Pages - Menu

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

2ο σε ελλείψεις προσωπικού, 3ο σε αριθμό νοσηλευθέντων

Σύμφωνα με έκθεση του Υπ.Υγείας το Νοσοκομείο Κατερίνης σε επίπεδο νοσοκομείων της περιφέρειας
Σε έκθεση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, όπου βαθμολογούνται τα νοσοκομεία της... χώρας με βάση ποσοτικά κριτήρια, το Νοσοκομείο Κατερίνης εμφανίζεται τρίτο σε αριθμό νοσηλευθέντων και δεύτερο σε ελλείψεις προσωπικού.
vasiko_1Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι έπιασε θέση υψηλής προτεραιότητας για προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που του λείπει; Πολύ φοβούμαστε πως όχι. Στόχος της έκθεσης δεν είναι να ξοδευτούν περισσότερα κονδύλια για τη δημόσια υγεία, αλλά να εξοικονομηθούν πόροι...

vasiko_2Σε άσχημη εποχή ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Νοσοκομείο Κατερίνης. Ενώ οι υπομονετικοί (για δεκαετίες) Πιεριείς περίμεναν να αναπτυχθεί πλήρως με τις νέες κλινικές και τα εργαστήριά του, ήρθε η τρόϊκα για να συμμαζέψει δαπάνες, να κλείσει νοσοκομεία και τμήματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΜτΚ», ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, έχει στο συρτάρι του, εισηγήσεις για κλείσιμο νοσοκομείων προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.
Επτά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα κλείνουν, ευτυχώς όχι το Νοσοκομείο Κατερίνης, γιατί είναι το μοναδικό στο νομό. Ωστόσο, προβλέπονται και καταργήσεις κλινικών από τα νοσοκομεία που θα διατηρηθούν.
Για την ώρα είναι άγνωστο αν στο Νοσοκομείο Κατερίνης προβλέπεται κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται πάντως να κλείσουν ούτως η άλλως υπάρχουσες κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού.

vasiko_3Με βάση την έκθεση, σε επίπεδο νοσοκομείων της περιφέρειας, σημαντικές ελλείψεις στο σύνολο του προσωπικού παρατηρούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (69,77%), στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (65,74%), στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» (65,04%), στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών (63,92%), στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας (61,65%)
και στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (60,03%).
Το Νοσοκομείο Κατερίνης δηλαδή, βρίσκεται στη δεύτερη δεινότερη θέση, όσο αφορά το προσωπικό κι αυτό τη στιγμή που ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ξεπερνά τις 15.000 (15.354 για την ακρίβεια), πράγμα που κατατάσσει το νοσοκομείο του νομού στην τρίτη θέση, μετά το «Παπαγεωργίου» (42.074 νοσηλευθέντες) και το «Γ. Γεννηματάς» (15.713) της συμπρωτεύουσας.

vasiko_4Βαθμολογούμενο με βάση τον όγκο εργαστηριακών εξετάσεων ανά ασθενή το Νοσοκομείο Κατερίνης βρίσκεται στην πέμπτη θέση (με 112 εξετάσεις) μετά το «Σισμανόγλειο» Κομοτηνής (212) το Νοσοκομείο Αφροδισίων (201), το Νοσοκομείο Γουμένισσας (166) και το Νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης (126).
Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κατάταξη, σε σύγκριση μάλιστα και με ειδικά νοσοκομεία; Ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί η μείωση του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων, ακόμη κι αν αυτές είναι αναγκαίες.

Έτσι κι αλλιώς, το υπουργείο, φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη σπουδή για τους αριθμούς που μπορούν να περικοπούν και όχι για κείνους που απαιτούν απεγνωσμένα αύξηση, όπως ο αριθμός του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κατερίνης. Στην πρόσφατη επίσκεψή του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν εξέφρασε παρά την κατανόησή του μόνο στους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς και ωράρια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο αριθμό των ασθενών.
Άλλωστε, το είπε και ό ίδιος, μέχρι τον Μάρτιο θα είναι λογιστής και όχι υπουργός Υγείας.
Μένει να δούμε αν τα λογιστικά αυτά προβλέπουν να μη λειτουργήσουν τα νέα τμήματα (κλειστά για την ώρα, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), ή προχωρούν ακόμη παραπέρα, σε συρρίκνωση και όσων λειτουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου