Pages - Menu

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

η μάχη της νταλίκας - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα φορτηγά ΔΧ, «δεν σταματάμε» λένε οι μεταφορείς

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, αλλά οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, που παρέμεναν έξω από τη Βουλή, δήλωναν... αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της υπερψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου, οι μεταφορείς που βρίσκονταν στις εθνικές οδούς προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων και σημείων των εθνικών οδών, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στο Λεκανοπέδιο.
Η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, έκλεισε για περίπου τρία τέταρτα της ώρας και στα δύο ρεύματα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά αργότερα άνοιξε και η κυκλοφορία ομαλοποιήθηκε. Στο κέντρο της Αθήνας, οι μεταφορείς άρχισαν να αποχωρούν από το Σύνταγμα από τις πρώτες απογευματινές ώρες. Πάντως από το απόγευμα και μετά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις επόμενες κινήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών-βυτιοφόρων.
Ένταση το μεσημέρι
Στις 1:30 μ.μ. επικράτησε ένταση μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου από νωρίς παρέμεναν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το σημείο. Η ένταση προέκυψε ξαφνικά, χωρίς εμφανή αφορμή, όταν ομάδα των αυτοκινητιστών επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο, με αποτέλεσμα να απωθηθούν με χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε «πετροπόλεμος» με μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Πάντως, τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα και περίπου 20 άτομα παρέμειναν μπροστά από το σημείο τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. Αργότερα, δύο φορτηγά ξέφυγαν από τα μπλόκα της Αστυνομίας και έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία Συντάγματος. Σημειώνεται ότι στη Βουλή έφτασαν λίγο μετά τις 2:00 μ.μ. και σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του ΟΣΕ.
Στη Θεσσαλονίκη
Σε αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς οδικών κόμβων και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προχώρησαν από τη 1:00 το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων. Αργότερα η λαχαναγορά στη Θεσσαλονίκη είχε ανοίξει, ενώ ένα ρεύμα της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας είχε κλείσει στον κόμβο «Γέφυρα». Κλειστός ήταν επίσης ο κόμβος «Κουλούρα» της Εγνατίας στην Ημαθεία.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 83 «ναι» και 16 «όχι» από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτη Κουβέλη και Σοφία Σακοράφα. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική έπειτα από σχετικό αίτημα του ΛΑΟΣ. Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του, καταψηφίζοντας επί της αρχής, διευκρινίζοντας ότι δεν διαφωνεί με το κόμμα του και το άνοιγμα του επαγγέλματος αλλά έχει ενστάσεις με το να δοθούν άδειες σε μη κοινοτικά φορτηγά. Σε διευκρινίσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι με το νέο καθεστώς υπάρχει κίνδυνος, τουρκικά φορτηγά αυτοκίνητα, με φτηνά καύσιμα και προϊόντα, να τινάξουν στον αέρα τις αγορές στα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος. Από τη ΝΔ τόνισαν ότι «δεν υπάρχει θέμα Καμμένου». Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, νωρίς το απόγευμα. Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με σημείο αιχμής το επίμαχο άρθρο 14 που περιλαμβάνει την μεταβατική περίοδο των τριών ετών και την απομείωση της άυλης αξίας των αδειών, για το οποίο η ΝΔ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. επίμαχη διάταξη υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 53 «ναι» και 46 «όχι». Υπέρ της διάταξης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.
Αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις;
Οι μεταφορείς δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Συνεχίζουμε δυνατά», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Γιώργος Τζωρτζάτος και πρόσθεσε: «Μετά το σημερινό φιάσκο και την απόφαση-καρμανιόλα ενημερώνουμε την πολιτεία με τον ίδιο ρυθμό και δεν σταματάμε. Ό,τι ήταν να χάσουμε, το χάσαμε».
Για το ενδεχόμενο αυτό, δέχτηκε σειρά ερωτήσεων στο press room ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος τόνισε ότι ότι «με την ψήφιση του νομοσχεδίου τελειώνουν όλα τα ζητήματα». «Υπάρχει κράτος, Πολιτεία και εκφρασμένη δήλωση και βούληση της κυβέρνησης ότι κανείς δεν μπορεί να κρατάει όμηρους τους πολίτες» συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου