Pages - Menu

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Νέα αγροτική πολιτική

Δευτέρα, 13 Δεκέμβριος 2010
Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με 2,5 δισ. ευρώ για το 2011 και νέο πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών με νόμο που θα προωθήσει άμεσα ο Κ. Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε.. ο πρωθυπουργός.
«Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης αλλαγής στη Γεωργία», είπε από το Ρέθυμνο ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τους άξονες της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Επισήμανε ότι η ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα «μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί για τις αλλαγές και το μέλλον της Ελλάδας». «Έχουμε το δύσκολο έργο να αλλάξουμε τη χώρα… πρέπει να σπάσουμε τα φέουδα και να αξιοποιήσουμε το κράτος σωστά», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε την ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «από μηδενικής βάσης», που θα έχει ως αποτέλεσμα «να απελευθερωθούν Γεωπόνοι και Κτηνίατροι ώστε να βρεθούν δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο χωράφι και τη στάνη…».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τώρα είναι ο καιρός να αλλάξουν τα πράγματα και να μην μας καθηλώνουν στο εξής το άγνωστο, η γραφειοκρατία, τα μικροσυμφέροντα, οι πελατειακές σχέσεις». «Θα στεναχωρήσουμε και βολεμένους αλλά και τους εαυτούς μας… Για παράδειγμα ας θυμηθούμε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς… Δεν είμαστε περήφανοι για τους θεσμούς που ήταν επιφορτισμένοι», είπε.

Παράλληλα, αναγνώρισε τις δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρξουν, σημείωσε όμως ότι «το νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης είναι ο δρόμος… Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». «Δεν γίνεται να θεωρούμε ότι κάποιος άλλος θα φτιάξει την κατάσταση και να αδρανούμε… Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, διότι όσο δε φτιάχνουμε και δεν στηρίζουμε δικά μας προϊόντα η πίεση για παράδειγμα, σε μισθούς θα είναι μεγάλη», ανέφερε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στόχος της νέας αγροτικής πολιτικής είναι όσοι επιστρέφουν, για να ζήσουν στην περιφέρεια, να βρίσκουν γόνιμο έδαφος.


Επίσης, καυτηρίασε το γεγονός ότι ως χώρα δαπανούμε κάθε χρόνο 6,5 δις ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και μάλιστα πολλές φορές κατώτερα των δικών μας . «Έχουμε τη δύναμη να θρέψουμε τους Έλληνες. Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε μία λανθασμένη κατάσταση που εδώ και δεκαετίες έχει διαμορφωθεί και αν τα καταφέρουμε αυτή η επιτυχία θα κρίνει την επιτυχία μας για τα επόμενα χρόνια», επισήμανε.

Ακόμη, τόνισε ότι οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη αυτή του αγροτικού μας τομέα θα διασφαλιστούν, αλλά «είναι σημαντικό το που θα κατευθυνθούν. Είναι σημαντικό να έχουν διάρκεια και φυσικά να εξασφαλίζουν την ποιότητα και το αύριο των αγροτών… Όπως επίσης πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερή μας πορεία στις διεθνείς αγορές». Οπως ανέφερε, αυτό θα επιτευχθεί βοηθώντας τους αγρότες μας να στραφούν στην ποιότητα, στην έρευνα, στη τεχνολογία, στην πιστοποίηση, στο ντιζάιν και το μάρκετινγκ.

«Θα στηρίξουμε το ελληνικό προϊόν με εκπαίδευση, επιστημονικές μεθόδους για να υπάρξει παρόν και μέλλον, για να δοθεί η ασφάλεια και η ποιότητα στους καταναλωτές, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί καταναλώνουν ξένα προϊόντα, ενώ υπάρχουν τα δικά μας που είναι καλύτερα», είπε ο πρωθυπουργός.


«Αυτά θα το πετύχουμε με ένα κράτος επιτελικό που σημαίνει σχεδιασμός μαζί με την περιφέρεια… Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και ο ΄΄Καλλικράτης΄΄, με αλλαγές και αποφάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς γραφειοκρατία και αθηνοκεντρικές παρεμβάσεις"», υπογράμμισε.


Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε όμως ότι «θα υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Πολιτεία για να μπορέσουμε τελικά να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που χάσαμε».


Μιλώντας για το Καλάθι των Προϊόντων κάθε περιφέρειας, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «θα επιλέγονται τα προϊόντα που συγκροτούν το διατροφικό πολιτισμό κάθε περιφέρειας και στο καλάθι θα απεικονίζεται ο χαρακτήρας και η ταυτότητα κάθε περιοχής». Έφερε μάλιστα παράδειγμα την Κρήτη, λέγοντας ότι «το κρητικό καλάθι και τα προϊόντα του, τα οποία χαρακτηρίζουν την κρητική διατροφή, είναι το πιο ολοκληρωμένο πρότυπο διατροφής και μπορεί αυτό το καλάθι προϊόντων, να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής στις αγορές… Χρειαζόμαστε όνομα, ταυτότητα με πιστοποιητικό ποιότητας για κάθε προϊόν για κάθε περιφέρεια».


Το «Καλάθι των προϊόντων»


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης παρουσίασε το «Καλάθι των προϊόντων». Οπως ανέφερε, πρόκειται για πρόταση, η οποία αφού μελετηθεί και επικοινωνηθεί με φορείς και παραγωγικές τάξεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, θα περάσει στο περιφερειακό συμβούλιο, με στόχο το σύνολο της αγροτικής ανάπτυξης να περάσει στους φορείς της περιφέρειας.


Από κρητικά προϊόντα θα είναι γεμάτο το πρώτο καλάθι που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσικουδιά, γραβιέρα, ραδίκια, σαλιγκάρια, βότανα, γιαούρτι, και προϊόντα από τροπικές και υποτροπικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το αβοκάντο.


Όλα τα καλάθια θα επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια και θα προωθηθούν με αξιώσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά. Για να γίνει όμως αυτό, όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, «το υπουργείο όχι μόνο πρέπει να αλλάξει αλλά να ξεθεμελιωθεί τελείως… Δυστυχώς ότι ξεκινάει στην Ελλάδα, μένει μισοτελειωμένο. Το Καλάθι των προϊόντων δεν είναι μόνο προϊόντα. Είναι πολιτικές για όλα εκείνα που θα μας οδηγήσουν ως αγροτική οικονομία και πάλι μπροστά».


Χρειάζεται μία άλλη λογική, τόνισε ο υπουργός, μιας και η πολιτική που για 10ετίες ασκήθηκε έφτασε, στα όρια της. Χρειάζεται, πρόσθεσε, νέος προσανατολισμός και ουσιαστική υποστήριξη του εισοδήματος του αγρότη.


«Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την παραγωγή μας, την πιστοποίηση, την ποιότητα, την προώθηση των προϊόντων της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, κυρίως να υπάρξει εκπαίδευση και προγραμματισμός για όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να έχουν το βλέμμα τους, τις προσπάθειες τους και την ενέργειά τους στραμμένη στο 2014.


«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την τριετία, μετά το 2014, σε μία ΕΕ που δίδεται τεράστια σημασία στους κανόνες της αγοράς… Θέλουμε εξαγωγές και αναπροσαρμογή των πόρων, διαλέγοντας ένα καλάθι με Προϊόντα, από κάθε περιφέρεια, το οποίο θα υποστηριχθεί ώστε να βγει στις αγορές, με συγκροτημένη πολιτική στην οποία θα υπάρχει η απόλυτη συνεργασία, κράτους - περιφέρειας - δήμων», εξήγησε.


Το Καλάθι θα περιέχει ομάδες προϊόντων με πρώτα, αυτά που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών και συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης, προϊόντα που αφορούν στην ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών αλλά και εκείνα που είναι αποτέλεσμα νέων, αλλά μικρότερων καλλιεργειών.


«Είναι σημαντικό να υποστηριχτούν οι ντόπιες ποικιλίες, να γίνουν με την εποπτεία του υπουργείου νέες επενδύσεις και να μπει ένας πολύ σοβαρός στόχος. Να σταματήσουν να υπάρχουν οι ενεργοβόρες καλλιέργειες, να αλλάξουν δομή λειτουργίας τα θερμοκήπια, οι υποδομές τους να σταματήσουν να είναι πεπαλαιωμένες και τελικά να μπει μία τάξη στις δομές εκπαίδευσης που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα», δήλωσε ο υπουργός.


Ενοποιήσεις ινστιτούτων-αγροτικών σχολών


Η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Πιστοποίησης «ΔΗΜΗΤΡΑ», στον οποίο θα ενταχθούν οι οργανισμοί ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΘΙΑΓΕ - ΟΠΕΓΕΠ. Πρόκειται για τη σύσταση δομής, μιας Κεντρικής Περιφερειακής Ομάδας όπου γεωπόνοι κτηνίατροι επιστημονικό προσωπικό του Δημοσίου θα μπορέσουν να υποστηρίξουν απευθείας την παραγωγή.


Παράλληλα τα 84 ερευνητικά ινστιτούτα, μόνο από τον οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, ενοποιούνται σε 14 και θα αναπτύξουν ερευνητική δραστηριότητα με άμεση συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ και κοινό πλέον στόχο όλων την ενίσχυση σε όλες τις φάσεις δημιουργίας και υποστήριξης του Καλαθιού των περιφερειακών αγροτικών προϊόντων.


«Θα υπάρξει ενοποίηση των αγροτικών σχολών κάθε βαθμίδας, ώστε να υπάρξει καλύτερη απόδοση στην εκπαίδευση των αγροτών νέων και παλαιών», τόνισε η κ. Αποστολάκη, ενώ αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά κονδύλια που άπτονται του αγροτικού τομέα, είπε: «Θα υπάρξει συντονισμός και ουσιαστική απορρόφηση του συνόλου των κονδυλίων που μπορούμε να απορροφήσουμε. Όχι πλέον χαμένες ευκαιρίες. Θα γίνουν όλα εκείνα για να σωθεί η αγροτική ζωή, να ενισχυθούν οι αγρότες μας με γνώσεις, εργαλεία, επιστήμη και να αντιληφθούν πως δίπλα τους είναι η επίσημη πολιτεία, οργανωμένη και αποφασισμένη».(nooz.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου