Pages - Menu

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών "Τροϊκός" πόλεμος

 

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 

Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της Τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με θέμα την τύχη των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ και τις κλαδικές συμβάσεις.
Οι δανειστές της χώρας ζητούν απολύσεις και όχι μετατάξεις, επιμένοντας και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για... μειώσεις των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπήρξε εμπλοκή στις συνομιλίες, ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχουν θέματα - γόρδιοι δεσμοί, τα οποία μέχρι πριν τελευταίας στιγμής δεν μπορούσαν να επιλυθούν.

Ήδη από χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησε από κοινού με τους ελεγκτές του τριμερούς κλιμακίου να συμφωνήσουν στα θέματα - αγκάθια, δηλαδή τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα και στην αγορά εργασίας. Το άρθρο της Λούκας Κατσέλη κατά των επιχειρησιακών συμβάσεων φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκάλεσε τη σκλήρυνση της στάσης της Τρόικας, η οποία εμμένει στην κατά γράμμα εφαρμογή των όσων προβλέπει το Μνημόνιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να κλείνει το θέμα Κατσέλη και τα περί ενόχλησης του πρωθυπουργού.

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση για την παρούσα αξιολόγηση δεν σκάλωσε, αλλά "υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε". Ξεκαθάρισε δε πως το 2011 δεν θα επαναληφθούν από κυβερνητικής πλευράς τα εξαιρετικά δυσάρεστα μέτρα που ελήφθησαν το 2010.

Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ πιέζουν για τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας που θα τους επιτρέπουν πιο τακτικό έλεγχο, ακόμη και σε μηνιαία βάση, αλλά και την ευχέρεια να επιμένουν για την επιβολή νέων, άμεσων μέτρων, αν χρειαστεί. Πιέσεις ασκούνται επίσης και σε ό,τι αφορά την τέταρτη δόση του δανείου τον Μάρτιο. Η Τρόικα μάλιστα δίνει περιθώριο 90 ημερών για την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σήμερα οι ελεγκτές θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν τα συμπεράσματα του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Ως προς την τρίτη δόση του πακέτου στήριξης, το τμήμα που αναλογεί στο ΔΝΤ αναμένεται να εκταμιευθεί εντός του Δεκεμβρίου, ενώ εκείνο που αναλογεί στην Ευρωζώνη αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιανουάριο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου