Pages - Menu

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Τρία «μνημόνια» από τον Γιώργο - Δέσμες μέτρων στη ΔΕΘ για ανάπτυξη, θεσμούς και κοινωνικό κράτος

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010
Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου έκανε παρατηρήσεις σε υψηλούς τόνους προς τους  υπουργούς του, ζητώντας τους να συντάξουν απολογισμό των ενεργειών  τους και να καταγράψουν τον σχεδιασμό τους μέχρι το τέλος του χρόνου
Εβδομάδα παθών από τη Δευτέρα για την κυβέρνηση, καθώς αρχίζει την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αλλά παρά το εντατικό «μασάζ» στο οποίο έχουν υποβληθεί τα περισσότερα από τα... μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που αναμένεται να είναι απανωτές.
Αν και ο γραμματέας και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής και Ρεγγίνα Βάρτζελη που έχουν αναλάβει το κύριο έργο του «μασάζ» διαβεβαιώνουν ότι «δεν τίθεται θέμα μη ψήφισης» του Ασφαλιστικού, το Μέγαρο Μαξίμου θυμάται τι έγινε με την ψήφιση του μνημονίου και τις τρεις διαρροές που οδήγησαν στις ισάριθμες διαγραφές των βουλευτών, και ανησυχεί.

Εχουν βάση αυτές οι ανησυχίες; Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στην άποψη ότι ακόμη και βουλευτές όπως οι κ.κ. Κουρουμπλής, Γιαμουτζίδης, Τζελέπης κ.λπ., που εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, δύσκολα θα διαφοροποιηθούν. Δύο ή τρεις μπορεί να επιλέξουν την αποχή από την ψηφοφορία, αλλά δύσκολα θα ψηφίσει κάποιος «όχι». Αλλωστε όπως τονίζεται «αρμοδίως», τόσο οι απανωτές συναντήσεις του κ. Παπουτσή και της κ. Βάρτζελη με βουλευτές αυτής της κατηγορίας όσο και οι συνεχείς συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με βουλευτές (αλλά και κομματικά στελέχη) έχουν ως έναν βαθμό εκτονώσει την κατάσταση σε σχέση με τις αντιδράσεις κατά του Ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση αποφεύγει επί του παρόντος- άγνωστο αν θα το κάνει τις επόμενες, προ της έναρξης της συζήτησης, ημέρες- να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αναλώνεται όμως σε συνεχείς επισημάνσεις, μέσω και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, ο οποίος δηλώνει πως «το Ασφαλιστικό είναι βασική επιλογή της κυβέρνησης». Αυτό ουσιαστικά αποτελεί μια προειδοποίηση σε βουλευτές που θα σκέφτονταν για παράδειγμα να δηλώσουν ένα βροντερό «παρών» με μία αρνητική ψήφο κατά την ψηφοφορία, είτε για λόγους αρχής είτε γιατί εκτιμούν ότι επέρχεται ανασχηματισμός.

Η ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, όπως διεφάνη από τις απανωτές συσκέψεις των αρμοδίων υπουργών με βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη, ο έντονος προβληματισμός που υπάρχει στη βάση του ΠΑΣΟΚ είναι κατά πόσο αυτές οι πολιτικές θα αποκόψουν το Κίνημα από την κομματική του βάση. Για τον λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα επιχειρείται με άξονα τον Γιώργο Παπανδρέου μια πιο φιλολαϊκή στροφή της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην προχθεσινή συ νεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, και τα μισθολογικά πήραν απλώς μια αναβολή. Είναι ίσως η πρώτη φορά που έπειτα από πολύμηνη σιωπή ο Γ. Παπανδρέου αναφέρεται σ΄ αυτού του είδους τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε προχθές Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο να βάλει τις φωνές στους υπουργούς, με αφορμή την προ μηνός και πλέον εντολή του, να του αποστείλουν ώς το τέλος του μηνός σημειώματα με τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του 2010 και τις πολιτικές που θα υλοποιήσουν από εδώ και πέρα, στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Ο λόγος που ο κ. Παπανδρέου έγινε έξαλλος ήταν ότι αρκετοί αμέλησαν να αποστείλουν τις εκθέσεις που τους ζήτησε, ένας αριθμός άλλων έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου εκθέσεις ιδεών και ορισμένοι διαβίβασαν απλώς στο πρωθυπουργικό γραφείο υπηρεσιακά σημειώματα.

«Δεν θέλω υπηρεσιακά σημειώματα, θέλω πολιτικά σημειώματα στα οποία να κάνετε απολογισμό και να μου καταγράφετε τι προτίθεστε να κάνετε στο υπουργείο σας», φέρεται να είπε σε έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός. Συνεργάτης του ανέφερε αργότερα ότι ο κ. Παπανδρέου θύμωσε όχι τόσο με αυτούς που αμέλησαν να στείλουν σημειώματα όσο με εκείνους που δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να διαβιβάσουν στο γραφείο του τα σημειώματα των υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να στείλουν στο γραφείο του ώς τις 10 Ιουλίου τα σημειώματα που τους ζήτησε. Ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε το καλοκαίρι ως «περίοδο επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», με στόχο να πάει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου και να επανατοποθετήσει σε νέες βάσεις την πολιτική ατζέντα. Ο Πρωθυπουργός που έχει εξομολογηθεί στους συνεργάτες του ότι τον Σεπτέμβριο θα εξαγγείλει τρία νέα «μνημόνια», για την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και τη δημοκρατία, επιδιώκει προφανώς να ξεφύγει η πολιτική συζήτηση από τα οικονομικά μέτρα, τα οποία όπως εκτιμάει έχουν ήδη σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνησή του. Αν και οι μετρήσεις που διαθέτει το Μαξίμου δείχνουν ότι η «ζημιά» που έχει γίνει είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με το εύρος και το περιεχόμενο των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί, το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί μήπως το κλίμα διογκωθεί και επιταχύνει αυτή τη φθορά.

«Από τον Σεπτέμβριο αλλάζουμε σελίδα» είναι το «μότο» του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά το βασικό ερωτηματικό στην εξίσωση αυτή είναι αν όντως τον Σεπτέμβριο ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση θα έχουν την ευχέρεια να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα ή θα υποχρεωθούν από τις εξελίξεις να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο... (ΝΕΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου