Pages - Menu

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Παγώνει" δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

 

Πέμπτη, 08 Ιούλιος 2010 
Παραλύει σήμερα η χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ημέρα κατά την οποία ψηφίζεται στη... Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι και για το λόγο αυτό δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες την Παρασκευή.
Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον, για μία ακόμη ημέρα μέχρι και τις 8 Ιουλίου παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι, ώστε να παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια την ημέρα που ψηφίζεται το Ασφαλιστικό στη Βουλή.
Τη συμπαράστασή της στην απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ εκφράζει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Αντιπαράθεση Λοβέρδου - Αντιπολίτευσης
Εν τω μεταξύ τα πυρά τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, λίγες ώρες πριν την τοποθέτηση Παπανδρέου-Σαμαρά και την ονομαστική ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό (επί της αρχής).
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι μία "πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους".
Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ο υπουργός χαρακτήρισε λάθος τον "διλημματικό τόνο" που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο ΕΕ - ΔΝΤ και κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι αν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.
Κατά τον υπουργό, υπάρχει ελπιδοφόρο μήνυμα από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές. "Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει", είπε.
Απαντητική στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, υπήρξε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου. "Είπατε πως έχετε την τιμή να εισάγετε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τιμή σας αυτό, γιατί συνιστά την απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την ενυπόγραφη κατασπατάληση των πόρων της χώρας" ανέφερε. Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίξει ορισμένα άρθρα, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών.
Στην τοποθέτησή της η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης - μια ανάγκη που μοιραία υποβαθμίζει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ταμείων, όπως είπε. Η ίδια προέβλεψε και νέα μέτρα, αν όχι φέτος το 2011 ή το 2012 και προειδοποίησε ότι το ΚΚΕ θα αντισταθεί στο αντικομμουνιστικό κλίμα που επικρατεί.
Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως "φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990". Ο ίδιος δικαιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να υπερψηφίσει το Μνημόνιο επί της αρχής, λέγοντας πως «ή θα ψήφιζα υπέρ των κερδοσκόπων, ή θα έλεγα να ζήσουμε, έστω και σε κώμα".
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο του άρθρου 44 του Συντάγματος, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές κυρίως της πλειοψηφίας να σταθούν κατά τη βραδινή ψηφοφορία στο ύψος των περιστάσεων "και να ψηφίσουν με την καρδιά και τη συνείδησή τους". Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση "έρχεται να θεσμοθετήσει την κοινωνική βαρβαρότητα, να καταργήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, να ξεμπερδέψει με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και υιοθέτηση του πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης που είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου