Pages - Menu

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Κάμπινγκ Σκοτίνας: Στη γύρα για ξένους επενδυτές!


060710EOT
«Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Πιερία;» ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν οι βουλευτές του νομού...
τον υπουργό Τουρισμού. Η απάντηση ήρθε τελικά από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο, μέσω της Ιnvest in Greece, το έχει εντάξει στη λίστα προσφορών, προς ξένους επενδυτές, για μακροχρόνια εκμετάλλευση. Μια πρώτη επίδειξη της λίστας έγινε στους Κινέζους, ανάλογες παρουσιάσεις της έγιναν και στη διάρκεια των επαφών που είχε η ελληνική κυβέρνηση με αραβικές χώρες, ενώ βρίσκεται στη διάθεση και κάθε αλλοδαπού επενδυτή που ψάχνει ευκαιρίες για κέρδη όπου γης.
Ο Οργανισμός Ιnvest in Greece («Επενδύστε στην Ελλάδα») είναι ο επίσημος φορέας για την προσέλκυση και προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα κι έχει κωδικοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες ανά περιφέρεια και ανά τομέα σε έναν ηλεκτρονικό κατάλογο επενδυτικών σχεδίων (e-book), στον οποίο φιγουράρει και η Πιερία με το κάμπινγκ της Σκοτίνας.
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο των επαφών που είχε στα τέλη του Ιουνίου με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Chen Deming (ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για τις επενδύσεις εκτός Κίνας), του παρέδωσε μελέτη με τον ηλεκτρονικό αυτό κατάλογο, καθώς και έντυπα που επεξεργάστηκε η Ιnvest in Greece για επενδυτικές προσφορές με βάση τις ειδικές προτεραιότητες και τα επενδυτικά ενδιαφέροντα δημόσιων και ιδιωτικών κινεζικών επιχειρήσεων.
Άγνωστο αν οι Κινέζοι ενδιαφερθούν για το κάμπινγκ της Σκοτίνας, με δεδομένο, ωστόσο, ότι παλιότερα είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά δημοτικών εκτάσεων στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης, προκειμένου να κατασκευάσουν εμπορευματικό σταθμό-βάση για τις εμπορικές τους εξορμήσεις στην Ευρώπη, δεν αποκλείεται να δελεαστούν από τη μεγάλη έκταση του κάμπινγκ και να το μετατρέψουν σε αποθήκες.
Η άλλη περίπτωση-μιας και στις προτάσεις για επενδύσεις που φαίνεται να ενδιαφέρουν την κινεζική πλευρά είναι και οι τομείς του τουρισμού υψηλού επιπέδου-είναι να το μετατρέψουν σε λουξ ξενοδοχείο για πλούσιες τουρίστες.

Πάντως, ακόμη κι αν οι Κινέζοι γυρίσουν την πλάτη στο κάμπινγκ της Πιερίας, υπάρχουν κι αλλού στον πλανήτη επενδυτές (σκέφτηκαν τα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού) που μπορεί να εμπνευστούν σχέδια για την αξιοποίηση των εκατοντάδων δημόσιων στρεμμάτων του που βρίσκονται δίπλα στο κύμα, στη σκιά του μυθικού Ολύμπου.
Όπως και να ‘χει, η ιδιοκτήτρια του κάμπινγκ, η ΕΤΑ, δείχνει να βιάζεται για την παράδοσή του στα χέρια ιδιωτών. Όπως ανέφερε προχθές στέλεχος της Διεύθυνσης Eποπτείας της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα A.E», κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Real Estate Forum στη Θεσσαλονίκη, δέκα περιουσιακά στοιχεία της στη Βόρεια Ελλάδα (όπου βρίσκονται τα 55 από τα 300 ακίνητά της) τίθενται «σε προτεραιότητα προς αξιοποίηση».
Ανάμεσά τους και το κάμπινγκ της Σκοτίνας. Το μεγαλύτερο κάμπινγκ των Βαλκανίων, που γνώρισε στο παρελθόν στιγμές μεγάλης δόξας και υψηλής προσφοράς φθηνών υπηρεσιών σε μη έχοντες τουρίστες, μέχρι να εγκαταλειφθεί από το δημόσιο (εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες), να απαξιωθεί και να ρημάξει, παρά τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και τα σχέδια  πολλών υπουργών Τουρισμού από την εποχή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου έως σήμερα, που η σημερινή κυβέρνηση το βγάζει στο σφυρί (μαζί με πολλά άλλα ακίνητα) για να πληρώσει τα άλογα χρέη της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μητρώο Ακινήτων της ΕΤΑ βρίσκονται πέντε ακόμη δημόσια ακίνητα της Πιερίας (που δεν αποκλείεται να «αξιοποιηθούν» με τον ίδιο τρόπο):
-Το «Ξενία» του Πλαταμώνα και ο περιβάλλον χώρος του («εδαφική έκταση μετά μικρού, μη λειτουργούντος, ξενοδοχείου», όπως απαξιωτικά παρουσιάζει η ίδια το μνημείο αυτό της σύγχρονης αρχιτεκτονικής,
-δυο σχολάζουσες (δηλαδή δε βρέθηκε κληρονόμος και πέρασαν στο δημόσιο) εδαφικές εκτάσεις στην τοποθεσία «Κυπαρισσά» Λιτοχώρου και στα Πριόνια, στην καρδιά του  Ολύμπου, καθώς και μια έκταση στην τοποθεσία «Χάσκαρα».
Η ΕΤΑ δε δίνει περεταίρω διευκρινίσεις στην ιστοσελίδα της (τις κρατά για τους επενδυτές), σίγουρα όμως, όπως και όλα τα άλλα δημόσια ακίνητα που διαχειρίζεται, έχουν υψηλή αξία, τόσο υψηλή που καμιά χρηματική τιμή ξένου ή ντόπιου επενδυτή δεν μπορεί να καλύψει.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου