Pages - Menu

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: "Αποδείξαμε ότι μπορούμε"

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010



PAPANDREOU_symposio_simisKλείνοντας τις εργασίες του συμποσίου της Σύμης, το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης την... τελευταία περίοδο. Δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας. "Αποδείξαμε ότι μπορούμε και στα δύσκολα. Βρισκόμαστε στην αρχή της κοινής μας προσπάθειας να σώσουμε τη χώρα από την χρεωκοπία, αλλά και να χτίσουμε κάτι καινούργιο", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 "Δώσαμε μάχη και πετύχαμε, είναι ώρα να συνεχίσουμε τη συλλογική προσπάθεια, οι κόποι δεν θα πάμε χαμένοι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους πολίτες να συνεχίσουν την συλλογική προσπάθεια ώστε η κρίση να αποτελέσει οριστικό παρελθόν για τη χώρα, λέγοντας ότι οι προσδοκίες τους για μεγάλες αλλαγές και οι κόποι τους δεν θα χαθούν.

Αναφερόμενος στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "με τη λήψη αυτού του δανείου η χώρα έχει σύμμαχο το χρόνο για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και να κάνει όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Πάνω από όλα, για να έχει η Ελλάδα την αυτονομία της και να μη στηρίζεται σε δάνειες δυνάμεις".

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Παπανδρεόυ τόνισε ότι:

"Τόσο η διεθνής, όσο και η ελληνική κρίση είχαν ορισμένα κοινά συμπτώματα, τα οποία εκδηλώθηκαν με κρίση στις κατεστημένες νοοτροπίες, στις αντιλήψεις και πρακτικές, ενίσχυσαν τη διαφθορά και την ατιμωρησία και ανέχθηκαν την κοινωνική και οικονομική αδικία. Επικράτησε, ο νόμος του ισχυρού και όχι η ισχύς του νόμου.
Όλα αυτά, μας έφεραν στα πρόθυρα της φτώχιας, ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια μια συντηρητικής διακυβέρνησης, η οποία επένδυσε στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και μικροκομματικές επιλογές, οι οποίες βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα της χώρας. Γνωρίζαμε πως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και αδικίες. Και υποσχεθήκαμε και υποσχόμαστε και σήμερα να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αλλά, αυτό που συναντήσαμε, δεν είχε προηγούμενο. Η χώρα ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης και της κατάρρευσης και η αξιοπιστία της ήταν ανύπαρκτη. Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, δεν διστάσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και δώσαμε τις μάχες παντού για να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα άξια, μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει τα λάθη της. Και αυτό, το πετύχαμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Έλληνες πολίτες".

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε "σίγουρος ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα πολύ πιο δίκαιη, ευνομούμενη, πιο χαρούμενη και οι πολίτες της θα είναι πιο ευτυχισμένοι. Σε εννέα μήνες που πέρασαν, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Και να αποφύγουμε την πτώχευση, αλλά και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι και πάλι μια άξια χώρα. Ένας από τους σημαντικούς στόχους της κυβέρνησης, είναι η αλλαγή προτύπου της χώρας, το οποίο θα συνδέει τη λέξη αξία με τη λέξη Ελλάδα, η οποία δεν θα σημαίνει διαφθορά, αλλά πλήρη διαφάνεια".

Στο κλείσιμο των εργασιών μίλησε και ο νομπελίστας οικονομολόγος
Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση που βιώνει και που με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θα αφήσει την κρίση να πάει χαμένη και θα την κάνει ευκαιρία.
Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου