Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Για «ενωμένη σαν μια γροθιά ΝΔ» μίλησε ο κ. Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά... πολλοί δυσπιστούν
Το πλατύ χαμόγελο που χάρισε προχθές το απόγευμα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ήταν για πολλούς ένα σημάδι ανακούφισης. Υστερα από μια περίοδο έντασης, αφού την περασμένη εβδομάδα κυριάρχησαν μία διαγραφή, μία ανεξαρτητοποίηση και ένας πόλεμος με διαρροές και δηλώσεις για «νέα αποστασία», ο κ. Σαμαράς αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για την «ενωμένη σαν μια γροθιά ΝΔ». Εξάλλου, είχε ακούσει νωρίτερα την «εξομολόγηση» των βουλευτών και η Ρηγίλλης έσπευσε να μιλήσει για την αποφόρτιση του αρνητικού κλίματος. Πολλοί όμως δυσπιστούν. Την αισιοδοξία του δεν συμμερίζονται πολλά στελέχη, κυρίως πρώην υπουργοί, αλλά και αρκετοί βουλευτές- πολλοί «καραμανλικοί»- που δεν θέλησαν να λάβουν τον λόγο στην ΚΟ και προτίμησαν την οδό της σιωπής. Για την πλειοψηφία των στελεχών η ΝΔ παραμένει στον λαβύρινθο της εσωστρέφειας μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις. Η ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και οι κινήσεις που προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης που αναζητεί ελεύθερο πεδίο, καθώς διαπιστώνει να πιέζεται, σε συνδυασμό με την εμφυλιοπολεμική εικόνα που υπάρχει εντός ΝΔ, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Στο παρασκήνιο καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα και στη σκακιέρα της ευρύτερης Κεντροδεξιάς αρχίζουν να γίνονται πολλές ενδιαφέρουσες κινήσεις, ενώ οι «μακαρονάδες» έχουν την τιμητική τους, ύστερα από πολύ καιρό. Τα «πηγαδάκια» των βουλευτών της ΝΔ τις προηγούμενες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν. Πολλοί ήταν όσοι συμμετείχαν σε εκτενείς συζητήσεις για το μέλλον της παράταξης και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Κεντροδεξιά, μετά την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Η αγωνία του Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς δεν δείχνει να ενοχλείται από τις κινήσεις που ανιχνεύονται στο παρασκήνιο και πιστεύει ότι οι αναδιατάξεις στο πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρουν διόλου τους ψηφοφόρους της παράταξης και συνεπώς δεν θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτές. Η μόνη αγωνία του κ. Σαμαρά, εξηγούσαν συνεργάτες του, είναι αν το κόμμα θα συνεχίσει να εισπράττει τις πολιτικές απώλειες της κυβέρνησης και κυρίως αν θα πείσει με θετικό τρόπο την κοινωνία ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη χώρα.
«Τα σενάρια αφορούν τους άλλους και όχι εμένα» φέρεται ότι είπε σε συνομιλητή του ο κ. Σαμαράς και εκτιμά ότι όσοι σχεδιάζουν επί χάρτου θα απογοητευθούν, καθώς θεωρεί ότι η κομματική βάση παραμένει «μπετόν» και το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη δεν θα έχει την απήχηση που κάποιοι προέβλεψαν.
Η κίνηση όμως της Ρηγίλλης να αντιδράσει, κατ΄ άλλους σπασμωδικά, την προηγούμενη εβδομάδα με τις διαρροές, αλλά και τις δηλώσεις για «νέα αποστασία» δημιούργησαν μια εικόνα ότι η ηγετική ομάδα ανησυχεί και προβληματίζεται για το παιχνίδι στο ευρύτερο γήπεδο της Κεντροδεξιάς.
Αν και αρχικά η Ρηγίλλης υποδέχθηκε με μια απλή διαρροή μιας γραμμής το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι είναι συμπαραστάτης του ΠαΣοΚ, στη συνέχεια ανέβηκαν οι τόνοι και η Δημοκρατική Συμμαχία δέχθηκε συντονισμένα πυρά. Ακολούθησαν η διαγραφή του κ. Ελ. Αυγενάκη (Ηρακλείου) και η ανεξαρτητοποίηση του κ. Γ.Κοντογιάννη (Ηλείας) αλλά και οι φήμες για αποχώρηση και του κ. Κ. Καραγκούνη (Αιτωλοακαρνανίας) για να ξεσπάσει «πόλεμος» δηλώσεων και διαρροών για τη «νέα αποστασία» που κατήγγειλε ευθέως η ηγετική ομάδα της ΝΔ. Αυτές οι κινήσεις ήταν ενδεικτικές ώστε να αναδείξουν την αμφιλεγόμενη στρατηγική. «Οι προσεγγίσεις και οι όροι του ΄60 και του ΄93είναι αδιανόητο να απασχολούν την Ελλάδα του 2010» απαντούν από την πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη και συνεργάτες της ρίχνουν «ρουκέτες» στη Ρηγίλλης, τονίζοντας: «Στην απόφαση κάθε βουλευτή βαραίνουν η συνείδησή του και φυσικά η γνώμη των ανθρώπων που τον εξέλεξαν.Αν τώρα στην Ελλάδα του 2010 υπάρχουν ιεροεξεταστές που πιστεύουν άλλα πράγματα, αυτά είναι δική τους υπόθεση».
Η αγωνία των βουλευτών
«Οι εξελίξεις τρέχουν πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι νομίζουν ορισμένοι στη Ρηγίλλης» αναφέρουν βουλευτές που εκτιμούν ότι με το νέο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη έχουν αρχίσει οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.
Παρά την κίνηση του κ. Σαμαρά να μιλάει συνεχώς για «δεκανίκια» και για «συμμαχία των προθύμων», η συζήτηση για το ποιο είναι το μέλλον της Κεντροδεξιάς κυριαρχεί. Η απώλεια των 650.000 ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η εμμονή στη στρατηγική του αντιμνημονίου, αλλά και η μονοθεματική αντιπολιτευτική προσέγγιση μόνο στα θέματα οικονομίας έχουν αρχίσει να ενοχλούν πολλούς στην ΚΟ.
Ο κ. Σαμαράς το αντιλήφθηκε και μόλις προχθές είπε ότι θα ανοίξει η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος, ενώ επιμένει να μιλάει για «δυναμική επάνοδο» της ΝΔ στο πολιτικό προσκήνιο και να τονίζει ότι η διαφορά από το ΠαΣοΚ, με βάση τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών, είναι πλέον στις δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Πολλοί όμως διαφωνούν και θεωρούν ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια ακόμη και δουλειά συλλογική. Τι πρέπει να γίνει συζήτησαν προ ημερών σε «πηγαδάκι» στο καφενείο της Βουλής οι κκ. Ευ.Μεϊμαράκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Ευ.Αντώναρος (καθημερινός συνομιλητής του τέως πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή ). Επί αρκετή ώρα συζήτησαν την πορεία του κόμματος και τις εξελίξεις, υπό το πρίσμα και του νέου κόμματος, και δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο της παράταξης.
Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα και δεν το κρύβει στους συνομιλητές τους, ενώ πολλά στρατηγικά λάθη εντοπίζει και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης παρατηρεί πολύ προσεκτικά όσα διαδραματίζονται, αλλά αποφεύγει να τοποθετηθεί δημοσίως και είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών προτίμησε να μιλήσει σε δημόσια παρέμβασή του για θέματα μεταρρυθμίσεων, παρά για τα εσωκομματικά.
Ντόρα: «Καραμέλα ο νεοφιλελευθερισμός»
Ο πόλεμος στην κεντροδεξιά παράταξη έχει αρχίσει για τα καλά και προβλέπεται πιο άγριος το επόμενο διάστημα.Η κυρία Μπακογιάννη αναμένει πολλές επιθέσεις το προσεχές διάστημα, όπως φάνηκε και από τα αλλεπάλληλα πυρά που δέχθηκε ακόμη και από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά που μίλησε για«δεκανίκια»και«συμμαχία των προθύμων».Η ίδια αρνείται τον χαρακτηρισμό «νεοφιλελεύθερη»που της αποδίδει η ηγεσία της ΝΔ και υποστηρίζει σε συνομιλητές της ότι την «καραμέλα του “νεοφιλελευθερισμού΄΄ που χρησιμοποιούσε το ΠαΣοΚ τη δεκαετία του ΄80,για να στιγματίσει όσους διαφωνούσαν με το κομματικό και πελατειακό κράτος που κατέληξε ύστερα από 30 χρόνια να χρεοκοπήσει,την αναμασούν σήμερα και διάφοροι άλλοι». Αδιαφορεί και τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να συγκροτήσει τα πρώτα όργανα του κόμματος για να αρχίσει να προετοιμάζεται το συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη του 2011. Θα ανακοινωθεί η σύνθεση της προσωρινής διοικούσης επιτροπής (πολιτικό όργανο με 15-20 άτομα),ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει την πρώτη της περιοδεία και θα επισκεφθεί τον Νομό Εβρου.
Οι «γέφυρες» Καρατζαφέρη
Η πίεση που δέχεται ο κ. Καρατζαφέρης τον αναγκάζει να ρίξει «γέφυρες» στη Ρηγίλλης,αλλά μέχρι στιγμής οι πόρτες είναι κλειστές.Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι στο ίδιο μετερίζι με τον κ.Σαμαρά,αφού χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο»το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, δεν δίστασε να προσκαλέσει ανοιχτά τον πρόεδρο της ΝΔ σε διάλογο και σε γεύμα,ενώ πλέον χρησιμοποιεί αντιμνημονιακή ρητορική.Για να ενισχύσει την κίνηση,επέλεξε να χρησιμοποιεί πλέον το επιχείρημα ότι πίσω από την προσπάθεια διάλυσης των κομμάτων και ειδικά της ΝΔ βρίσκονται εξωθεσμικοί παράγοντες που σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν το ΠαΣοΚ και να δημιουργήσουν μια αδύναμη αντιπολιτευτική φωνή.Ο ίδιος επιδιώκει να λιώσουν οι πάγοι και να βρεθεί κοινός τόπος με την ηγετική ομάδα της ΝΔ και γι΄ αυτό θα συνεχίσει τις μετωπικές επιθέσεις προς την κυρία Μπακογιάννη.Η Ρηγίλλης αρνείται να μπει στη συζήτηση,αν και παρακολουθεί με ενδιαφέρον και το μπρα ντε φερ του κ.Καρατζαφέρη με τον κ. Μ.Βορίδη , τον οποίο θέλουν πολλοί εντός ΝΔ. (ΒΗΜΑ)
πολυ ενδιαφερουσα παρουσιαση. Υπερπληρης θα ελεγα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΝΔ διαλυεται σιγα-σιγα και αυτη τη στιγμη το μονο που μπορει να σωσει τον εσωστρεφη Σαμαρα ειναι οι συνεργασιες. Αν η Μπακογιαννη επιχειρησει κυβερνητικες συμμαχιες, τοτε η ΝΔ θα στραφει στο ΛΑΟΣ. Κι αν ο Σαμαρας χασει εκλογες, θα περιμενετε τον Καρατζαφερη στην ηγεσια της ΝΔ :[