Pages - Menu

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο - Και νέο "ψαλίδι" στα επιδόματα

 

03.08.2010 
Περικοπή 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα ζητούν οι Βρυξέλλες
Η ολοκλήρωση της...
απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων και η θέσπιση Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να θέσει τις βάσεις για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι διαδικασίες για την απλοποίηση του συστήματος πληρωμών στο Δημόσιο πρέπει να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, προκειμένου το νέο σύστημα να λειτουργήσει υποχρεωτικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Το ενιαίο μισθολόγιο, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ, αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά από το 2011 σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης. Ο περιορισμός των μισθολογικών δαπανών, δε, θα βασισθεί στο εξορθολογισμό του καθεστώτος των επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.

Στον νέο μισθό θα ενσωματώνονται τα επιδόματα που χορηγούνται ήδη στους δημοσίους υπαλλήλους, ο αριθμός όμως των οποίων θα περιορισθεί δραστικά, κυρίως μέσα από την κατάργηση ειδικών - κλαδικών επιδομάτων, που δεν έχουν γενικό χαρακτήρα.

Προς τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν μελέτες που έχουν καταρτισθεί ήδη από το 2003, ενώ θα συσταθεί και μεικτή επιτροπή αποτελούμενη από τους γενικούς γραμματείς όλων των υπουργείων, ώστε να συντονίσει την κατάρτιση του ενιαίου πίνακα επιδομάτων. Έτσι, ορισμένα επιδόματα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό, κάποια θα καταργηθούν ή θα μειωθούν, ενώ στόχος θα είναι η εξίσωση των αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων των ίδιων κατηγοριών.
Όπως είναι φυσικό η περικοπή επιδομάτων θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών, κάτι που θα γίνει αντιληπτό κυρίως στους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους. Πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπο πραγματικής σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγικότητα, κάτι που ενδεχομένως να γίνει σε δεύτερη φάση.
Υπενθυμίζεται πως το 2003 είχε γίνει προσπάθεια για ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα η οποία όμως απέτυχε. Αρχικά είχε επιδιωχθεί η μερική ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης, του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος εξομάλυνσης στο βασικό μισθό. Είχε εξαιρεθεί όμως η ειδική παροχή του Ν. 3016/02, η οποία δινόταν για την εξομάλυνση των μισθολογικών διαφορών υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν λάμβαναν πρόσθετες μισθολογικές παροχές.
Οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν καθώς η ΑΔΕΔΥ ζητούσε την διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού 1.050 ευρώ με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων, διπλασιασμό των οικογενειακών επιδομάτων, καταβολή αναδρομικών και αύξηση του επιδόματος ευθύνης.
"Ψαλίδι" στα πρότυπα του Δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα
Εν τω μεταξύ το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο θα κληθεί να εφαρμόσει και στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση, καθώς η Κομισιόν θεωρεί πως είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί διαφορετικά το άλμα του πληθωρισμού και η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας.
Αυτό που θα τεθεί επί τάπητος πριν από την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου είναι η δραστική περικοπή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος αδείας - κάτι που εφαρμόστηκε ήδη στον δημόσιο τομέα.
Για το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προειδοποιήσει η τρόικα, κατά την τρέχουσα επίσκεψή της στην Αθήνα, καθώς και το ΔΝΤ-που μέχρι πρόσφατα ήταν στη "γραμμή" της μη παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα- τώρα πλέον θεωρεί καθοριστική την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας με κάθε τρόπο.
Κοινοτικές πηγές μιλούν πλέον ευθέως για ύφεση που θα ξεπεράσει και το 4% το 2010 στην Ελλάδα κι η οποία δεν πρόκειται να πάψει να κινείται σε αρνητικό έδαφος πριν από το τέλος του 2012 - κι αυτό εάν όλα εξελιχθούν καλά.
Η ανεργία, κατ' αναλογία, αυξάνεται κάθε μήνα, με το ένα εκατομμύριο των ανέργων να θεωρείται εξαιρετικά ρεαλιστικός αριθμός μέσα στο διάστημα της δημοσιονομικής προσαρμογής (μέχρι το 2014) - κάτι που ταυτόχρονα σημαίνει και κατακόρυφη αύξηση του δείκτη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Κατά την Κομισιόν, η καταπολέμηση του πληθωρισμού (που εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 4,5% - 5,0% το 2010, ενώ πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωσή του πριν από το πέρας του πρώτου εξαμήνου του 2011) μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους: από την τάχιστη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση των ελαχίστων προκαθορισμένων αμοιβών μέχρι τη μείωση της ζήτησης κι από την καταπολέμηση των ολιγοπωλίων τύπου ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ μέχρι τη μείωση των αμοιβών.
Διαπιστώνουν, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση αφενός δεν βιάζεται, αφετέρου και τα μέτρα που προωθεί έχουν αργή απόδοση και άρα -όπως υποστηρίζουν- είναι μονόδρομος η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και ταυτοχρόνως να μειωθεί η ζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου