσεις.
Τα ΝανΟργανικ και ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Συνεργασία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς- ΕΣΠΑ  και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 700.000 και στα 785.000 ευρώ περίπου αντιστοίχως.
Τα έργα θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2013. Το συντονισμό και την επιστημονική ευθύνη τους έχει αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής, με Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου τον Καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη. Η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. έχει πολυετή εμπειρία και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένα κέντρο αριστείας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά.

ΚΡΑΧΤΗΣ   http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου