Pages - Menu

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί άραγε δεν μας ενημερώνουν;

Δευτέρα, 13 Δεκέμβριος 2010 
Γράφηκαν και ειπώθηκαν πολλά για την πολυσχιδή κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Και για πολλά ακόμα χρόνια θα γράφονται και θα λέγονται περισσότερα  αφού οι Τροικανοί «ήρθαν για να μείνουν». Φυσικά δεν γράφηκαν ούτε πρόκειται να γραφούν κάποια ουσιαστικά πράγματα. Για την Ελλάδα και τους δανειστές της. Σημερινούς και ...
χθεσινούς. Μιλούμε γενικά για Τρόικα και Διεθνείς Αγορές, μνημόνιο , σπρέντ κλπ. Η Τρόικα είναι αρκετά γνωστή. Οι αγορές σχεδόν καθόλου. Καλύπτονται – σκοπίμως ασφαλώς – με πέπλο μυστηρίου.
Για την Τρόικα ξέρουμε σίγουρα ότι κάποιοι υπάλληλοι ξένοι  που συχνά πυκνά έρχονται  στην Ελλάδα ελέγχουν  τα οικονομικά της, δίνουν εντολές  και φεύγουν. Ξέρουμε  ενδεχομένως ότι  απαρτίζεται  από  25  κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την Τράπεζα της Γερμανίας (όχι το κράτος της Γερμανίας), την Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Παρατήρηση πρώτη. Η Γερμανία θέλει «να βγάζει κι από τη μύγα ξύγκι».
Σύμφωνα με τις διεθνές συνθήκες  ως κράτος δανείζεται  με 3% , η Τράπεζα της  όμως με  1%. Έτσι τα χρήματα  που η Γερμανία  (όπως και τα άλλα 25 κράτη της ΕΕ) μας δανείζουν με 5,6%  για τα τρία πρώτα χρόνια και 6,6% για από εκεί και πέρα, τα δανείζεται με 1%. Κερδίζει δηλαδή 4,6%. Αυτό ξέρεται πως λέγεται. Και, σ’ ένα  βαθμό, εξηγείται γιατί δεν δέχεται  την καθιέρωση  Ευρωομολόγου που προτείνουν Ιταλία, Λουξεμβούργου και φυσικά συνηγορούν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία.

Παρατήρηση δεύτερη: Για το  ΔΝΤ ξέρουμε ότι  διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών κρατών. Και πως κάθε κράτος  έχει ρόλο αντίστοιχο με τα ποσά που διέθεσε στο Ταμείο  αυτό. Τα μεγαλύτερα ποσά  τα διέθεσαν  οι ΗΠΑ, μέσω της Κεντρικής τους Τράπεζας της Fed. Αρα η Fed είναι αυτή που έχει  τον πρώτο λόγο στα του ΔΝΤ. Αυτή δηλαδή δίνει εντολές και κατευθύνσεις. Στην ουσία δηλ. αυτή  ασκεί την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, σ’αυτήν  παραχώρησε η κυβέρνηση του κ. Γ.Παπανδρέου τμήμα της εθνικής μας κυριαρχίας (κατ’ ομολογία του ιδίου του πρωθυπουργού).

Παρατήρηση τρίτη: Λέγοντας  αγορές ή διεθνείς αγορές εμείς, ο λαός, γενικά δεν ξέρουμε  περί τίνος  ακριβώς πρόκειται. Ξέρουμε γενικά και αόριστα  ότι πρόκειται  για μεγάλους  κεφαλαιούχους άτομα ή τράπεζες, που κερδοσκοπούν σε βάρος αδύναμων  οικονομικά κρατών. Όπως η Ελλάδα. Οι περίφημες  αυτές αγορές έχουν  τεράστια δύναμη αφού  τα βάζουν ακόμα και με τον Πρόεδρο  των ΗΠΑ (!). Έχει έγκυρα  γραφεί πως  τοκογλύφοι  δανειστές μας  είναι οι Goldman Sachs, Jp Morgan, Morgan Stanley, Lazard και άλλες  γαλλικές και  γερμανικές τράπεζες. Οι εταιρίες  αυτές διαχειρίζονται  τεράστια ποσά  πελατών τους.

Παρατήρηση τέταρτη: Τα 110  δις. ευρώ  που συνολικά  θα δανειστούμε  από την Τρόικα (ένα μικρό μέρος ήδη δανειστήκαμε) μέχρι το Μάιο του 2013, είναι  χρήματα από κράτη, 25 κράτη της ΕΕ, τη Γερμανική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Τα άλλα 320 περίπου δις.  που χρωστάμε  και δανειζόμαστε  από την Τρόικα για να πληρώνουμε  τις δόσεις  που προβλέπονται  για αυτά τα δάνεια  είναι από τράπεζες,  εταιρίες και ιδιώτες. Δανειζόμαστε λοιπόν από κράτη για να εξοφλούμε  εταιρίες και ιδιώτες. Αυτό είναι πιθανό  να δημιουργήσει  πρόβλημα στο μέλλον αν – το και πιθανότερο -  δεν καταφέρουμε  να εξοφλήσουμε  τα χρέη μας προς κράτη και  προς εταιρίες. Γιατί, προκειμένου  να προβεί η Ελλάδα, σε στάση πληρωμών προς ιδιώτες, εταιρίες, αρκεί μια  απόφαση  της Βουλής. Η στάση πληρωμής οφειλών προς κράτη  απαιτεί άλλες  πιο πολύπλοκες και δυσκολότερες διαδικασίες. Ένα ακόμα πιθανό κακό από την  υπογραφή του μνημονίου.

Παρατήρηση πέμπτη: Για το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση δηλαδή που συνυπέγραψαν τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα από τη μια μεριά και η Τρόικα, από την άλλη, δεν ξέρω πόσοι το διάβασαν. Είναι βλέπεις πάνω από 200 σελίδες. Και δεν το βρίσκεις  κι  εύκολα. Είναι  πολύ πιθανό να μην το διάβασαν πολλοί βουλευτές από αυτούς που το ψήφισαν ή  και αυτούς που δεν το ψήφισαν. Ούτε και στις  τηλεοράσεις  έγινε κάποια αναλυτική συζήτηση  για το τι ακριβώς  συμφωνήθηκε. Στις εφημερίδες στις Πανελλήνιας εμβέλειας  γράφηκαν ελάχιστα  πράγματα ή καθόλου. Λες και πρόκειται  για «συνωμοσία σιωπής». Σ’αυτή  εδώ τη στήλη αναλύθηκαν  τα πλέον «επικίνδυνα» για τη χώρα μας σημεία. Ας επαναλάβουμε  κάποια από αυτά, τα  πλέον κρίσιμα:

* Άρθρο το μνημονίου προβλέπει ότι «η Ελλάδα  παραιτείται  από την  ασυλία που απολαμβάνει η κρατική της περιουσία». Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές  μας μπορούν, αν βέβαια  δεν τους πληρώσουμε, να βγάλουν σε πλειστηριασμό  όποιο τμήμα της ελληνικής κρατικής περιουσίας επιθυμούν. Ένα νησί π.χ. (το Καστελόριζο ας πούμε που κατά  τους επιστήμονες έχει στην θαλάσσια περιοχή του  πετρέλαιο κ.ά) ή ένα δημόσιο κτίριο (την Ακρόπολη για παράδειγμα ή τη Βουλή) κλπ.

*Αλλού προβλέπεται ότι οι δανειστές  μας μπορούν αν θέλουν  να πουλήσουν σε άλλη χώρα ή ιδιώτη τα δικαιώματα  που απορρέουν  από το μνημόνιο. Μπορεί δηλαδή  κάποιο κράτος  της ΕΕ να πουλήσει τα δικαιώματα του στη Τουρκία ή τα Σκόπια. Κι αν  δεν ξοφλήσουμε τις οφειλές μας  η Τουρκία λόγου χάρη να μας βγάλει  σε πλειστηριασμό και να πάρει τη Βουλή ας πούμε και να την κάνει  τέμενος ή ότι θελήσει…

*Κι ενώ οι δανειστές  μας μπορούν να διαθέσουν όπως θέλουν τα δικαιώματα τους η Ελλάδα δεν δικαιούται να δανεισθεί από τη Ρωσία ή την Κίνα. Οι δύο αυτές χώρες  αναφέρονται ονομαστικά.

Δυστυχώς, σε πείσμα  της «ανοιχτής διακυβέρνησης» και της διαφάνειας που επαγγέλλεται  η σημερινή κυβέρνηση  δεν ένιωσε  ούτε νιώθει  την υποχρέωση ή έστω την ανάγκη να ενημερώσει σφαιρικά και υπεύθυνα το λαό για το περιεχόμενο του μνημονίου.

Τα δε κόμματα της Αντιπολίτευσης το κάνουν αποσπασματικά και πολύ ήπια!Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου