Pages - Menu

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Πώς βλέπει ο λαός το δίλημμα Παπανδρέου. Β΄ Ποιος έχει δίκιο;

Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2010
Ο καθηγητής, στο χθεσινό μας editorial, υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός με το δίλημμα που έθεσε στη διακαναλική του συνέντευξη (και συζητείται επί μέρες και ευρέως) απλά και μόνο ενημέρωσε τους πολίτες για τις προθέσεις τους ζητώντας, όπως είπε, «ψήφο ευθύνης». Ο απλός πολίτης από την άλλη μεριά πίστευε ότι δεν πρόκειται για ενημέρωση αλλά για εκβιασμό των ψηφοφόρων να ψηφίσουν τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες που αυτός στηρίζει κι όχι τους ανθυποψηφίους τους. Είπε χαρακτηριστικά ότι ...
«είναι σαν ο Πρωθυπουργός να λέει στους ψηφοφόρους: «Βέβαια έχουμε δημοκρατία. Είστε απολύτως ελεύθεροι να ψηφίσετε όποιον περιφερειάρχη, δήμαρχο, σύμβουλο θέλετε. Όμως αν δεν ψηφίστε αυτούς που εγώ ( και το κόμμα μου) στηρίζω τότε θα προσφύγω σε πρόωρες εθνικές εκλογές…»
Ποιος άραγε έχει δίκιο; Ο Πρωθυπουργός είπε στη διακαναλική όσα είπε (και έκτοτε καθημερινά επαναλαμβάνει) προκειμένου να ενημερώσει τους ψηφοφόρους ή μήπως, εκμεταλλευόμενος την άσχημη οικονομική συγκυρία, να τους φοβίσει ώστε ένα, μικρό ή μεγάλο, ποσοστό ψηφοφόρων που δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν ή θα ψήφιζαν άλλον υποψήφιο, να ψηφίσουν τον «δικό του»; Ποιο άραγε από τα δύο ισχύει; Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε. Αλλά οι υποθέσεις συνήθως δεν οδηγούν πουθενά αν δεν κάνουν κακό. Τότε;

Ας προσεγγίσουμε το πρόβλημα από άλλη σκοπιά. Ας δούμε δηλαδή αν πραγματικά θέλει ή δεν θέλει πρόωρες εκλογές ο κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος είπε αρκετές φορές «δεν είναι στις προθέσεις μου οι πρόωρες εκλογές». Αλλά και οι πολιτικοί και οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι δεν είναι δυνατό να θέλει ο Πρωθυπουργός τώρα εκλογές. Κι αυτό γιατί ναι μεν τον εννοεί, εφ’ όσον το Πα.σο.κ αναδειχθεί, πρώτο κόμμα, ο νόμος Παυλόπουλου (δίνει στο πρώτο κόμμα 46 βουλευτές επιπλέον) όμως είναι αδύνατο να πάρει το ποσοστό που πήρε στις περσινές εκλογές, αλλά αρκετά μικρότερο. Μεσολάβησαν το μνημόνιο και τα άδικα μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά και των μικρομεσαίων.

Μ’ άλλα λόγια δεν είναι δυνατό να πάρει ξανά 160 βουλευτές που πήρε πέρσι ούτε 157 που έχει σήμερα ( μετά τη διαγραφή Σακοράφα, Δημαρά, Οικονόμου). Το πιο πιθανό είναι να μην πάρει ούτε 151. Αλλά κι αν ακόμα πάρει 151 ή 152 έδρες πως θα παλέψει ως κυβέρνηση τα τεράστια οικονομικά και εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα; Εδώ με 157 βουλευτές και κυβερνά όπως κυβερνά τι θα κάνει με 151 ή 152; Κι αν πέσει από κάτω – πράγμα που δεν μπορεί να αποκλειστεί – θα ξανακάνει εκλογές ή θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΛΑ.Ο.Σ; Στο εξωτερικό το Reuters μιλάει για επικίνδυνο τζογάρισμα» Παπανδρέου, ενώ Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε. – οι κηδεμόνες μας δηλ.- δεν θέλουν επίσης να γίνουν εκλογές. Γιατί θα κινδυνεύσεις το πρόγραμμα Σταθερότητας, θα κινδυνέψουν δηλ. οι δανειστές μας να μην πάρουν τα λεφτά που μας δάνεισαν (και τους μεγάλους τόκους). Εκλογές, για τους δικούς του λόγους το καθένα, δεν θέλουν  ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Και πάν απ’ όλα η ζημιά για τον τόπο μας θα είναι τεράστια με άμεσο τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία και σε πραγματικό αδιέξοδο.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Γ.Α. Παπανδρέου δεν έχει την πρόθεση αλλά ούτε και κάποιο όφελος για τον ίδιο και (προπαντός) τη χώρα να κάνει τώρα πρόωρες εκλογές.

Προκύπτει λοιπόν εύλογα το ερώτημα: Γιατί τις επικαλείται; Εύκολη και προφανής απάντηση «μπλοφάρει». Δηλαδή «απειλεί» με εθνικές εκλογές που, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, δεν πρόκειται να τις κάνει. Τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Όμως τόσο ο ίδιος όσο κι ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνουν σταθερά: «δεν πρόκειται για μπλόφα, εννοούμε αυτά που λέμε». Τώρα θα ρωτήσετε τι μπλόφα θα ήταν αν ο «μπλοφατζής» ομολογούσε ότι κάνει μπλόφα; Και θα έχετε δίκιο. Επομένως μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπλοφάρει ο Πρωθυπουργός.

Εξάλλου αφήνει κι ο ίδιος κάποιο «παράθυρο» για κάτι τέτοιο αφού δεν ξεκαθαρίζει που ακριβώς «βάζει τον πήχη» των πρόωρων εκλογών. Δεν μας λέει δηλ. ο ίδιος ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ο υπουργός Εσωτερικών (λαλίστατοι, κατά τα άλλα, όλοι τους) με ποια ποσοστά ψήφων Πασοκ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν εθνικές εκλογές και με ποια όχι.

Πέραν αυτού κάνουν λόγο και για παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν. Δεν μας λεν όμως ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες και πως θα εκτιμηθούν.
Σκόπιμη ασάφεια. Που ενισχύει το ενδεχόμενο της μπλόφας.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «θέλει να αποδράσει». Ισχυρίζεται ότι ο κ.Παπανδρέου, βλέποντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί οδηγείται ο ίδιος και η χώρα σε αδιέξοδο, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές (που κατά την γνώμη του θα χάσει έτσι κι αλλιώς) ως πρόσχημα προκήρυξης πρόωρων εκλογών και αποδέσμευση του από τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι κι αυτό μια άποψη. Σωστή ή λαθεμένη, άγνωστο.

Ο,τι και να ισχύει πάντως το χρέος ημών των ψηφοφόρων είναι να  πράξουμε στις εκλογές της Κυριακής το σωστό. Να αγνοήσουμε παντελώς το τι λένε οι αρχηγοί των κομμάτων να «βουτήξουμε το στυλό στο μυαλό» και με το χέρι την καρδιά να ψηφίσουμε τους αξιότερους, τους εντιμότερους, τους καλύτερους. Δεν ψηφίζουμε για Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οπότε θα είχαν νόημα οι θέσεις και τα προγράμματα των κομμάτων. Για τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζουμε. Και Αυτοδιοίκηση θα πει άρχοντες που μαζί μας θα διαχειρίζονται τα τοπικά μας προβλήματα. Τα κόμματα έχουν τον πρώτο λόγο – και σωστά στις εθνικές εκλογές. Ας μην τα θέλουν όλα δικά τους. Ας αφήσουν επιτέλους, εμάς να φροντίσουμε τα του οίκου  μας. Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου