Pages - Menu

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα αύξηση φόρων, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, τονίζει, μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που ...δημοσιεύθηκε χθες.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο, το ΑΕΠ μειώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 3% και στο σύνολο του 2010 η μείωση αναμένεται ότι θα κυμανθεί περί το 4%.
Για την ανεργία η ΤτΕ προβλέπει ότι θα υπερβεί το 12% φέτος και οι μέσες πραγματικές αποδοχές, επηρεαζόμενες και από τον υψηλό πληθωρισμό, θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και 17% στο Δημόσιο.
Η ΤτΕ προσθέτει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011, με μικρότερη όμως ένταση, ενώ επισημαίνει ότι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, έως ότου αρχίσει να ανακάμπτει μέσω της ενεργότερης συμβολής του ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Προβόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι η επιφυλακτικότητα των αγορών τροφοδοτείται και από αναλύσεις που θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους, προεξοφλώντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι καθηλωμένοι σε χαμηλό επίπεδο.
«Όχι» σε αύξηση φόρων
Σε σχέση με τη φορολογία, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι για να περιοριστεί το εύρος της ύφεσης και να επισπευσθεί η ανάκαμψη, πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία σήμερα υφίσταται έντονα τις επιπτώσεις της μειωμένης ζήτησης, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, της επιβραδυνόμενης πιστωτικής επέκτασης και του αυξημένου φορολογικού βάρους.
Όσον αφορά το τελευταίο, η ΤτΕ τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και ιδιωτών και σημειώνει ότι η αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων πρέπει να προσανατολιστεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Περαιτέρω αύξηση της επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων, επισημαίνει η ΤτΕ.
Η περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων δεν αποτελεί θεωρητικά την ιδανικότερη επιλογή για την αύξηση των εσόδων, αναφέρεται και προστίθεται πως η πολιτική αυτή θα αποδειχθεί χρήσιμη, αν συνοδευθεί από ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος για την εφαρμογή νέων πρακτικών και αποτελεσματικών μεθόδων σύλληψης της φοροδιαφυγής.
Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη
Σε σχέση με την πολιτική μείωσης του ελλείμματος, αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, για να είναι πιο αποτελεσματική τα επόμενα χρόνια, πρέπει να στηριχθεί κυρίως στη μείωση των δαπανών.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος παρουσιάζει αξιόλογη πρόοδο. Οι κίνδυνοι όμως αποκλίσεων από τους στόχους εξακολουθούν να είναι υψηλοί. Οι κίνδυνοι αυτοί ενισχύονται από την επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης του 2009, που είναι πιθανό να επηρεάσει και το λόγο ελλείμματος/ΑΕΠ το 2010», επισημαίνεται.
Η ΤτΕ λέει ότι αυτό που απαιτείται είναι να σχεδιαστεί, παράλληλα με την προσαρμογή, ένας αναλυτικός «οδικός χάρτης» για τη δυναμική επανέναρξη μιας αναπτυξιακής διαδικασίας που θα στηρίζεται αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις.
<="" σύντομα?,="" ανακάμψει="" να="" για="" στήριξης="" μηχανισμός="" ο="" παρέχει="" που="" ευκαιρία="" την="" αποδοτικά="" εκμεταλλεύεται="" και="" πρωτοβουλίες="" επιχειρηματικές="" σε="" ανοίγεται="" εξωστρέφεια,="" αποκτά="" δυναμικά,="" αναπροσανατολίζεται="" οικονομία="" ελληνική="" η="" ότι="" αγορές="" στις="" μήνυμα="" ηχηρό="" το="" εκπέμψει="" θα="" προσαρμογής,="" δημοσιονομικής="" της="" πορεία="" απρόσκοπτη="" προγραμματιστεί="" έχουν="" μεταρρυθμίσεων="" των="" προώθηση="" με="" συνδυασμό="" δράσης,="" σχέδιο="" τέτοιο="">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου