Pages - Menu

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Προτεραιότητα να σωθεί η πατρίδα Γ. Παπανδρέου: Από εκεί που η Ελλάδα ήταν το µοναδικό πρόβληµα, τώρα είναι µέρος της συνολικής λύσης

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
Ο Γ. Παπανδρέου µε τον  Φ. Πετσάλνικο µετά το τέλος της  οµιλίας του στην Κ.Ο.  Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Μας  κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που  κάναµε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Οµως,  η συντριπτική πλειονότητα όσων  κάναµε ήταν στο πρόγραµµά µας»
«Χάρτα ελάχιστων εγγυηµένων συνθηκών διαβίωσης» θα συντάξει η κυβέρνηση έπειτα από διαβουλεύσεις µε τους κοινωνικούς εταίρους προκειµένου να στηρίξει τις ασθενέστερες εισοδηµατικά τάξεις, ενώ παράλληλα θα αναζητήσει τρόπους και για τη στήριξη των µικροµεσαίων τους οποίους θεωρεί κορµό της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτά δεσµεύθηκε ο Πρωθυπουργός Γιώργος ...Παπανδρέου, µιλώντας χθες το µεσηµέρι στη µαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας αριθµός βουλευτών άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση συνολικά όσο και σε επιµέρους υπουργούς. Η συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους κριτικής µιας σειράς βουλευτών, όπως οι Εκτ. Νασιώκας, Ν. Σαλαγιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Λιάνης, έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να καλέσει µε τη σειρά τους βουλευτές να βρεθούν κοντά στον κόσµο και ταυτόχρονα να τους χαϊδέψει τα αυτιά, δηλώνοντας ότι δεν τους θεωρεί ούτε «στρατιωτάκια» ούτε «αντάρτες».

ΔΎΣΚΟΛΈΣ ΑΠΟΦΑΣΈΙΣ. Από την πλευρά του δήλωσε αποφασισµένος και έτοιµος να συνεχίσει στην ίδια πορεία: «Παίρνω» είπε «και θα παίρνω τις δύσκολες αποφάσεις, αλλά αυτές δεν αρκούν, χρειάζεται και το ελπιδοφόρο µήνυµα συµµετοχής του ελληνικού λαού για να σπάσει ο κύκλος της µιζέριας και της απαισιοδοξίας».

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τοποθετήθηκε συνολικά για το πολιτικό σύστηµα και το πώς λειτουργεί στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτήρισε ανεπαρκή θεσµό τις Εξεταστικές Επιτροπές και ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στον ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου, µε ενίσχυση των µέσων που παρέχονται στο Κοινοβούλιο, για να µπορούν να διερευνώνται υποθέσεις. «Είναι βασική µας αρχή και προσωπική µου δέσµευση η ενίσχυση της διαφάνειας. Φως παντού» υπογράµµισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ». Ο Πρωθυπουργός ο οποίος εµφανίστηκε απολογητικός για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση επέµεινε ότι υλοποιούνται οι προεκλογικές εξαγγελίες του Κινήµατος. «Πολλοί», τόνισε, «µας κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναµε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Οµως η συντριπτική πλειονότητα όσων κάναµε ήταν στο προεκλογικό πρόγραµµά µας. Ποτέ δεν υποσχε θήκαµε στους πολίτες ότι θα µείνουν όλα ίδια, είπαµε ότι θα τα αλλάξουµε όλα, µε στόχο µια κοινωνία δίκαιη».

Μιλώντας ειδικότερα για την οικονοµική κατάσταση της χώρας τόνισε ότι «για µας προτεραιότητα αποτελεί να σώσουµε την πατρίδα µε όποιο κόστος» και υπενθύµισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να µείνει ζωντανή µέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό παιχνίδι και από εκεί που ήταν το µοναδικό πρόβληµα, τώρα είναι µέρος της συνολικής λύσης. «Τίποτα δεν µας χαρίστηκε, όλα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα κάτω από έκτακτες συνθήκες.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΈΡΓΟ ΜΑΣ. Υποστήριξε ακόµη ότι το έργο που έχει επιτελεστεί είναι αδιανόητο σε όγκο, έκταση και ιστορική σηµασία, εκτίµησε ότι «οι αλλαγές, καθώς ριζώνουν, θα µεταµορφώσουν την Ελλά Βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε υπουργούς δα σε αυτό που τής αξίζει» και σηµείωσε ότι ουδείς µπορούσε να φανταστεί το µέγεθος των προβληµάτων που άφησε πίσω η Ν.Δ., ούτε φυσικά και τη σφοδρή αντίδραση αγορών και κερδοσκόπων.

«Ευτυχώς, δεν ζήσαµε τη χρεοκοπία και δεν πρέπει να ξεχάσουµε τι περάσαµε γιατί είναι ένα µόνιµο µάθηµα για το µέλλον» υπογράµµισε, ενώ έκανε εντύπωση το γεγονός ότι αναφερόµενος στο δηµόσιο χρέος θυµήθηκε µια ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αναλαµβάνοντας το 1993 την πρωθυπουργία είχε πει «είτε εµείς θα εξαφανίσουµε το δηµόσιο χρέος είτε το δηµόσιο χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα».

Για ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΈΡΑ. Σκληρή ήταν και η κριτική του στην Αριστερά, για την οποία υποστήριξε ότι «έχει γίνει θιασώτης των πιο ξεπερασµένων αντιλήψεων και γραφειοκρατικών πρακτικών».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΞΕΙΣ
Ο Πρωθυπουργός δεσµεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συντάξει «Χάρτα Ελάχιστων Εγγυηµένων Συνθηκών ∆ιαβίωσης», ενώ παράλληλα θα αναζητήσει τρόπους και για τη στήριξη των µικροµεσαίων τους οποίους θεωρεί κορµό της ελληνικής κοινωνίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΊΝΟΣ:

«Η Βουλή ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, γιατί οι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι να είναι µόνιµοι; Να αρθεί η µονιµότητα των υπαλλήλων στο ΣΔΟΕ». Να ελέγχονται και τα ΜΜΕ επειδή, όπως είπε, από τη µια παριστάνουν τους τιµητές και από την άλλη προβάλλουν διαρκώς τους ίδιους ανθρώπους.
ΓΊΏΡΓΟΣ ΛΊΑΝΗΣ:

«Πώς γίνεται να λέµε όλα στο φως και να µην ψάχνουµε το δικό µας κοµµατικό ταµείο, αφήνοντάς το στο σκοτάδι; Φοβάµαι ότι µε το θέατρο που παίζουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και µε την κατάσταση που διαµορφώνεται στην κοινωνία, όταν θα αναγγείλετε το “νενικήκαµεν” δεν θα υπάρχει κανένας να το καταλάβει».


ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ:

«Θα είναι λάθος να τιµωρηθεί µόνο ο πολιτικός κόσµος, αλλά να αναζητηθούν οι ευθύνες όσων λεηλάτησαν διαχρονικά το ελληνικό κράτος».


ΠΑΝΑΓΊΏΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:

«Να υπάρξει ένα πρόγραµµα για ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα σε 100.000 οικογένειες, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της φτώχειας στην Ελλάδα».


ΜΊΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:

«Θέλω να ξέρω αν υπάρχει ένα κέντρο το οποίο να επεξεργάζεται όλες τις παραµέτρους της στρατηγικής της κυβέρνησης αλλά και τα πιθανά σενάρια ενόψει των διαπραγµατεύσεων στην Ευρώπη ή αν θα κληθούµε να προσαρµοστούµε σε όποια απόφαση λάβουν οι εταίροι µας. Ρωτάω γιατί ο Παπακωνσταντίνου είναι πηγµένος µέχρι τον λαιµό, ο Σιόπα πέθανε και ο Παπαδήµος κάνει µαθήµατα (...). Ο µηχανισµός διάσωσης µπορεί να εξελιχθεί σε ζουρλοµανδύα ή να αποδειχτεί ο κατάλληλος κρίκος για τη διαχείριση του χρέους µας».


«Υπάρχει αίσθηση ότι µόνο σχέδιο είναι το Μνηµόνιο»

Εντονα αµφισβήτησαν οι βουλευτές την πορεία της κυβέρνησης και την πολιτική που ακολουθεί και έθεσαν ζητήµατα τόσο για τακέντρα λήψης των αποφάσεων όσο και για τοκατά πόσον οι αποφάσεις αυτές είναι συµβατές µε τις προεκλογικές δεσµεύσεις και τιςαρχές του ΠΑΣΟΚ. Συνολικά έλαβαν τονλόγο 38 βουλευτές.

Εκτ. Νασιώκας: «Υπάρχει η αίσθησηότι το µόνο σχέδιο που έχειη κυβέρνηση είναι το Μνηµόνιο. Λείπει ένα ευρύτερο σχέδιο. Μακάρι η συνδιάσκεψη να καλύψει το κενό (...) τον Οκτώβριο του 2009 η οικονοµία ήταν ήδη στην εντατική και η κυβέρνηση αντιµετώπισε την κατάσταση σαν λιποθυµία και όχι ως κώµα (...) µετά το Νταβός µάς είπατε την αλήθεια. Αν όµως τα λέγαµε αυτά νωρίτερα, προεκλογικάή ακόµα καλύτερα από το 2007 θα είχαµε άλλη πορεία. Ευτυχώς που θα γίνει η επιµήκυνση του συνολικού χρέους (...) είναι απαραίτητη η εσωκοµµατική δηµοκρατία και η συµµετοχή των βουλευτών στη λήψη των αποφάσεων (...) όταν µετατρέπεται η Βουλή σε κολυµβήθρα του Σιλωάµ γιατί να αναβαθµιστεί το κύρος της;».

Ν. Σαλαγιάννης: «Νιώθωσυνένοχος και στρατευµένος στην προσπάθεια πουκάνει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας (...) η κοινωνία δεν συµµετέχει στις µεταρρυθµίσεις, απλώς τις ανέχεται. Και σε αυτόν τον τοµέα θα µπορούσενα βοηθήσει το κόµµα το οποίο είναι ανύπαρκτο (...) πέρυσι, τη χρονιά του “πολέµου” 30 δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα. Δεν θα πρέπει να εφαρµοστεί το πόθεν έσχες σε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω για να επιστρέψουν αργότερα και να αγοράσουν τις περιουσίες όσων έχουν φτωχύνει;».

Δ. Λιντζέρης και Σ. Κεδίκογλου: Να δηµιουργηθεί µια επιτροπή που θα ελέγξει το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί.

Θ. Παπαγεωργίου: Οι τράπεζες κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας «αγοράζοντας τον κατιµά των ελληνικών οµολόγων ώστε να χτίσουν αργότερα κερδοφορία. Επιτέλους να πληρώσουν κάποιοι για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα πολλές φορές». Ι. Βούρος: Να αλλάξει άµεσαο νόµος περί ευθύνης υπουργών και επίσης να εγκαλούνται όχι µόνο οι πολιτικοί αλλά και όσοι δηµόσιοι λειτουργοί δεν ασκούν ορθάτο λειτούργηµά τους.

Μαρία Θεοχάρη: «Δεν µπορεί να µην προχωρά ένα έργο όπως οΑχελώος εξαιτίας της ιδεοληψίας κάποιων υπουργών(σ.σ.

εννοούσε την Τ. Μπιρµπίλη). Απαιτείται κάθαρση, δεν µπορούµε οι νέοι βουλευτές να απολογούµαστε διαρκώς για ό,τι έγινε στο παρελθόν».

Σπ. Μοσχόπουλος: «Δηµιουργείταιη πεποίθηση στον λαό ότι τα µέτραείναι άδικα και έτσι πλήττεταιη κοινωνική συνοχή (...) δεν µπορεί δίπλα στον συνταξιούχο να περνά αγέρωχος ο φοροφυγάδας».

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Είναιλάθος να µαθαίνουν οι βουλευτές από τα ΜΜΕ ζητήµατα που τους αφορούν άµεσα – αναφερόµενος προφανώς στην επιλογή του Π. Τατούλη για περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Ν. Ζωίδης: Δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσµικό πλαίσιο για τις περιφέρειες µε αποτέλεσµα να πελαγοδροµούν οι περιφερειάρχες. Ι. Αµοιρίδης: Τα χρήµατα από τη φορολόγηση των µεγάλων επιχειρήσεων να πάνε σε δράσεις που θα ελαφρύνουν τις οικογένειες. Να δηµεύονται οι περιουσίες όσων ζηµίωσαν το Δηµόσιο.

Β. Τόγιας: «Η Εξεταστικήγια τη Siemens ήταν ένα εξωφρενικά κακής ποιότητας θέατρο, χωρίς αποτελέσµατα (...) είναι θέµα της Πολιτείας να ακολουθήσει τον δρόµο του χρήµατος και όχι της Βουλής».

«Η κοινωνία δεν συµµετέχει στις µεταρρυθµίσεις, απλώς τις ανέχεται», είπε άλλος βουλευτής (ΝΕΑ)
-
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου