Pages - Menu

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

οδυνηρός προϋπολογισμός - Κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομίας στη βουλή το προσχέδιο - Θα αποδειχθεί ανεφάρμοστος και θα εντείνει την ύφεση λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010.Κατατέθηκε χθες στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011. Ο νέος Προϋπολογισμός στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011 -έναντι του υψηλότερου 7,6% που προβλέπει το Μνημόνιο-  και προβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνει αρνητικός το 2011 και θα υποχωρήσει κατά... 2,6% του ΑΕΠ. Ο Προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ (16 δισ. ευρώ), από 7,8% του ΑΕΠ εφέτος (19,4 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά στο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 357,5 δισ. ευρώ, έναντι 338 δισ. ευρώ εφέτος (154% του ΑΕΠ). Το προσχέδιο προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στο 14,5% τον επόμενο χρόνο ενώ προαναγγέλλονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και κλειστά επαγγέλματα. Οι φιλόδοξοι στόχοι που τίθενται για μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος από τις εκτιμήσεις του Μννημονίου βασίζονται σε προβλέψεις για αύξηση των εσόδων κατά περίπου 7% το 2011 αλλά και περικοπές, όπως σημειώνει το Reuters. «Οι θυσίες του λαού δεν πάνε χαμένες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Χαρακτήρισε το προσχέδιο ως «ένα ακόμη μεγάλο βήμα για το συμμάζεμα των δημοσιονομικών», με το οποίο «ανακτούμε την εμπιστοσύνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».
Τα έσοδα
Στόχος του προϋπολογισμού είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,9% στα 56,3 δισ. ευρώ, έναντι 52,7 δισ. ευρώ εφέτος. Τα τακτικά έσοδα του Προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,6% στα 59,3 δισ. ευρώ, έναντι 56,1 δισ. ευρώ εφέτος. Αυτό συνεπάγεται πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το 2010 η υστέρηση των εσόδων έναντι του αρχικού στόχου θα ανέλθει σε 2,6 δισ. ευρώ. Περίπου 22 δισ. ευρώ αφορούν σε άμεσους φόρους, 34,7 δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους και 3,1 δισ. ευρώ σε λοιπά μη φορολογικά έσοδα. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένονται μειωμένα κατά 0,9% ( 15 δισ. ευρώ), λόγω των αλλαγών που φέρνει η ενεργοποίηση του νέου φορολογικού νόμου.
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ενισχυθούν κατά 10,2%, στα 19,3 δισ. ευρώ. Για τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται στο κείμενο του Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.
Τα έσοδα από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 41,9 % στα 965 εκατ. ευρώ. Το προσχέδιο αποκαλύπτει αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε τρεις ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2011. Τα έσοδα από την φορολόγηση των επιχειρήσεων εκτιμώνται σε 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Στο προσχέδιο επισημαίνεται, παράλληλα, ότι σχεδιάζεται και η έκδοση και διάθεση ομολόγων στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, τόσο στην ευρύτερη ελληνική ομογένεια (διασπορά), όσο και στους τοπικούς μικροεπενδυτές.
Οι δαπάνες
Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,2% στα 67,6 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπονται στα 51,8 δισ. ευρώ και θα είναι μειωμένες κατά 1,5% σε σχέση με εφέτος. Οι δαπάνες για τόκους εκτιμώνται στα 15,8 δισ. ευρώ, ήτοι αυξημένες κατά 19,6% ή 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010.
Για την πληρωμή των 750.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα θα δαπανηθούν 11,3 δισ. ευρώ, ήτοι 300 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με εφέτος. Οι επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων θα είναι μειωμένες κατά 4,2% στα 9,9 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχορηγήσεις δημοσίων οργανισμών θα περιορισθούν κατά 5,9% σε σχέση με εφέτος (2,5 δισ. ευρώ). Οι συνολικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπονται στα 8,7 δισ. ευρώ, έναντι 9 δισ. ευρώ εφέτος. Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν τον πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής.
Διαρθωτικές αλλαγές
Στο προσχέδιο, προαναγγέλλονται ουσιαστικά παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011. Στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2009- 2060, αντί για περίπου 12,5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα.
Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.
Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι, όπως οι νομικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές, κλπ, ενώ για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).
Απορρίπτουν τα κόμματα
Άδικος και υφεσιακός ο προϋπολογισμός για το 2011, λένε αντιπολίτευση και φορείς
Οδυνηρές και κοινωνικά άδικες θυσίες διαβλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 που ανακοινώθηκε χθες, υποστηρίζοντας ότι θα αποδειχθεί ανεφάρμοστος και θα εντείνει την ύφεση. Ιδιαίτερα τα κόμματα της Αριστεράς χαρακτηρίζουν «βασιλικότερη του βασιλέως» την κυβέρνηση εν όψει των υψηλότερων του Μνημονίου στόχους που τίθενται, ενώ βολές πανταχόθεν δέχεται και η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου