«Όποιος βρει το δρόμο της αλήθειας με τη δική του προσπάθεια, θα έχει την ευλογία των θεών. Ανάλογα με τις εποχές υπάρχουν ρεύματα βίαιων ανέμων. Όταν η ευτυχία του ανθρώπου είναι ...υπερβολική, δεν βαστάει πολύ καιρό». (Πίνδαρος)
Ο “παράδεισος” που ζούσαμε ήταν εύθραστος και πλαστικός. Το καταλάβαμε όταν μας πέταξε έξω βιαίως η τρόϊκα. Βρεθήκαμε στην «κόλαση» και βράζουμε στα μεγάλα καζάνια, μέσα και έξω από το ζουμί μας. Στο DNA του Έλληνα βρίσκεται η υπερβολή, σχεδόν όλα τα βιώνουμε στα άκρα.
Το μνημόνιο έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας. «Ξαφνικά, νιώθουμε πως ήμασταν ευτυχισμένοι, όταν ήδη χάσαμε την ευτυχία», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Ασκητική» του. Το σοκ των ανατροπών μας προσγείωσε ανώμαλα. Η αβεβαιότητα θα σκιάζει την καθημερινότητα μας. Κανείς δεν ξέρει αν το τούνελ θα κρατήσει 10-15 χρόνια.
Όμως, τι θα γίνει; Έτσι θα το πάμε; Θα παραδοθούμε στη μιζέρια της αυτολύπησής μας; Η μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε το τιμόνι αλλιώς; Να πολεμήσουμε την εθνική μας κατάθλιψη και να αναζητήσουμε λύσεις στα αδιέξοδα κάνοντας ένα νέο προγραμματισμό ζωής, κόβοντας τα περιττά, επιστρέφοντας σε αξίες που ξεχάσαμε;
Χριστούγεννα είναι, υπάρχει η αφορμή για θετικές σκέψεις. Κυνηγούσαμε τα «μεγάλα» που αποδείχθηκαν χίμαιρες και πολλές φορές χάναμε τα «μικρά» που έχουν διάρκεια. Μας ενοχλεί η πίεση που δεχόμαστε, μας θλίβει το οικονομικό στρίμωγμα. Πρέπει, όμως, και στην Ελλάδα να αρχίσουμε να αποκτούμε καταναλωτική συνείδηση.
Βρέθηκα τον Οκτώβριο στο Ανόβερο. Ενα ιστορικό καφέ μετά την ανακαίνιση ανέβασε τις τιμές του περίπου κατά 30 λεπτά. Άδειασε! Οι Γερμανοί ξαναγύρισαν στο στέκι τους μόνον όταν οι τιμές έπεσαν στα ίδια επίπεδα με πριν, δηλαδή ο καφές ξαναπήγε στα δύο ευρώ, όχι στα τέσσερα και πέντε που έχει στην Αθήνα! Μέχρι πότε εμείς εδώ θα τους αφήνουμε να μας πιάνουν κορόϊδα;
Τα φετινά δώρα, σκεφθείτε το, έχουν μεγαλύτερη αξία και σημασία. Τα ψάχνουμε πιο πολύ για λόγους οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, μπαίνουμε και σε μια μεγαλύτερη διεργασία τι αρέσει σε ποιόν και γιατί. Όταν ήταν παχιές οι αγελάδες το πρόβλημα το έλυνε γρήγορα το επιπλέον μπάτζετ.
Ίσως όλες αυτές οι σκέψεις να είναι πολυτέλεια για τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον χαμηλόμισθο που με βία βγάζει τα προς το ζειν. Η κρίση, όμως, ας γίνει αιτία να αναδειχθεί ένας ακόμη κώδικας ηθικής που υποβαθμίστηκε. Η κοινωνική αλληλεγγύη.
Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει ότι «η τέχνη του να είναι κανείς ευτυχισμένος συνίσταται στο να χαίρεται με απλά πράγματα». Ας γίνει, λοιπόν, η κρίση αφορμή για να ανακαλύψουμε ξανά το αυτονόητο που χάσαμε στα χρόνια της απληστίας. Κι αυτό ας είναι το δώρο μας στον εαυτό μας.
(ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ - aixmi.gr)
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου