Pages - Menu

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Κατηγορηματική δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης, Στέργιου Φαρμάκη, στην «Ημερήσια»

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Κανένα κρούσμα στην Πιερία από τον ιό του Νείλου
* «Αυτό που προ ημερών γράφτηκε στον πανελλήνιο τύπο για ασθενή Κατερινιώτη, πρόκειται για ..άτομο που δεν διαμένει στην Πιερία», διευκρίνισε
* Για προληπτικούς λόγους δεν γίνονται αιμοληψίες στο νοσοκομείο Κατερίνης, καθησύχασε ο κ. Φαρμάκης
Κατηγορηματικός ήταν σε δηλώσεις του στην «Η» ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης, Στέργιος Φαρμάκης, αναφορικά με το αν καταγράφτηκε σε οποιαδήποτε ιατρική μονάδα της Πιερίας περιστατικό που να σχετίζεται με τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ο κ. Στέργιος Φαρμάκης
«Ούτε στο νοσοκομείο Κατερίνης, ούτε στα κέντρα υγείας του νομού, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη ιατρική μονάδα εντός της Πιερίας, έχει καταγραφεί περιστατικό που να έχει σχέση με τον ιό του Δυτικού Νείλου», δήλωσε. Και συμπλήρωσε: «Αυτό που προ ημερών γράφτηκε στον πανελλήνιο τύπο για ασθενή Κατερινιώτη, πρόκειται για άτομο που δεν διαμένει στην Πιερία».
Απαντώντας δε σε ερώτηση της «Η» για τη διακοπή λειτουργίας του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου Κατερίνης, ανέφερε ότι «αυτό έγινε για προληπτικούς λόγους και μόνο», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Φαρμάκης.
Διακοπή αιμοληψιών
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αιμοληψίες έχουν σταματήσει και στα κέντρα αιμοδοσίας της Λάρισας, της Βέροιας, του Κιλκίς και των Γιαννιτσών, ενώ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, αποκλείοντας τα άτομα που έχουν επισκεφθεί περιοχές υψηλού κινδύνου. Και σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον πανελλήνιο τύπο, η διακοπή αιμοληψιών στις περιοχές αυτές σχετίζεται με ύπαρξη κρουσμάτων.
Στις πόλεις όπου οι αιμοληψίες έχουν σταματήσει, με εντολή του υπουργείου Υγείας,  το αίμα που είχε ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες (περίπου 2.000 μονάδες) έχει τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθεί.
Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 18 Αυγούστου, στο χώρο εκδηλώσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιστημονική συνάντηση υπηρεσιών αιμοδοσίας για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα.
   
Μετά συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις από τους συμμετέχοντες:
Γ.Γ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ:"Διαβεβαιώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διάθεσης αίματος στις περιοχές που αναφέρουμε. Από εκεί και πέρα θα έχουμε μέχρι τέλος εβδομάδος, το πολύ μέχρι την αρχή της επόμενης, τα αντιδραστήρια για να εξετάσουμε αυτές τις 2.000 μονάδες αίματος για τις οποίες αναφερόμαστε. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα για τα νοσοκομεία των περιοχών που αναφέρουμε στη διάθεση αίματος. Καλύπτονται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες μας σε όλη την Ελλάδα. Άρα κανένας λόγος ανησυχίας. Είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι και στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ και στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Άρα η τεχνογνωσία υπάρχει. Επειδή έχουμε για πρώτη φορά την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, μόλις έρθουν τα αντιδραστήρια, έχουμε επικοινωνήσει ήδη από την αρχή της εβδομάδας με τους προμηθευτές να διατεθούν. Αλλά μην μας ανησυχεί αυτό. Αφορά μια πολύ μικρή μονάδα το θέμα αυτό. Για αυτό λοιπόν υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη την Ελλάδα. Αντιδραστήρια εφόσον χρειαστούν και εδώ στην Αθήνα σε μονάδες αίματος θα χρησιμοποιηθούν και εδώ. Άρα θα υπάρχει πλήρης κάλυψη αλλά μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα, δηλαδή δεν είναι το κεντρικό μας πρόβλημα αυτό.
Η επιδημία εκδηλώνεται τις επόμενες εβδομάδες και είναι πιθανόν να έχουμε και άλλα κρούσματα Αυτή τη στιγμή με τα σημερινά δεδομένα είμαστε στα 64 από τα οποία σχεδόν τα μισά έχουν πάρει εξιτήριο. Όπως έχουμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα είναι ήπιας εγκεφαλίτιδας, παρέχουμε έγκαιρη - άμεση διάγνωση και την καλύτερη θεραπευτική αποκατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία μέσα στα οποία έχουμε ασθενείς. Γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι οι 7 σε ΜΕΘ, οι υπόλοιποι είναι σε πολύ ήπια κατάσταση. Υπάρχει απόλυτη παρακολούθηση, ωστόσο επιμένω τις επόμενες μέρες θα έχουμε και άλλα περιστατικά. Σε συνεργασία με την περιφέρεια, που ήμουν προχθές, Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει και μία ένταση με βάση τις οδηγίες μας στην καταπολέμηση με τα μέσα που έχουμε κωνωποκτονίας σε όλες αυτές τις περιοχές και πέραν αυτού, υπάρχει και μία μεγάλη προσπάθεια πληροφόρησης του κόσμου και βοήθειάς του για αγωγή υγείας σε όλα τα χωριά που έχουν πληγεί.
ΣΑΡΟΓΛΟΥ(ΚΕΕΛΠΝΟ):"Η νόσος αυτή μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά με τα κουνούπια. Άρα λοιπόν τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός είναι πρώτον τα μέτρα ατομικής προστασίας, να χρησιμοποιούμε εντομοκτόνο, να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε περιοχές όπου υπάρχει εντονότατο νέφος από κουνούπια και τρίτο τα ρούχα τα οποία φοράμε να μας προστατεύουν από την έκθεση ειδικά τις πολύ πρωινές και απογευματινές ώρες.
Εκτός από αυτά, η πολιτεία όπως ακούσατε, εφαρμόζει και μέτρα δημόσιας υγείας γενικά. Αυτά είναι οι ψεκασμοί οι οποίοι γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να μην υπάρχουν τόσα πολλά κουνούπια, περιορίζοντας τα τσιμπήματά τους και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού .
Όλα αυτά εφαρμόζονται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορέσουν τα μέτρα αυτά, οι ψεκασμοί, να αποδώσουν όσο γίνεται καλύτερα.
Υπάρχουν εμπειρίες από προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, η μία είναι της Ρουμανίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αλλά η πιο σημαντική ήταν αυτή στις αρχές του 1999 στη Νέα Υόρκη, η οποία ήταν περίπου κάτι ανάλογο και είχε εκδηλωθεί περίπου και τον ίδιο μήνα. Δηλαδή τον Αύγουστο έκανε την έξαρση. Πιστεύουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο όπως είπε και ο κύριος Γενικός και πιθανώς και τον Σεπτέμβριο. Όλα εξαρτώνται από το πόσο θερμή θα είναι η περίοδος αυτή, ώστε ανάλογα να υπάρχει ο αριθμός των μολυσμένων κουνουπιών. Άρα λοιπόν υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 4-8 κρούσματα την ημέρα αλλά αυτό κυρίως στους ηλικιωμένους. Ευτυχώς δεν προσβάλει την νεαρά ηλικία 0-9 ετών, όπως άλλοι ιοί όπως η εγκεφαλίτιδα του Saint Louis που προέρχεται από το ίδιο κουνούπι και της ίδια οικογένειας.
Τώρα φτάνουμε στα τοπικά μέτρα . Έχουν ήδη ληφθεί δύο σοβαρά μέτρα τα οποία προστατεύουν πολύ σημαντικά την ασφάλεια του αίματος.
Το πρώτο είναι ότι έχουμε θέσει σε καραντίνα όλες τις μονάδες αίματος που είναι ακόμα αποθηκευμένες σε όλες τις περιοχές με κρούσματα. Και όχι μόνο αυτές . Αλλά και τις μονάδες και τα προϊόντα αίματος που έχουν διακινηθεί σε άλλες περιοχές. Υπολογίζεται ότι δεν είναι πάνω από 2.000 φιάλες. Ο περιοχές που έχουν εντοπισθεί κρούσματα είναι αυτές της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πιερίας, των Γιαννιτσών και ένα μέρος από την περιοχή της Λάρισας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο και έχει επιπτώσεις στις περιοχές αυτές καθώς μένουν χωρίς αίμα και έπρεπε να κάνουμε ενεργοποίηση όλων των άλλων περιοχών ας πούμε της Νότιας Ελλάδας για να βοηθήσουμε και να στείλουμε αίμα, για να διασφαλιστούν οι μεταγγίσεις , τα χειρουργεία και όλα τα σχετικά σε όλες αυτές τις περιοχές αλλά δεν έχουμε σταματήσει εκεί.
Έχουμε προτείνει στις υγειονομικές αρχές και στην πολιτική ηγεσία και ενημερώνομαι ότι έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να παρασχεθούν στα δύο κέντρα μοριακού ελέγχου στο ΑΧΕΠΑ που δουλεύει για όλη τη Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα και το κέντρο μοριακού ελέγχου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας το "Κουτλιμπάνειο" που δουλεύει για τη Κεντρική Ελλάδα, τα αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του αίματος έτσι ώστε μόλις θα έχουμε αυτά τα αντιδραστήρια, οι πρώτες μονάδες που θα εξεταστούν , τα πρώτα δείγματα που θα εξεταστούν να είναι αυτά που βρίσκονται σε καραντίνα.
Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα τα αρνητικά θα απελευθερωθούν για μετάγγιση εκτός και αν κάποια έχουν ήδη λήξει. Εάν έχουμε κάποιο θετικό θα καταστραφεί και στη περίπτωση που, γιατί και εδώ καταγράφουμε μονάδες αίματος, ήδη είχανε μεταγγιστεί, παίρνουμε δείγματα από τους λήπτες των μονάδων αίματος ,από ασθενείς δηλαδή για να εξεταστούν και αυτά.
Ήταν ένα πολύ αυστηρό μέτρο, αλλά όταν έχεις να κάνεις με την ασφάλεια και την ποιότητα του αίματος και έχεις να εφαρμόσεις πολύ αυστηρά μέτρα τέτοιου είδους τα οποία συμφωνούν και απορρέουν από την Ευρωπαϊκή και τη δική μας νομοθεσία αλλά και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να το εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο .
Αλλά δεν έχουμε μείνει εκεί απαθείς. Αντίθετα, όπως σας είπα σήμερα, ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που κάνουμε αυτή τη συνάντηση είναι για αυτό και ζητούμε και τη βοήθειά σας .Τα ΜΜΕ να μας βοηθήσετε . Να γίνει κατανοητό χωρίς να τρομάξει ο κόσμος .
Ότι πρέπει να γίνει μια ενεργοποίηση των αιμοδοτών μας του πληθυσμού, να δώσουν όπου μπορούν αίμα, στις περιοχές οι οποίες βεβαίως είναι εκτός από τις περιοχές με τις συρροές των κρουσμάτων και στη συνέχεια με το συντονισμό των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να σταλούν άμεσα αυτές οι μονάδες για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μεταγγίσεις, ειδικά των θαλασσαιμικών πασχόντων αλλά και των άλλων επειγόντων περιστατικών να καλυφθούν οι ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου